Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
BetelgeuSeginus (mesaj | katkılar)
Joseph48 (mesaj | katkılar)
361. satır: 361. satır:
*"[[wikt:de#Bağlaç|bir de]]" --— '''<font face="calibri">[[Kullanıcı:Hedda Gabler|<font color="#084C9E">h</font><font color="#4682b4">ed</font><font color="#6495ED">da</font><font color="#4682b4">gab</font><font color="#084C9E">ler</font>]]</font>''' 18:09, 26 Eylül 2012 (UTC)
*"[[wikt:de#Bağlaç|bir de]]" --— '''<font face="calibri">[[Kullanıcı:Hedda Gabler|<font color="#084C9E">h</font><font color="#4682b4">ed</font><font color="#6495ED">da</font><font color="#4682b4">gab</font><font color="#084C9E">ler</font>]]</font>''' 18:09, 26 Eylül 2012 (UTC)
*Yazım kuralları ve yazının kenarındaki şeyleri gidererek ve daha canlı bir renkle şunu yaptım:[[:dosya:Vikipedi tanı2.png]]—<font face="segoe ui light, sans-serif" size="4">[[Kullanıcı:BetelgeuSeginus|<font color="#aaaa">BetSeg</font>]][[Kullanıcı mesaj:BetelgeuSeginus|<sup><small><font color="#8888">Büyürun baanim?</font></small></sup>]]</font> 18:45, 26 Eylül 2012 (UTC)
*Yazım kuralları ve yazının kenarındaki şeyleri gidererek ve daha canlı bir renkle şunu yaptım:[[:dosya:Vikipedi tanı2.png]]—<font face="segoe ui light, sans-serif" size="4">[[Kullanıcı:BetelgeuSeginus|<font color="#aaaa">BetSeg</font>]][[Kullanıcı mesaj:BetelgeuSeginus|<sup><small><font color="#8888">Büyürun baanim?</font></small></sup>]]</font> 18:45, 26 Eylül 2012 (UTC)
:* Çok [[:en:Metro (design language)|metro]]vari olmuş gibi.--[[Kullanıcı:Joseph48|joseph]] <sup>[[Kullanıcı_mesaj:Joseph48|msj]]</sup> 18:52, 26 Eylül 2012 (UTC)

Sayfanın 18.52, 26 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Şehit Türk askerleri kategorisi

  • Belki yeniden hortlatmış olacağım ama; İsimweb, Şehit Türk Askerleri isimli bir kategori açmış ve daha sonra bu kategoriye eklemeler yapmıştı. Ben bu değişiklikleri geriye aldım ve Kategoriyi yönlendirdim. Daha sonra kendisiyle aramızda şöyle bir yazışma geçti. Ardından ingilizce Vikipedi'de şu şekillerde şehitlik kategorileri olduğunu gördüm. Bu konuda çok sayıda tartışma geçmişten getirilebilir. Fakat sizce bu konuda nasıl davranmalıyız?--inc.еle. vposta 10:05, 28 Ağustos 2012 (UTC)
  • Şimdi daha önce bahsettiğim gibi biz burada Genelkurmayların görev sırasında hayatını kaybeden personeline karşı tahsis etmiş olduğu hukuki ifadeden bahsediyoruz. Dini, vicdani veya ideolojik sebeplerden dolayı bireysel inisiyatifle kamuoyuna lanse edilen şehit unvanı ile hiç bir ilişiği yoktur. Örnek verecek olursak Şehit Amerikan Askerleri dendiği zaman Amerikan Genelkurmayı'nın, şehit Irak Askeri dendiği zaman Irak Genelkurmayı'nın kendi personeline bu ünvanı verdiğini anlamış oluruz.Haydi kolay gelsin arkadaşlar.--isimweb (mesaj) 18:19, 28 Ağustos 2012 (UTC)

Kıbrıs ve Kıbrıslılarla ilgili maddeler

Kişilerle ilgili maddelerde,

  • Kıbrıs Cumhuriyeti siyasetçileri, KKTC siyasetçileri
  • Kıbrıs Cumhuriyeti sporcuları, KKTC sporcuları
.
.
.

vb. ayrımlara gitmek gerekiyor. Etnik kökenle bu ayrım yapıldığı vakit karmaşık bir hal alıyor. Bu şekilde ekstradan kategorilerin oluşturulması ya da mevcut olanların silinip sadece yeni oluşturulan kategorilerin kullanılması yönünde seçenekler var. Düşünceleriniz? esc2003 (mesaj) 14:43, 28 Ağustos 2012 (UTC)

  • Ben KKTC'den yanayım ve alt başlık olarakta aynı şekilde Türk kökenli KKTC'li sporcular, Rum kökenli KKTC'li sporcular gibi kategoriler oluşturulabilinir.--Ollios (mesaj) 06:53, 8 Eylül 2012 (UTC)

250.000 Madde Enstitüsü

10.000 gelişmiş madde çalıştayı'nın alt veya üst etkinliği olabilir.Vikipediler arası çok gerideyiz.Burda açılan maddelerdeki hatalar 10K çalıştayında düzeltilebilir.(not:250.000 yerine 200 bin veya 300 bin de olabilir :D)Kid Physicist (mesaj) 13:17, 1 Eylül 2012 (UTC)

Vikipedi etik felsefesine göre bu tip projelerin sakıncası var. :P--Alperen (mesaj) 18:21, 7 Eylül 2012 (UTC)

Kaliteli Konular Hakkında

Şu anda halen ilk Kaliteli Konumuz olabilecek bir konunun adaylığı devam ediyor. Adaylık sayfasında da göreceğiniz gibi Seçkin Konu ve Kaliteli Konuların Vikipedi politikası olup olmadıkları ile ilgili farklı görüşler var. Ben şu anda oluşturulmuş Seçkin Konu ve Kaliteli Konu politikaları üzerinden adaylıkların artık oylanabileceklerini düşünüyorum. Birçok arkadaş da haklı olarak önce bu konuda adaylık kriterlerininin tartışılmasını istiyor. Bu konudaki görüşlerinizi ilk Kaliteli Konu adaylık sayfasında belirtebilirseniz çok sevinirim: Vikipedi:Seçkin konu adayları/Simpsonlar (1. sezon) Teşekkürler. Mimar77 (mesaj) 18:44, 1 Eylül 2012 (UTC)

