Fellah: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
k Daha spesifik bir taslak kategorisi eklendi
Hannahannah (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Fellah''', Türkiye'de genellikle [[Adana]] ve [[Mersin]] illerinde yaşayan [[Araplar]]a verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi [[Çukurova]]'da sadece çiftçilik yapmalarıdır {{fact}}. Arapça'da fellah, çiftçi demektir.
'''Fellah''', Türkiye'de genellikle [[Adana]] ve [[Mersin]] illerinde yaşayan [[Araplar]]a verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi [[Çukurova]]'da sadece çiftçilik yapmalarıdır {{fact}}. Arapçada ''fellah'', çiftçi demektir.


==Kökenleri==
==Kökenleri==

Sayfanın 01.54, 3 Kasım 2012 tarihindeki hâli

Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isim. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır[kaynak belirtilmeli]. Arapçada fellah, çiftçi demektir.

Kökenleri

Fellahların kökeni üzerine iki ayrı görüş vardır:

Kavalalı Mehmet Ali Paşa döneminde 19. yüzyılın başında Mısır'ın Anadolu'ya saldırısından sonra Mısır ordusundaki askerlerin bir bölümünün dönmeyip Anadolu'da kaldığı ilk önermedir.[kaynak belirtilmeli]

Ancak daha kuvvetli olan bölgenin 7. - 8. yüzyılda İslam-Arap ordusunun hakimiyetine geçmesiyle beraber yerleşen Arapların torunları olduğu şeklindedir.[kaynak belirtilmeli]

Bu bölgede yaşayan Arap Alevileri (Nusayriler) ile karıştırılmamalıdır.