Erich von Falkenhayn: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
diğer bilgiler ve kaynakça eklendi
Değişiklik özeti yok
22. satır: 22. satır:


==I. Dünya Savaşı'nda==
==I. Dünya Savaşı'nda==
Falkenhayn, 14 Eylül 1914 tarihinde [[Marne Savaşı]] sonrasında Alman Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak [[Helmuth Johann Ludwig von Moltke]]'nin yerine getirildi.
Falkenhayn, 14 Eylül 1914 tarihinde [[I. Marne Muharebesi]] sonrasında Alman Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak [[Helmuth Johann Ludwig von Moltke]]'nin yerine getirildi.


[[I. Dünya Savaşı]]'nın başında [[Prusya]] Devleti Harbiye Nazırlığı ve daha sonra Almanya Genelkurmay başkanlığı yapmış, Genelkurmay Başkanlığı sırasında [[Verdun Savaşı]]nı kaybetmiştir. Falkenhayn ardından Transilvanya Dokuzuncu Ordu komutasını devraldı ve Ağustos ayında [[August von Mackensen]] ile [[Romanya]]'ya karşı ortak bir saldırı başlattı. Falkenhayn'ın güçleri dört ay'dan az bir süre içinde Romanya'nın başkenti [[Bükreş]]'i ele geçirdi.
[[I. Dünya Savaşı]]'nın başında [[Prusya]] Devleti Harbiye Nazırlığı ve daha sonra Almanya Genelkurmay başkanlığı yapmış, Genelkurmay Başkanlığı sırasında [[Verdun Savaşı]]nı kaybetmiştir. Falkenhayn ardından Transilvanya Dokuzuncu Ordu komutasını devraldı ve Ağustos ayında [[August von Mackensen]] ile [[Romanya]]'ya karşı ortak bir saldırı başlattı. Falkenhayn'ın güçleri dört ay'dan az bir süre içinde Romanya'nın başkenti [[Bükreş]]'i ele geçirdi.

Sayfanın 10.29, 27 Ekim 2012 tarihindeki hâli

Erich von Falkenhayn
DoğumBurg Belchau, Batı Prusya
ÖlümSchloss Lindstedt, Brandenburg
Bağlılığı Prusya Krallığı
Alman İmparatorluğu Alman İmp.
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmp.
Hizmet yılları1880 - 1918
RütbesiPiyade Generali
KomutasıPrusya Krallığı Savunma Bakanı
Alman İmparatorluğu Genelkurmay Başkanı
9. Ordu
10. Ordu
ÖdülleriPour le Mérite

Erich von Falkenhayn (d. 11 Kasım 1861; Burg Belchau, Batı Prusya - ö. 8 Nisan 1922; Schloss Lindstedt, Brandenburg), Prusya Krallığı, Alman İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri.

İlk yılları

Erich von Falkenhayn, Prusya Eyaleti'nde Graudenz yakınındaki Burg Belchau'da doğdu. 1896 ve 1903 yılları arasında Çin'deki Qing hanedanı'nda hizmet etti ve Boxer İsyanı sırasında aktif görevde bulundu. Daha sonra, Ordu'da giderek artan rütbesiyle, Brunswick, Metz ve Magdeburg'a gönderildi. 1913 yılında, Prusya Savaş Bakanı oldu. Saraybosna'da Arşidük Franz Ferdinand'a suikast gerçekleştitilmesinde ve I. Dünya Savaşı'nın oluşmasının önemli oyuncularından biri olarak görev yapmıştır.

I. Dünya Savaşı'nda

Falkenhayn, 14 Eylül 1914 tarihinde I. Marne Muharebesi sonrasında Alman Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak Helmuth Johann Ludwig von Moltke'nin yerine getirildi.

I. Dünya Savaşı'nın başında Prusya Devleti Harbiye Nazırlığı ve daha sonra Almanya Genelkurmay başkanlığı yapmış, Genelkurmay Başkanlığı sırasında Verdun Savaşını kaybetmiştir. Falkenhayn ardından Transilvanya Dokuzuncu Ordu komutasını devraldı ve Ağustos ayında August von Mackensen ile Romanya'ya karşı ortak bir saldırı başlattı. Falkenhayn'ın güçleri dört ay'dan az bir süre içinde Romanya'nın başkenti Bükreş'i ele geçirdi.

Bu başarının ardından, Falkenhayn, sonra da Türk-Filistin askeri komutasını almak için Osman Devletine gitti. 7 Mayıs 1917 günü İstanbul'a geldi. Suriye ve Irak'ta bir inceleme yaptıktan sonra görevi kabul ettiğini hükümetine bildirdi. Almanya İmparatoru II.Wilhelm, 5 Haziran 1917'de General Erich von Falkenhein'ın Yıldırım Ordular Grubu Komutanlığına tayinine ait kararı imzaladı.

Mayıs 1917'den itibaren Falkenhein'a ayda 200.000 Türk altını tahsis eden Almanya, Yıldırım Harekatı için 5 milyon altın lira harcamaya hazırdı. Tabii bütün bu paralar Türkiye'nin hesabına borç olarak yazılıyordu. Almanyanın gelecekteki emperyalist çıkarlarına hizmet etmek üzere gönderilen bu altınlardan bir kısmını Mustafa Kemal'i yanında tutmak amacıyla ona gönderdi. Fakat Mustafa Kemal bu altınları bağlı bulunduğu ordunun kayıtları altına aldırdı ve bunları iaşe giderlerinde kullanmak üzere teslim etti. General Falkenhayn'ın emrinden çıktığında ise karşılıklı imzaladıkları tutanağı geri istedi ve ona bu yolla verdiği rüşveti belgeletmiş oldu.[kaynak belirtilmeli]

Aralık 1917'de fethedilen Kudüs'ü İngiliz General Edmund Allenby'den geri alınmasında başarısız oldu.

Şubat 1918 yılında, Falkenhayn, Belarus Onuncu Ordu komutanı oldu. 1919 yılında ordudan emekli oldu ve malikanesine çekildi. Burada çok sayıda savaş, strateji kitapları ve otobiyografisini yazdı. Savaş anıların "Genel Merkezinde Kritik kararlar" olarak İngilizce tercüme edilmiştir.

Erich von Falkenhayn Potsdam yakınlarındaki Schloss Lindstedt'de 1922 yılında öldü.


Kaynakça

  • Erich von Falkenhayn İngilizce Wikipedia maddesi