Bu konu adaylıkla ilgili olmadığı için müsaadenle burada sorayım soruyu. Neden "kaliteli konu" diye bir şey var "seçkin konu" dururken?
Vito Genovese 19:00, 1 Eylül 2012 (UTC)
Merhaba Vito. Burada Seçkin/Kaliteli Konu kriterlerini görebilirsin. Özetle bazı konular seçkin konu olamazlar çünkü maddelerin en az yarısı seçkin madde olmak zorunda. Haliyle bazı maddeler sadece kaliteli madde olabiliyorlar. Aşağıda bu hususu daha net özetleyeyim istersen:
(3a) Sadece seçkin konular için:
(i) Maddelerin en az yarısı (%50) seçkin sınıfındadır (seçkin madde veya seçkin liste). Buna ek olarak, yüzdeden bağımsız olmak üzere, en az iki madde seçkin sınıfındadır.
(ii) Diğer tüm maddeler kaliteli maddedir.
(3b) Sadece kaliteli konular için:
(i) Tüm maddeler, en azından seçkin liste veya kaliteli maddedir.
(3c) Seçkin madde, seçkin liste veya kaliteli madde statüsüne elverişsiz olan maddeler -ister kısıtlı madde konusu nedeniyle (sadece listeler için geçerli) ister maddenin konusu gereği sürekli değişken içeriğe sahip olması nedeniyle (madde veya listeler için geçerli)- tüm önemli problemleri çözülmüş olarak madde incelemesini tamamlamış olmalı ve sonuçta bireysel kalite denetlemesinden başarıyla geçmiş olmalıdır. Böyle maddeler, 1.a., 3.a.ii. ve 3.b.i nolu kriterlere aykırı sayılmaz. Mimar77 (mesaj) 19:07, 1 Eylül 2012 (UTC)
Aslına bakarsan "kaliteli" konseptinden pek hazzediyor sayılmam. Seçkin içerik sistemi uyarlamasını yaparken kaliteli maddeleri özellikle dışarıda bırakmıştım. Hem "seçkin" konseptinin ve algısının oturmasının bile en azından bir 6 ay süreceğini bildiğimden hem de ikisinin arasındaki ayrımın bu oturmayı çok güç bir hale getireceği önvarsayımımdan yapmıştım bunu. Daha sonra kaliteli madde süreçleri uyarlandı ve açıkçası korktuğum gibi olmadı. Güzel işleyen bir sistem olduğu kanısındayım. Ancak aralarına zaman girmesinin de yararlı olduğuna inanıyorum.
Seçkinlik kalitelilik bir yana, "konu" adaylıklarındaki değerlendirme çok daha kısır geliyor bana. Kriterleri ayrıntısıyla inceledim az önce ve bunun topluluk tarafından değerlendirilmesinin vakit kaybı olacağını düşündüm ister istemez. Çünkü geriye çok teknik ayrımlar kalmış. Yani kriterler o kadar betimleyici ki, kriterlere %100 uyulduğunda oyların rengi aynı olmak zorunda zaten.
Topluluk, bu maddeleri seçkin veya kaliteli seçerek konuyla ilgili kararını vermiş olur diyorum ben. Gerisini ise topluluk değil, Seçkin İçerik Sorumlusu halletmeli. Aksi vakit kaybı olur. Çünkü burada düzelteceğimiz bir şey yok. Resimde bile bir altyazı düzeltilir, bir maddeye eklemesi gerçekleştirilir; tarihi resmin kalitesinden ne ölçüde ödün verilebileceği tartışılır; her zaman bir "çalışma" vardır. Buradaysa yok bu tür bir çalışma. Çok net her şey. Kriterleri sağlayıp sağlamadığını SİS değerlendirsin derim bu yüzden. 3 tane kaliteli maddeyi seçkin konu seçmek mümkün olmayacak ne de olsa sadece olumlu oylar geldiği için. Kriterlere uygunluğu yine SİS değerlendirecekse, sonucu direkt SİS belirlese daha iyi olur.
Oylama olursa tek bir görüş ayrılığı potansiyeli var kanımca; o da belli bir maddenin adaylıkta yer bulmasının şart olup olmadığı.
Vito Genovese 20:15, 1 Eylül 2012 (UTC)
Haklısın Vito. Topluluk zaten bu maddeleri tek tek oylarken seçkin veya kaliteli madde olup olmayacaklarına karar veriyor. Seçkin Konu veya Kaliteli Konu olması hususu ise oylamadan ziyade teknik bir değerlendirme olacak aslında. Senin de belirttiğin gibi bu husustaki kriterler de aslında oldukça net. Seçkin İçerik Sorumlusu’nun esas görevi belirtilen Konu’nun gerçek bir konu olup olmadığına karar vermesi oluyor. Onun dışındaki sorumluluğu tamamen teknik. Mimar77 (mesaj) 20:31, 1 Eylül 2012 (UTC)

KM ve SM adaylıkları

Arkadaşlar bu aralar kaliteli madde adaylıkları ve seçkin madde adaylıkları bölümünde hiç görüş bildirilmiyor. Biraz ilgi olsa da adaylıklar çabuk sonlansa... Seyitahmetmrk (mesaj) 20:22, 1 Eylül 2012 (UTC)

Single mı kullanılacak tekli mi artık bir karar verilsin

Cidden çok önemli bir karmaşıklık boyutuna geldi. Artık karar verilmeli. Tekli bilgi kutusu şablonunda bile single sözcüğü ve tekli sözcüğü bir arada kullanılmış. Buna bir son verilmeli artık. Şurada çok uzun bir tartışma var okuyup karar verebilirsiniz. Yaygın kullanım konusuna gelirsek; insanlar artık single yerine tekli kullanmaya başladı. Bizim sanatçılarımıza bakmayın. Onlar Türkilizce konuşuyorlar. Teşekkürler diyeni bile yok hepsi fransızcasını söylüyor Türkçesi dururken. Önerim şu. Burada {{destek}} veya {{karşı}} ibarelerini kullanarak oylayalım. Bakalım ne çıkacak. Böylece hangisinin kullanılacağına karar verilmiş olur. -Seyit mesaj 18:05, 5 Eylül 2012 (UTC)

  • Tekli kullanan insanlara örnek verir misiniz? Yaygınlığına bakalım. --— heddagabler 19:19, 5 Eylül 2012 (UTC)
  • Yönergeleştirin. Yoksa çözülmeyecek bu konu. Bir sistematik bulup uzlaşın. Türkçe albümlerde tekli, yabancı albümlerde single densin. Olabilecek en saçma fikir gibi gelse de mevzu çözüme kavuşsun diye salladım. Sırf uzlaşma adına... Single bağlantısı tekli başlığına yönlendirilsin (veya tersi) ya da herkes özgür olsun, ilk editörün tercihi geçerli olsun ya da maddede tekli kelimesinin ilk geçtiği yerde parantez içinde single yazsın, ondan sonra her yerde single geçsin, veya ondan sonrakilerde tercih editöre kalsın.--Alperen (mesaj) 19:28, 5 Eylül 2012 (UTC)
  • Örn: X albümü Y sanatçısının ilk tekli (single) albümüdür. Bu single bla bla... Aynı zamanda bu tekli, bla bla...--Alperen (mesaj) 19:34, 5 Eylül 2012 (UTC)

  • yukarıdaki sorumu "insanlar artık single yerine tekli kullanmaya başladı." cümlesine dayanarak sordum. bir de vikipedi'de single kelimelerinin nasıl tekli olarak değiştirildiğini baştan anlatmak zorunda kalacağım ama üşenmeden anlatıyorum:

"...bir Türkçe karşılığı varsa, yaygın olsun veya olmasın bu karşılığın kullanılmasının zorunlu olduğu görüşündeyim..."

"Kaldı ki Vikipedi madem Türkçe dilinde bir bilgi paylaşım sitesiyse, bilgi vermenin yanı sıra birtakım güncel kampanyalara da destek vermeli. Yani Vikipedi düzene uyup single sözcüğünü kullanmayı sürdürürse; bu bir ansiklopedi sitesinin sadece düz bilgi vermekten öteye geçemeyeceğinin ipuçlarını verir."

"Bir diğer konu ise; tekli sözcüğünün eğreti duruşu konusu. Bence kırkbeşlik sözcüğü kimsenin kulağını tırmalamıyorsa, tekli sözcüğü de tırmalamayacaktır."

  • şimdi ilk sözünde "zorunluluktan" bahsedilmişti ki kesinlikle böyle bir şey olamaz. Bir kelimenin yaygın olmayan Türkçe karşılığı var (hiç kimse tarafından kullanılmayan bir kelime) ise biz bunu kullanmak zorunda değiliz. Vikipedi, bir takım şeyler (kampanyalar gibi) yaymak gibi bir amaç taşımamaktadır ikinci görüşe göre. Vikipedi, sadece özgür bir şekilde herkesin ücretsiz yararlanabileceği bir içerik sunmaya çalışır fakat bir görüşü empoze etmek, bir dini/ırkı/dili yaymak, ona ait bir şeylerin birçok kesim tarafından kullanılmasını sağlamak için kampanyalar açmaz. Böyle bir amacı yoktur. Son alıntıya bakarsa, "kırkbeşlik" kelimesi Türkçede müzik dünyası tarafından kullanılmaktadır, herkes bu kelimeyi bilmektedir, tekli ise vikipedi dışında bir kullanım alanına sahip değildir.
  • ben de şunları söylemişim:

Şimdi normal bir sözlüğün nasıl çalıştığına bakalım: Show kelimesini TDK hazretlerine soruyoruz, bakalım cevabı nedir? Cevap: show sözü bulunamadı; Şov kelimesini soralım: Gösteri. Aynı şeyi single için uygulayalım. bakınız tekli. Oradan da tekliyi açıp bakarız. Elimizde bir Türkçe sözlük var ise, iki aynı anlama gelen kelimeyi sadece birinde açıklar diğerinde bakınız yönergesi kullanılır. TDK de bunu yapmış. Single için bakınız yönergesi kullanmış, tekli kelimesinde açıklama yapmış. TDK show kelimesi kabullenmiyor mesela, show kelimesi oysa çok yaygın kullanılıyor? Neden kabul etmiyor benim fikrime göre w sesinden dolayı. Neyse bir başka örnek mortgage için: bakınız tutulu satış. Tutulu satış ismini aradığınızda tam açıklama çıkıyor. Yani single kelimesi de mortgage kelimesi de TDK tarafından kabul ediliyor. Türkilizce bilmem nece değil.

Türkçe Wikipedia'da tekli kelimesi nasıl yaygınlaştı? Müzik ile ilgili bilgi kutularında kim single kelimesini tekli yaptı? Kime danışıldı bu değişiklik? Bota single kelimesini tekli olarak değiştirilmesini kim önerdi? Maddelerde single kelimesini çıkaran tek tek tekli kelimesini ekleyen kimdir? Böyle bir değişiklik yapılınca kime soruldu, kimlerle tartışıldı vs? Kimseye mi? O nedenle şu an single kelimesinde tartışma çıkıyor değil mi Berkay?

  • Demek istediğim Vikipedi'de bugün bu sorun varsa, bunun temelleri 2009'da atıldı ve kimseye danışılmadan "zorunlu" ya da "bir kampanya" olarak görüldü. Bugün biz bunu tartışır hale geldik. Yıllardır bu tartışma mevcut. Ve ben, en başından beri Türkiye'de kullanılmayan bir kelimenin maddelerde kullanılması taraftarı olmadım hiçbir zaman. --— heddagabler 19:36, 5 Eylül 2012 (UTC)
Evet senin söylediklerinde doğru fakat şöyle bir durum var ne yazık ki. Single'ından, Single'ı.. bu soruna bir çare bulmalıyız. Single çalışması mı demeliyiz o zaman? Evet en iyisi bu olacak. (Mesela: "Marry the Night", Amerikan kayıt sanatçısı Lady Gaga'nın ikinci stüdyo albümü Born This Way'in beşinci single çalışması.) Şu andan itibaren Vikipedi'de ki tüm tekli kullanımlarını single'a çevirelim. Çünkü müzik alanında katkı yapan biri olarak bu uyuşmazlık beni rahatsız ediyor. Single-Tekli tartışmasını da burada noktalayalım o zaman. Single'ı yerine de single çalışması kullanalım. En iyi çözüm bu bence. Şunu da ekleyeyim bu arada. Tekli bilgi kutusu bence bu adla kalsın. Karışıklıklara yol açabilir tekrardan. Maddelerdeki tekli ibarelerini değiştirelim. -Seyit mesaj 20:32, 5 Eylül 2012 (UTC)
en başta ben de "single çalışması" diye önermiştim, şablonu da öyle düzeltmiştim. --— heddagabler 21:38, 5 Eylül 2012 (UTC)
  • Tekli kullanımı TDK'da yer alıyor. Tekli:1. Tek yataklı otel odası. 2. müz. Bir sanatçının tek eserini seslendirdiği kaset. Yaygınlık konusunda single önde olsada, eğer biz yaygın değil diye bu Türkçe resmi kullanımı hiç kullanmazsak, bu kelime hiç yaygınlaşmayacak. Günümüz dil gelişimide bu şekildedir. Önce yabancı dillerden bir kelime o dile girer ve yaygınlaşır, daha sonra dil bilimciler bu kelime için kendi dillerinde karşı kelime üretir ve bunu yaygınlaştırmaya çalışır. Kimse zaten yaygınlaşmamış yabancı kökenli bir kelime için kendi dilinde karşılık üretmez. Kısacası ben tekli den yanayım.--Ollios (mesaj) 07:09, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Tekli kullanımının kampanya olduğu doğru değil, sadece kelimenin Türkçe karşılığı. Yaygın olmadığından dem vurabiliriz ama kimseyi tekli kullanıyor diye bir kampanya içerisinde olduğunu kabul edemeyiz. Bu ansiklopedide Türkçe yazıyor ve Türkçe dili yazım kurallarını kullanıyor isek mümkün olduğunca bu dilin karşılıklarını yazmaktan yanayım. Yıllar önce burada tekli kullanımını (ben şahsen) ilk kez gördüğümde yadırgadığımı söylemeliyim. Lakin şimdi internette aradığımda kullanıldığını görüyorum. Kullanım bence olması gerektiği kadar çok değil, ama kullanılıyor. TDK'nın daha evvel yabancı dillerden bulduğu ama benimsenmeyip kullanılmayan diğer kelime karşılıkları gibi değil. Yapmamız gerekenin bu ikili kullanımdan (tekli - single) vazgeçmek. Ama single kullanımından yana olan arkadaşlar lütfen kelimenin kullanılmadığından dem vurmasınlar zira kullanılıyor. Bu durumda tekli kullanımdan yanayım, (kimse bir şekilde öyle tariflediğinden deği ama) ana dilimde kullanılan bir karşılık olduğu için seçmek durumunda kaldığımda kendimi zorunlu hissediyorum. (dilime pelesenk olmuş ve fakat yaygın olmayan kelimeler kullanırım)~Tarkovsky~ 07:38, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Ben de tekli kullanımından yanayım. En azından kategorilerde, bilgi kutularında vs. tek bir ölçüt bulunmalı ve bu Türkçe olan tekli sözcüğü olmalı. Bu bir dayatma, kampanya ya da başka bir şey demek değildir. Hedda ve isteyen diğer kullanıcılar kendi çalışmalarında istedikleri sözcüğü kullanmaya devam edeceklerdir, buna karışamayız. Örneğin daha önce ben prodüksiyon sözcüğünü yapım ile değiştirirken Hedda beni uyardı.[1] Her ne kadar yabancı sözcük kullanımında ona katılmasam da onun oluşturduğu maddeler oldukları için değiştirmeyi bırakmıştım.--B.S.R.F. 💬 08:01, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Burada görüş bildirenlerin de ortak yorumu: "tekli, türkçe olduğu için kullanılsın, yaygın değil ama kökeni türkçe." oysa dil canlıdır, insanlar gibi düşünün. aynı aileden/milleten kişilerle evlenmiyorlar, başka ailelerden/milletlerden de eş buluyorlar. bu onları zayıflatmaz, milletlerini çökertmez. dili canlı tutar. zaten diller arası alışveriş kaçınılmaz. tdk'nin zamanında bulamadığı ve şu an hiçbir kullanımı olmayan bir kelimeyi sırf türkçedir diye kullanalım diyorsunuz. üstelik "bu kelimeyi ilk kez vikipedi'de gördüm" diyerek sadece vikipedi'de kullanıldığını da kendiniz söylüyorsunuz ardında "ama biz bu kelimeyi kullanarak yaygınlaştrabiliriz" diye ekliyorsunuz. işte, olay benim ilk yorumuma çıkyıor: vikipedi'nin amacı kullanılmayan türkçe kelimeleri, yaygınlaştırmak ya da onları halkla tanıştırmak değil. --— heddagabler 20:49, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Türkçe kullanımı esas almamız gerekli. Türkçeye "singıl" diye geçseydi onu kullanırdık, ama "single" Türkçenin hiçbir kuralına uymuyor, çok yaygın olmasa da yerine kullanılabilecek bir kelime de var. "Tekli" kelimesini çok sevdiğimi söyleyemem, ama en azından Türkçe.--Khutuckmsj 22:10, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • "Tekli" burada tartışılacak raddeye gelmişse en azından, demek ki belli bir yaygınlığa da ulaşmıştır. Neden daha fazla yaygınlaştırmayalım? Ötekinin yazım ve telaffuzda yol açtığı sorunlar ortadayken üstelik. Azadagaoglu (mesaj) 23:00, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • hâlâ aynı argümanlar: "yaygınlaştıralım." --— heddagabler 23:43, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Hedda'nın da üzerine basa basa belirttiği gibi burada öztürkçe kelimeleri yaygınlaştırmak gibi bir misyonumuz yok. Ancak single sözcüğü Türkçe yazım kurallarına uymadığı için ben şahsen yazımda tekliyi desteklemekle birlikte, konuşmada single'ı tercih ediyorum. Pek çok farklı sözcükte olduğu gibi (örneğin kelime-sözcük) bu konuda da tercihi değerli Vikipedi kullanıcılarına bırakalım. Kimse başkalarının arkasından maddelerdeki sözcükleri derleyip toplamaya çalışmasın. Ben bir maddede "kelime" yazdığımda bir başkası da bunu "sözcük"e çevirip, değişiklik özetine de "Arapça sözcük kullanılması" yazarsa -ki oluyor böyle şeyler- ben bunu saygısızlık kabul ediyorum (ifade düzeltmeleri hariç). Bir dile yerleşmiş bir kelime artık o dile aittir. Şablona gelince: şablonda tekli kullanalım -en başta veya geçtiği her yerde- parantez içinde single yazalım derim. Zaten gelecekte su akıp yatağını bulunca, o zamanın Vikipedistleri gerekli değişikliği yaparlar. Bakarsınız "singıl" hali yaygınlaşır :) --Abuk SABUK msj 23:50, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Şablon:Singlelar diye bir şablon varmış. İlk başta çoğumuz garipseyecektir adı. Herkes yazıldığı gibi okuyacak bu şablonun adını sonra kısa bir süre "be ne la?" diyecek ve jeton düşecek. Tekli kullanılmasından yanayım. Empi-ileti 12:28, 14 Eylül 2012 (UTC)
  • Ben de tekli kullanılmasından yanayım ama 3-4 ay önceki tartışmaya göre kullanım single olarak kalmıştı. LuCkY ileti 13:26, 14 Eylül 2012 (UTC)
  • Burada "ben kullanılmasından yanayım" deyip çoğunluğu sağlayarak madde isimleri değiştirilmiyor, işler öyle değil işte. Bakınız: Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir. Burada sunulan gerekçelerinizi göremiyorum, neden tekli kullanalım?
  1. türkçe
  2. türkçe
  3. türkçe
  4. türkçe
(...)
  • neden single kullanmayalım?
  1. türkçe değil
  2. türkçe değil
  3. türkçe değil
(...)
  • şimdi çoğunluk "tekli" kullanılsın deyince onu mu yapacağız? gerekçeler "tamam yaygın değil ama biz yaygınlaştıralım, single yazılırken ve cümle içinde kullanırken türkçe uymuyor"un ötesine geçmeli. defalarca dedim, tekrar söylüyorum "Vikipedi, yaygın olan kelimelerin isimlerini kullanır. Eğer iki kelime de sıklıkla kullanılıyorsa kullanım kullanıcıya kalmıştır." Ama single için olay bu değil. "tekli" kullanım diyen de türkçeyi kullanan herkes de "tekli" kelimesinin kullanım alanının vikipedi dışında olmadığını bilirken nedir bu zorlama? neyin tartışmasıdır süregelen? "maxi single" için ne diyeceğiz? "doyasıya tekli" gibi viki-icatlar mı çıkaracağız? --— heddagabler 13:48, 14 Eylül 2012 (UTC)
(Tabirimi mazur görün -zira öyle algılıyorum- ama) Neden bu kadar feveran halindesiniz ki; Vikipedi demokrasi olmadığı için konuşuyoruz, ortak paydaya varmaya çalışıyoruz ya, (Yapalım diye demiyorum ama oylama yapmak da ortak paydaya varmanın bir yolu) kendimi kelimenin Türkçe karşılığı var ve aradığımda yaygın değil ama kullanıldığını görüyorum dışında gerekçelendirme ihtiyacı içinde görmüyorum. Yukarıda google araması sonuçlarını içinde vikipedi geçmeyecek şekilde çıkardım. (Kelimeyi-'Tekli') Herhangi bir yaygınlaştırma hareketi içerisinde değilim, soruna çözüm bulmaktan yanayım. Basitinden Single kullanımının Türkçe yazım kurallarına da uymadığını belirteyim. Başka bir vikipedist tüm single yazılı maddeleri de singıl(!) şekline de döndürebilir. Yani çözümünüz olan 'single' yazımı (uzmanlık dallarında kullanılan bazı terimler özgün biçimleri ile ya­zılırlar) da kesin değil. Yaygın kullanımı dışında single yazımı için sizin de bir argümanınız yok. O zaman beraber kullanalım derim. "Single (tekli)" şeklinde. (son yorumunuzu görmezden geliyorum -tekli bir viki icat mı ki- "maxi single" tam bir garabet bari türkçeleştirip maksi diye yazsaydınız)~Tarkovsky~ 13:37, 17 Eylül 2012 (UTC)
Fevri davranmıyor, gayet makûl sebepler ortaya atarken sizin sürekli yinelenen sebepleriniz kısır bir döngü. "maksi" desem ne olacak ki? "maksi tekli" mi diyeceğiz? bu viki-icat olmayacak mı? olacak. burada "neden single kullanalım?" olayına artık girmeyeceğim, ortak payda dediğiniz nedir ki? "single (tekli)" ne? ben gerçekten anlamıyorum, "single, kelimesi Türkçe sözlükte yer alırken bu kelime okunuş ve yazım açısından uymuyor diyorsunuz ama ilk yorumda da örnekledim: mortgage gibi kelimeler de aynı sorunu yaşıyor. Ama bu bizim işimiz değil. Buna bakan bir kurum var, kelimeleri yaygınlaştırsın, biz de kullanalım. Ben çıkıp "dizüstü bilgisayar" için "laptop" kullanalım demiyorum çünkü demem de ama "tekli" için kusura bakmayın "single" da ısrarcıyım, çünkü doğru olan bu. okunuşu uymuyorsa kesme işareti kullanır ve gelen çekim eki ayrı yazılır. olay bu kadar basit. --— heddagabler 14:40, 17 Eylül 2012 (UTC)

Request for Comment: Legal Fees Assistance Program

I apologize for addressing you in English. I would be grateful if you could translate this message into your language.

The Wikimedia Foundation is conducting a request for comment on a proposed program that could provide legal assistance to users in specific support roles who are named in a legal complaint as a defendant because of those roles. We wanted to be sure that your community was aware of this discussion and would have a chance to participate in that discussion.

If this page is not the best place to publicize this request for comment, please help spread the word to those who may be interested in participating. (If you'd like to help translating the "request for comment", program policy or other pages into your language and don't know how the translation system works, please come by my user talk page at m:User talk:Mdennis (WMF). I'll be happy to assist or to connect you with a volunteer who can assist.)

Thank you! --Mdennis (WMF)02:15, 6 Eylül 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Yorum Talebi: Mahkeme Masrafları Yardım Programı

Yukarıda bulunan metnin Türkçe çevirisidir --Mskyrider ileti 06:01, 6 Eylül 2012 (UTC)

Wikimedia Vakfı, belirli destek görevlerinde bulunan ve bu görevleri nedeniyle açılan davalarda davalı konumunda olan kullanıcılara avukat desteği sağlamak üzere yapılan program önerisi hakkında Meta'da bir yorum talebi açmıştır. Topluluğunuzun bu tartışmadan haberi olduğundan ve bu tartışmaya katılma şansına sahip olmasından emin olmak istedik.

Eğer bu sayfa bu isteğin topluluğa bildirilmesi için uygun yer değilse lütfen tartışmaya katılmak isteyenleri bilgilendirmeye yardımcı olunuz. (Eğer "yorum talebi", program yönetmeliği ya da diğer sayfaları kendi dilinize çevirmeye yardımcı olmak istiyor ve çeviri sisteminin nasıl çalıştığını bilmiyorsanız m:User talk:Mdennis (WMF) kullanıcı sayfamda benden yardım isteyiniz. Size yardımcı olmaktan ya da yardımcı olacak bir gönüllü ile irtibat kurmanızı sağlamaktan mutlu olurum.)

Teşekkürler. --Mdennis (WMF)02:15, 6 Eylül 2012 (UTC)

Amazon.de ve Amazon.co.uk'da yer alan Türkçe Vikipedi kaynaklı kitaplar

şurda Türkçe Vikipedi'deki madde derlemelerinden oluşan 4383 adet kitap satılıyor. Aynı içerikteki 1302 adet kitap da şurda satılıyor gibi görünüyor. Acaba siteler amazon.com'un sahte kopyaları mı diye baktım ama sanırım değil. Kitaplar bir botla amazon sitelerine yazdırılmış gibi geldi görünüyor. Sargonileti 15:06, 6 Eylül 2012 (UTC)

Bkz: en:Amazon.com_controversies#Sale_of_Wikipedia.27s_material_as_books, Neowin.net ve Sspnet.org. Lisansın müsaitliği nedeniyle hukuki açıdan hiçbir sıkıntı yok böyle bir şeyi yapma konusunda. Ticari açıdan kullanım yasağı olan içeriği kullanamıyor oluşumuzun bir nedeni de, içeriğin parayla satış da dahil olmak üzere her türlü kullanımına izin vermek zaten. Vakti gelince biz oturup bu işe birkaç kişi zaman ayırıp çok daha kaliteli bir düzenleme yapabilir ve geliri de yerel bir oluşum için kullanabiliriz. Hatta bkz: en:Wikipedia:Version 1.0 Editorial Team.
Vito Genovese 16:13, 6 Eylül 2012 (UTC)
Yok, ben lisans sorununu düşünmedim de, bunlar kağıda basılı yayınlar gibi görünüyor. Mesela Mimar Sinan kitabı 32 sayfa diyor, boyutlarını da vermiş, ISBN numarası var. Elimizde 2 adet kaldı diyor. Bunu garipsedim. 4383 değişik kitabın basılmasından bahsediyoruz. Her birinden 1000'er adet basılsa, ki en az o kadar olur sanırım, 4 milyon kitap eder. 500 olsa 2 milyon. Bana o yüzden gerçek olmayan birşeymiş gibi geldi. Ve sadece türkçe vikipedi için yapılmış olduğunu düşündüm. Ama senin verdiğin linklere bakılırsa İngilizce olarak 40.000'den fazla kitap hazırlanmış. İngilizce olanlar e-book. O yüzden onlar aklıma yattı. Sargonileti 20:13, 6 Eylül 2012 (UTC)
Sanırım o "paperback" kitaplar basılı değil, istek olursa basıyorlar: en:Print on demand. --Mskyrider ileti 04:53, 7 Eylül 2012 (UTC)
Teşekkürler Mskyrider, anlamadığım kısım buymuş, açıklığa kavuşturdun. Vito'nun verdiği ikinci link de durumu açıklıyormuş. Sargonileti 06:50, 7 Eylül 2012 (UTC)

2012 Orta ve Doğu Avrupalı Wikimediacılar [:)] Toplantısı

Merhabalar,

Wikimedia CEE Meeting, bu yıl ilk defa düzenlenecek olan ve Orta ve Doğu Avrupalı Wikimedia tutkunlarını bir araya getirmeyi amaçlayan bir etkinlik. İlk toplantıya ev sahiplik etmesi için Belgrad ve 13-14 Ekim tarihleri seçilmiş. İlk yıl toplantısının sayfasına şuradan erişebilirsiniz. Toplantının temel amacı, bahsi geçen bölgelerdeki viki toplulukları ve "chapter"'lar arasındaki iş birliğini geliştirmek. Toplantıya katılacak isimler arasında vakıftan ve kahya ekibinden insanlar da var.

Bu toplantıya katılım için bir davet aldım; ancak şu aşamada anonim kalma isteğim nedeniyle geri çevirmek durumunda kaldım. Her ülkeden 2 katılımcının masraflarını karşılayacaklar. Bu da sanıyorum ki aramızdan başka gönüllüler çıkmasını kolaylaştıracaktır.

Geçmişte topluluğun temsil edilmesi konusunda bazı tartışmalar ve sıkıntılar olmuştu; o yüzden üzerinde mutabakata varılacak iki gönüllü bulmamız yararlı olacaktır (kendim gitmeyi düşünüyor olsaydım, elbette ben de gelip sizden onay isteyecektim bunun için).

Makul bir İngilizce bilgisi de gerekecek gidecek temsilciler için. Konuşulacak konulara aşinalık da ekstra puan :)

Var mı gönüllü?

Vito Genovese 22:03, 5 Eylül 2012 (UTC)

Aciliyeti olduğu için aşağıya taşındı. Yok mu gönüllü?
Vito Genovese 11:04, 8 Eylül 2012 (UTC)
Pasaportum ve vaktim olsaydı giderdim.--Khutuckmsj 16:18, 8 Eylül 2012 (UTC)
Öncelikle davet edilmemize şaşırdım. Zira, birçok turizm kitabında Türkiye Doğu Avrupa'nın bir parçası olarak gösterilmiyor. Bende yeşil pasaport da olduğundan yurt dışı ulaşımım rahat, o tarihler de derslerimin yeni başlayacağı zamanlar olduğundan herhangi bir sınavın denk gelme ihtimali yok. İngilizce bilgim de yeterli. Eğer onay olursa Türkçe Vikipedi'yi temsil etmek isterim...--вяí¢αи76ileti 09:26, 9 Eylül 2012 (UTC)
Bence gayet uygun. --Khutuckmsj 10:07, 9 Eylül 2012 (UTC)
Sabrican'ın gitmesini destekliyorum. LuCkY ileti 10:12, 9 Eylül 2012 (UTC)
Destek. Sadrettin (mesaj) 10:28, 9 Eylül 2012 (UTC)

İki kişi hakkımız var. İkinci bir gönüllü var mı?

Vito Genovese 10:35, 9 Eylül 2012 (UTC)

Benim açımdan hafta sonu yapılıyor olmasından dolayı zaman ve zaten Avrupa'da yaşadığım için pasaport sorunu yok. Belgrad da iki adımlık yol. Ama benden daha eskilerden ve İngilizcesi daha iyi olanlardan gitmek isteyen olursa önceliği onlara vermeyi tercih ederim. Benim İngilizcem ancak olayı takip etmeye yetecek kadar. Sargonileti 14:49, 10 Eylül 2012 (UTC)

Sargon'a destek. --Khutuckmsj 08:46, 12 Eylül 2012 (UTC)
Destek. Sadrettin (mesaj) 13:35, 12 Eylül 2012 (UTC)

Koca toplulukta 2 kişiyi zor buluyor olmamız da fena üstü fenaymış hani :) Başka hiçbir gönüllü yok mudur? Süre sınırlı; o nedenle başka hiçkimse çıkmazsa gönülsüz gönüllümüz Sargon'u yolcu edelim derim ben de :)

Vito Genovese 11:37, 12 Eylül 2012 (UTC)

Nazif İlbek olaydı, giderdi ^_^ --— heddagabler 12:56, 12 Eylül 2012 (UTC)
Yine gider isterse.
Vito Genovese 13:43, 12 Eylül 2012 (UTC)
Durun durun ben gideceğim! Taslak madde nedir (Was ist einen taslak artikel?) isimli bir sunum hazırladım. (Şaka)--Alperen (mesaj) 19:44, 12 Eylül 2012 (UTC)

Wikidata is getting close to a first roll-out

(Apologies if this message isn't in your language.)

As some of you might already have heard Wikimedia Deutschland is working on a new Wikimedia project. It is called m:Wikidata. The goal of Wikidata is to become a central data repository for the Wikipedias, its sister projects and the world. In the future it will hold data like the number of inhabitants of a country, the date of birth of a famous person or the length of a river. These can then be used in all Wikimedia projects and outside of them.

The project is divided into three phases and "we are getting close to roll-out the first phase". The phases are:

  1. language links in the Wikipedias (making it possible to store the links between the language editions of an article just once in Wikidata instead of in each linked article)
  2. infoboxes (making it possible to store the data that is currently in infoboxes in one central place and share the data)
  3. lists (making it possible to create lists and similar things based on queries to Wikidata so they update automatically when new data is added or modified)

It'd be great if you could join us, test the demo version, provide feedback and take part in the development of Wikidata. You can find all the relevant information including an FAQ and sign-up links for our on-wiki newsletter on the Wikidata page on Meta.

For further discussions please use this talk page (if you are uncomfortable writing in English you can also write in your native language there) or point me to the place where your discussion is happening so I can answer there.

--Lydia Pintscher 13:41, 10 Eylül 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Silinmeye aday sayfalar

Değerli kullanıcılar, Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Abide Doğan sayfasındaki tartışmaya (ve diğer SAS tartışmalarına) katılımınız, oylamanın kapatılmasına katkıda bulunacaktır. Şimdiden teşekkürler. --yabancım 08:38, 12 Eylül 2012 (UTC)

Bot Başvurusu
Bot Başvurusu
Bürokratlık Başvurusu
Bürokratlık Başvurusu

Bot Oylamasına Katılın!
Yeni Bürokratlık Başvurusu Mevcut!
Ayrıca Vikihaber'e de katkı yapmanızı bekleriz! :) Empi-ileti 14:25, 13 Eylül 2012 (UTC)

Vietnamca viki'de Türkiye köyleri

Vietnamca Viki'de de Türkiye köy maddeleri botla açılmaya başlanmış. Örnek, vi:Yayladamı, Adıyaman. Hepsi açılırsa vikiye 35 bin civarında yeni madde katkısı olur. Köy nüfus verileri için Tüik sitesini arşivleyerek kullanmışlar. Arşiv-url gibi bağlantıları biz de kullansak fena olmaz. Sadrettin (mesaj) 14:04, 14 Eylül 2012 (UTC)

  • Arkadaş biz Vietnam köyü yazıyor muyuz, bunlar niye bizim köyleri yazıyorlar? --Khutuckmsj 18:56, 14 Eylül 2012 (UTC)
  • An itibariyle 13.553 Türkiye köyü maddesi açılmış bile Vietnam Vikisinde. Vay be... Azadagaoglu (mesaj) 22:15, 14 Eylül 2012 (UTC)
  • Vikipedi'yi şişirmek için yapılacaksa hiç yapılmasın daha iyi. esc2003 (mesaj) 08:06, 15 Eylül 2012 (UTC)
  • Mesela Google'da köyünü arayan kişiler Vikipedi sayfasına gelebilir. Daha sonra köyünün maddesini taslak olarak gören bu kişiler yeni bilgiler girecektir. Kısacası madde gelişimi ve yeni kullanıcı kazanma açısından güzel bir teşvik olabilir, değerlendirilmeli.78.100.76.92 09:51, 15 Eylül 2012 (UTC)
Vikipedi'deki bilgilerde aranan ilk özellik gerçeklik değil, doğrulanabilirliktir. Köyünün maddesini Vikipedi'de taslak olarak görenlerin eklediği bilgiler genellikle doğrulanabilirlikten çok uzak oluyor maalesef. Ama yeni kullanıcı kazanma açısından teşvik edici olabilir. --Sadrettin (mesaj) 10:50, 17 Eylül 2012 (UTC)
  • Sadrettin haklı. TÜİK sürekli url-bağlantılarının adresini değiştiriyor. Arşiv şart. Vietnamlılar iyi düşünmüşler... Bu arada madde sayılarının 400.000'i aşmasına şaşmamalı, köylerle iyi şişiriyorlar. Bizler de onlara jest olarak birkaç Vietnam köyü maddesi mi girsek ne yapsak --вяí¢αи76ileti 11:22, 16 Eylül 2012 (UTC)
  • Vietnam vikisi kullanıcıları, İngilizce vikide olan tüm maddeleri kendi dillerinde de açıyor. Amaç madde sayısında İngilizlere yetişmek. İngilizce şarkıların hepsine bakın, sadece bir kaç dilde olan, hiç yaygın olmayanlar bile Vietnam vikisinde var. Dediğim gibi, amaç sadece madde sayısını şişirmek. Amaçsız bir şey bence. Orada Türk köyünün maddesi olsa ne olur olmasa ne olur. Ayrıca kaynağı da İngiliz Vikisinden almışlar. -Seyit mesaj 16:50, 18 Eylül 2012 (UTC)
Amaç madde sayısını şişirmekse bir amaç vardır bu bir, Orada Türk köyünün maddesi olursa olur, olmazsa olmaz bu iki; madde sayısının artması neden şişirmek olarak tanımlanıyor bu üç. Mesela ben bir listeyi uzattığım zaman o listeyi şişirmiş olurum bunun faydasını veya zararını kullandığınız veya atfettiğiniz (şişirmek, madde sayısına abanmak, yarış yapmak, taslak cenneti vs. vs.) sıfatın dışında gösterebilir misiniz? Hiç sanmıyorum. Teknik olarak ben tr.vikisözlükte "yapılabileceklerden" kelimesini her bir ekini açıklayarak sözlük maddesi olarak açabilirim mesela. Bu bir bilgidir ve sözlük formatına uygundur. Bu da benzer bir durum, formata uygun olduğu sürece atfedilen diğer şeyler çoğunlukla önyargıdan ibaret oluyor.--Alperen (mesaj) 17:37, 18 Eylül 2012 (UTC)
  • O köy bizim köyümüzdür. Azadagaoglu (mesaj) 19:56, 19 Eylül 2012 (UTC)
  • İllaki de şişirmek isterlerse, Türkiye'nin köylerini bence yapmasınlar. Çünkü Vikipedi'de daha bir sürü konu var... Kumropez (Mesaj) 11:45 21 Eylül 2012 (UTC)
  • Neden "katkı" değil de "şişirmek" olarak tanımlanıyor? Yapılan tanımlamanın kendisi olumsuz yükleme içeriyor.--Alperen (mesaj) 10:06, 23 Eylül 2012 (UTC)
"Hepsi açılırsa vikiye 35 bin civarında yeni madde katkısı olur." Bana, madde sayısının çok görünmesi için yapılması öneriliyor gibi geldi o yüzden. esc2003 (mesaj) 10:57, 23 Eylül 2012 (UTC)
Evet öyle, madde sayısının artması için Vietnamlıların çok da ilgilenmeyeceği Anadolu'daki köy maddeleri açılıyor. İçeriği belki yok ama köylerin kendisi ansiklopedik. Aslında, Türkçe viki'de bizi en çok rahatsız eden köy maddeleri değil, bu maddelerdeki ciddiyetsiz, kahve ağzıyla eklenen içerikler. Muhtara kızmış Vikipedi'ye dert yanıyor, Ben köyümün tarihini araştırdım, dedemin dedesi böyle anlattı, kaynak gösteremem ama köyümün tarihi böyle işte. gibi. Vietnamca viki'de böyle sorunlar asla olmayacağı için Vietnamca viki için 35 bin yeni madde hayırlı uğurlu olsun diyebiliriz. Sadrettin (mesaj) 12:57, 23 Eylül 2012 (UTC)
  • Khutuck nerede? Kumul nerede? Bizim elimiz de armut toplamamalı :) (Tamam haklısınız kalite önemli ama madde sayısının artmasından da zarar gelmez.) Empi-ileti 17:05, 26 Eylül 2012 (UTC)

Yeni madde

Şu maddeyi açtım. Ama bu konuda uzman birisi gerekiyor, İLGİNİZE... ~--~ Cano58ileti 08:41, 14 Eylül 2012 (UTC)

Telif ihlali

Yukarıda buna değinmiştim, arada kaynayıp gitmesin diye en alta taşıdım tekrar. Ciddi bir telif ihlali söz konusu galiba. Üstelik içeriğinin yasayla korunduğunu açıkça beyan eden bir siteden intihal var gibi. Konuya yatkın arkadaşlar bir bakarlarsa fena olmaz:Azadagaoglu (mesaj) 22:22, 14 Eylül 2012 (UTC) Şurada telif ihlaline ilişkin şüphelerimi ifade ettim; ilgilenebilir misiniz? Azadagaoglu (mesaj) 14:41, 30 Ağustos 2012 (UTC)

Selamlar Azadagaoglu, tartışma sayfasındaki bağlantıya gittiğimdi altına Kaynak: tr.wikipedia.org / Lisans: Creative Commons By-Saibaresi koyarak kaynak olarak vikipedi'yi vermişler~Tarkovsky~ 14:49, 19 Eylül 2012 (UTC)

Bekleyen değişiklikler

Çok birikme var. İlgilenilmesi gerekiyor. Bilginize. -- esc2003 (mesaj) 08:03, 15 Eylül 2012 (UTC)

  • 13 günden 3 güne indirdim, HELP! --Khutuckmsj 21:07, 25 Eylül 2012 (UTC)

Liste mi madde mi?

Merhaba arkadaşlar, Vikipedi:Seçkin madde adayları/Samsunspor 2011-12 sezonu aldığı destek oylarla seçkin madde olacak gibi ama benim dikkatimi çeken şey şu: bu bir liste, madde değil. Samsunspor'un sezonlarını kapsayan bir içeriğin bir parçası. Alt başlıkları olması, bunların bilgilerle dolu olması onu listelikten çıkarmıyor kanımca. Grafiklerden, tablolardan, listelerden oluşan bir maddeyi seçkin madde olarak mı göreceğiz? --— heddagabler 19:41, 16 Eylül 2012 (UTC)

Yıllara göre Türkiye

Hepimizin bildiği üzere tarihte bugün sayfalarındaki bilgiler genellikle Türkiye ağırlıklı. Aslında bu durum gayet normal çünkü çoğumuz Türkiye'de yaşıyoruz. Ama öte yandan bu dijital ansiklopedinin taşıması gereken özelliklerden biri de evrensel olması. Bu nedenle tarihte bugün sayfalarına eklenmesi gereken Türkiye ile ilgili birçok kaydadeğer bilgi ya eklenmiyor, eklense bile sayfanın genel yapısı itibariyle sistemik yanlılık problemine sebep oluyordu.

Yıllara göre Türkiye sayfaları buna çözüm olmayı amaçlıyor. Örnek vermek gerekirse, 30 Mart 2012'de Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldı. Bu gayet kaydadeğer bir bilgi Türkiye tarihi için. Ama evrensel bir özelliği yok. Bu gibi önemli, dikkate değer bilgileri bundan sonra yıllara göre Türkiye maddelerine ekleyebiliriz. Ellerine sağlık, Mirada sayfaların tamamına yakınını açtı. Buradan duyurmuş olayım. Sadrettin (mesaj) 19:51, 18 Eylül 2012 (UTC)

Terörle ilgili kategoriler

Kullanıcı:Kibele tarafından silinen kategorilerdir. Tartışmaya gerek duymamışlar çünkü kurallara göre bu tür kategoriler tarafsızlığa aykırı olup zaten kesinliği şüpheli imiş. Kibele tarafından bana söylenen kısaca budur. Herhangi bir düşüncesi olan buradan görüş bildirebilir. Saygılar esc2003 (mesaj) 15:32, 19 Eylül 2012 (UTC)

Mesajlarımda (kalıcı bağlantı) da yazdığım üzere, son derece doğru ve tartışmaya açık olmayan bir işlem.
Vito Genovese 15:35, 19 Eylül 2012 (UTC)
Kibele'nin sildiği kategoriler uzun süredir bulunan kategorilerdi. Ne oldu da bu kararı birden aldı merak ettim doğrusu. Katiller ve benzeri kategoriler kimi zaman TBA ihlali yarattığı için maddelerden kaldırılıyor. Ancak burada kategoriye değil değişikliğe yönelik bir müdahale söz konusu. Aynısı terörle ilgili kategoriler için de yapılabilirdi. Sonuçta başa çıkılamaz hale gelen bir durum yoktu ortada. esc2003 (mesaj) 16:20, 19 Eylül 2012 (UTC)
  • Resmi olarakta, Vikipedi'de ki maddelerde de belirtilmiş olan "Terör", "Terör Olayları", "Terör Kurbanları", "Terör Militanı" gibi tanımların tartışmaya açık bir yanı yoktur. Hepsi de hem halk hem resmi olarak tanınan ve kabul görülen tanımlar. Resmi olarak ta dünya halkları olarakta kabul edilen birşeyin taraflı olması zaten söz konusu değildir.--Aguzer (mesaj) 16:24, 19 Eylül 2012 (UTC)

