Sosyalist gerçekçilik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Théoden (mesaj | katkılar)
Gerekçe: + telif hakkı ihlali (http://toplumcuedebiyat.wordpress.com/toplumculuknedir/)
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız|maddedeki}}
[[Dosya:Lange-MigrantMother02.jpg|190px|thumb|Dorothea Lange tarafından çekilen, ''Migrant Mother'', 1936. Florence Owens Thompson'ın bir portresi (1903-1983).]]
[[Dosya:Lange-MigrantMother02.jpg|190px|thumb|Dorothea Lange tarafından çekilen, ''Migrant Mother'', 1936. [[Florence Owens Thompson]]'ın bir portresi (1903-1983).]]

'''Toplumcu gerçeklik''', [[Marksist]] [[ideoloji]]nin sanatçıya ve doğal olarak da onun yaratısına yansımasıdır. Toplumcu gerçeklik, sanatçıyı toplumsal bir varlık olarak görür. Sanatçının fiziksel ve düşünsel her türlü gelişimi tarihsel bir süreç içinde gelişmiştir. Bu nedenle sanatçı toplumsal bir varlık, onun sanatsal ürünü de toplumsal yaratıdır. Bu sanat akımının özünde '''Sanat toplum içindir''' anlayışı vardır. Her sanatçı, bilincini ve yaratısını şekillendiren çağına karşı toplumsal bir sorumluluğa sahiptir. Bu sorumluluk sanatçıyı toplumsal olaylara ve çağına karşı aktif kılar. Sanatçı toplumsal eşitsizlikleri ve sömürüyü görerek, kendi bilincinde estetize eder. Ve sanatsal bir yaratı biçiminde topluma sunar. Toplumcu gerçeklik sanatı ve onun eserini tarihsel bir sürecin ürünü olarak görür.
'''Toplumcu gerçekçilik'''te, [[Marksist]] ideoloji sanatçıya ve doğal olarak da onun yaratısına yansır. Eser veren kişi toplumsal çelişkilerden ayrı kalamaz ve çağının [[otorite]]lerini eleştirmekten çekinmez. Toplumcu gerçekçi bir sanatçı, toplumsal eşitsizlikleri ve [[sömürü]]yü görerek bunu eserlerine doğrudan yansıtır.

Toplumcular; Egemen sınıfların, sınıf bilincinden yoksun insanlar üzerinde üstünlük sağlaması ve onları sömürmesi üzerinden meşruluğunu sağladığı bir dünyada yaşadığımızı savunur ve düşünürler.<ref>[http://www.toplumculuk.com Toplumcu Edebiyat Portalı] Toplumcular neye karşıdır ?</ref> (bkz.[[Kapitalizm]])

Kronik işsizlik, ekonomik sorunlar, eşitsizlik, savaşlar, kitlelerin yoksulluğu, insanlığın idaresinin üretim araçlarına sahip bir grup ayrıcalıklı azınlıklara ait olması ... gibi büyük sorunların olduğu bir ortamda, bu tür meseleleri insanlığa anlatma sorumluluğunu taşıyan eserler toplumcu edebiyatın kapsamına girer. Toplumcu gerçekçilik akımının özünde ''sanat toplum içindir'' anlayışı vardır. Bir takım ukala yada bilgisiz insanın para yada şöhret kaygısı ile ortaya çıkardığı eserler, tüm insanlığın içinde bulunduğu tiranlığı öne çıkarmadığı için sanat kapsamına girmez.<ref>[http://www.toplumculuk.com Toplumcu Edebiyat Portalı] Toplumcu gerçekçilik nedir ?</ref>

Toplumcu şiirlerde amaç halka mesaj vermek ve insanları bilgilendirmek olduğundan, serbest nazım, serbest şiir adlarıyla nitelenen ve şiirden ölçü, uyak gibi bağları atan bir biçime sahiptir.


== Kaynakça ==
{{kaynakça}}


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==
17. satır: 7. satır:


[[Kategori:Toplumcu gerçekçilik| ]]
[[Kategori:Toplumcu gerçekçilik| ]]
[[Kategori:Sosyalizm| ]]
[[Kategori:Komünizm ]]


[[ar:واقعية اجتماعية]]
[[ar:واقعية اجتماعية]]

Sayfanın 23.10, 9 Aralık 2012 tarihindeki hâli

Dorothea Lange tarafından çekilen, Migrant Mother, 1936. Florence Owens Thompson'ın bir portresi (1903-1983).

Toplumcu gerçeklik, Marksist ideolojinin sanatçıya ve doğal olarak da onun yaratısına yansımasıdır. Toplumcu gerçeklik, sanatçıyı toplumsal bir varlık olarak görür. Sanatçının fiziksel ve düşünsel her türlü gelişimi tarihsel bir süreç içinde gelişmiştir. Bu nedenle sanatçı toplumsal bir varlık, onun sanatsal ürünü de toplumsal yaratıdır. Bu sanat akımının özünde Sanat toplum içindir anlayışı vardır. Her sanatçı, bilincini ve yaratısını şekillendiren çağına karşı toplumsal bir sorumluluğa sahiptir. Bu sorumluluk sanatçıyı toplumsal olaylara ve çağına karşı aktif kılar. Sanatçı toplumsal eşitsizlikleri ve sömürüyü görerek, kendi bilincinde estetize eder. Ve sanatsal bir yaratı biçiminde topluma sunar. Toplumcu gerçeklik sanatı ve onun eserini tarihsel bir sürecin ürünü olarak görür.

Ayrıca bakınız