Grigori Şelihov: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kmoksy (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Kmoksy (mesaj | katkılar)
13. satır: 13. satır:


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==
*[[Alaska Rusları]]
*[[Deniz kürk ticareti]]
*[[Deniz kürk ticareti]]
*[[Awa’uq Katliamı]]
*[[Awa’uq Katliamı]]

Sayfanın 21.49, 6 Ocak 2013 tarihindeki hâli

Grigoriy İvanoviç Şelihov
Three Saints Körfezi'ndeki Şelihov'un 1784 yılında kurulan yerleşimi ve ticaret karakolu. Sitkalidak Adası'nın karşındadır ve ikisinin arasında Sitkalidak boğazı yeralır. Gavriil Sarıçev'in Atlas'ında (1802) bulunan litograf, Alaska and Polar Regions Archives, Rasmuson Library, University of Alaska, Fairbanks.

Grigoriy İvanoviç Şelihov (Rusça Григорий Иванович Шелихов ya da Шелехов Grigoriy İvanoviç Şelihov ya da Şelehov; (1747 Rıl'sk Rusya – 20 Temmuz {Jülyen} / 31 Temmuz {Gregoryen} 1795), Rus tüccar ve Rus Amerikası'nda promışlennik lideri. Rusların Alaska'daki ilk yerleşimini 1784 yılında Kodiak Adası'nın Three Saints Koyu'nda kurmuş olan Şelihov, aynı yıl yerlileri olan Supikleri 14 Ağustos 1784 tarihinde Awa’uq Katliamında vahşice katledip Alaska'daki Rus egemenliğini perçinleyen kişi olarak bilinir. Bu katliamdan sonra yıllarca esir ettiği Supikleri kurmuş olduğu kumpanya adına deniz samuru avlamaları için zorlamıştır. Şelihov 1786 yılında dönmemek üzere Rusya'ya geri döndüğünde Kodiak Supikleri kırıp geçirilmiş ve demoralize olmuş, Rus kontrolü böylece sağlamlaşmıştır. Şelihov kurduğu bu kürk ticareti kumpanyasını Rusya'dan idare etmiş ve Alaska sömürgesi üzerine emperyal bir tekel oluşturmuştur[1]. Bu kumpanya daha sonra Rus-Amerikan Kumpanyası'na dönüşmüştür.

İthafiye

Coğrafi terim olarak bazı yerlere Şelihov'un adı verilmiştir:

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ben Fitzhugh (2003), The Evolution of Complex Hunter-Gatherers: archaeological evidence from the North Pacific, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 2003