31 farklı dilde olan kategori (ki aralarında en büyük vikipediler de var) neden sadece bizde tarafsızlığa aykırı gerekçesiyle siliniyor bunun açıklamasını yapabilecek olan var mı ? --Emyilmesaj 16:30, 19 Eylül 2012 (UTC)

"Ne oldu da bu kararı birden aldı merak ettim doğrusu." ve "Bu Kibele'nin ilk defa yaptığı bir şey değil" gibi konuya odaklanmayan kısımları bir kenara bırakıp esas meseleye gelirsek: vito, verdiği bağlantıda uzun uzun anlatmış. üzerine eklenecek birşey yok esasen. tarafsız bakış bize, 'bir tarafın terörist dediğine diğeri demeyebilir ey vikipedist.. sadece kendi tarafının düşüncesiyle yaklaşıp, 'e işte bu terörist, tartışılacak ne var ki? deme!' diyor. bu açıdan, temizlediğim yukardaki kategorilerde üzerinde fikir birliği sağlanabilecek sadece birkaç bireysel teröriste rastladım. onun dışındakilerin tümü, sonsuza dek tartışılsa üzerinde fikir birliğine varılamayacak kişi ve örgütlerdi. bunu anlamak için ufak bir bakış yeterli. biz terör üzerine teorik maddeler barındırabiliriz, birilerinin yaptığı terör örgütü listelerine yer verebiliriz. ama genel 'terör', terör örgütü' 'terörist' tanımlarını kişilere ve örgütlere maledemeyiz. en büyük çelişkimiz de şudur ki, kişilere terörist, örgütlere terör örgütü demezken hâlihazırda, bunları kategorilere eklemekteydik. bu açıkça tutarsızlıktır ve yanlıştır. maddeleri, nesnel olmayan, doğrulanabilir olmayan, tarafsız olmayan içerikten temizlemeye çalışırken , kategoriler aracılığıyla bunu yapamayız. şuradaki tartışmalar ufuk açıcı olabilir bu konuda. --kibele 17:55, 19 Eylül 2012 (UTC)

VP:İÜYYKÜD ithamını her canınız istediğinde kullanmayın, ortada haksız bir eleştiri yok. Aynı davranışı tekrarladığınızı söylemem normal. Ortada hiçbir hareket yok ve siz ne olduysa uzun süredir Vikipedi'de olan kategoriyi sildiniz. Terörist demiyorduk ve zaten terörist diye bir kategorimiz yok. Ama terör örgütü, terör eylemi, terör saldırısı maddelere yazılıyor ve kategoriler de kullanılıyordu. Dolayısıyla ortada bir çelişki yok ve iddianız asılsız. esc2003 (mesaj) 19:07, 19 Eylül 2012 (UTC)
yapılana değil, yapılış zamanına, yapan kişinin şeceresine ilişkin konuşmak bu kapsama giriyor da o yüzden.. beş-altı yıldır duran telifli maddeleri sildiğimiz, kayda değer olmayanları sas'a çıkardığımızda da aynı şey söyleniyor. e o kadar zaman durmuş, neden şimdi diye. eleştiriyi yapılan işin kendisine yöneltirseniz mesele kalmaz. --kibele 06:51, 20 Eylül 2012 (UTC)
Yanlış mı anladım, şecere ne oluyor? Söylediklerinizden hiçbir şeyi anlamadım kusura bakmayın, kesik kesik anlatmışsınız. esc2003 (mesaj) 07:52, 20 Eylül 2012 (UTC)
'kibele bunu daha önce de yaptı' konuyla ilgili değil dolayısıyla da kişisel yorum diyorum. (ki o kadın erkek yazar meselesini de ayrıca konuşalım) 'her canınız istediğinde' kişilere ilişkin böyle yorumlar yapmayın diyorum. eleştiri, konuya yöneltilir, kişeleri ilişkin olanların adresi bellidir diyorum. vikipedi'de her an her iş yapılır, işler süreklidir, ne zaman yapıldığı böyle imalı sözlerle sorgulanırsa size kurallar hatırlatılır diyorum. sanırım yeterince açık olmuştur. --kibele 08:08, 20 Eylül 2012 (UTC)
Evet daha önce de yaptınız. Aynı yorumu daha önce de yapmıştım. Bunu söylemem saldırı değildir, kişisel yorum da değildir. O tartışmada olayı kadın-erkek eşitliğine indirgemişsiniz "Kadın kategorisi varsa erkeğin de olmalıdır". Halbuki neden kategorinin olduğu, ne amaca hizmet ettiğinin açıklaması var. Kadın yazarlar çağlar boyu erkek egemen yaşam başta olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak etkin halde edebiyatta yer alamamışlar. Yüzyıllara göre kadın yazarların konumunun belirtilmesi yararlı, bunun için üst kategori olarak kadın yazarlar diye bir kategorinin açılması uygundur. Kısaca belirtmek istediğim kadın-erkek meselesine indirgeyerek yaptığınız bu hareketin benzerini terör ile ilgili kategorilerde tarafsızlık adı altında yapıyorsunuz. esc2003 (mesaj) 08:27, 20 Eylül 2012 (UTC)
hâlâ konu dışı konuşmayı sürdürüyorsunuz. kolay gelsin. --kibele 08:34, 20 Eylül 2012 (UTC)
Hala anlamamazlıktan gelmeye devam ediyorsunuz. Silmeye devam edebilirsiniz. esc2003 (mesaj) 08:44, 20 Eylül 2012 (UTC)

İnsanların sadece birkaç terörist ve terör örgütüne terörist demesi tanımamasındandır. Bugün ETA'yı tanımayan kişi onun üzerinde tartışır terör örgütü mü değil mi diye. Ama tanısaydı Terör örgütü derdi. Verdiğiniz örnek anlamsız birçok terörist ve terör örgütünü bilmeyen vatandaş nerden onlara terör örgütü veya terörist desin ?. İşte bu noktada Vikipedi var. Adamın biri terör örgütlerini araştırıyım diye Vikipedi ye girecek ama taraflılık adı altında terörist ve terör örgütü yazmayanları iyi bellicek. Şimdi Vikipedi taraflılığının her konuya dahil olmaması gerektiğini anlamışsınızdır. Veya günümüzde murat karayılan ıkaç kişi tanıyor ? abdullah öcalanda daha az tanıan biri. Yani 10.000 kişiden 10.000'i öcalanı tanısa terör başı der. Ama karayılan ı 7.000 kişi tanısa tanımayan 3.000 kişi bu konuda tartışır. Yani bana göre ve diğer kullacıları da görüyorsunuz gereksiz bir tartışma içerisindeyiz.--Aguzer (mesaj) 18:03, 19 Eylül 2012 (UTC)

Soruma hala cevap alamadım. Özellikle kategorileri silen Kibele ve yapılanı doğru bulan Vito cevap verirse memnun olacağım. Tek tarafsız vikipedi biz miyiz ?--Emyilmesaj 22:31, 20 Eylül 2012 (UTC)
Tek miyiz? