Biçimbilim: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Morfoliji (biyoloji
MerlIwBot (mesaj | katkılar)
9. satır: 9. satır:


[[af:Morfologie (taalkunde)]]
[[af:Morfologie (taalkunde)]]
[[als:Morphologie (Linguistik)]]
[[an:Morfolochía lingüistica]]
[[an:Morfolochía lingüistica]]
[[ar:صرف]]
[[ar:صرف]]

Sayfanın 00.52, 16 Kasım 2012 tarihindeki hâli

Morfoloji, dilbiliminde, kelimelerin yapısının tanımlanmasını, çözümlemesini ve kimliklendirilmesini inceleyen bilim dalı.

Biçimbilim modern dilbilimin bir alt alanıdır ve bir dilin anlam taşıyan en küçük parçalarının (biçimbirim, morfem) araştırmasını yapar. Biçimbirimler farklı biçimlerde kullanılır, anlam ayırıcı en küçük birimlerden (fonem) oluşur ve bunların kelimelerini oluşturur. Biçimbirim kelimelerin iç yapısındaki dil olgularına ilişkin kurallarla ilgilenir.

Kelimeler genellikle en küçük yazım birimlerine göre kabul edilmelerine rağmen, çoğu dilde kelimeler diğer kelimelere kurallar ile bağlı olabilmektedir. Örneğin, Türkçede göz, gözlük, gözlükçü, gözlükçülük birbirine belirli bir kural ile bağlıdır. Göz yerine başka bir kök kelime konularak da aynı kural işletilebilir. Mesel Kulak-kulaklık, diz, dizlik, vb. Göz tekil anlamını da barındırıken çoğul yapılması için gözler denilir. Morfoloji dilbiliminde dillerdeki bu yapısal kuralların ve örnek yapıların anlaşılması için çalışan koludur.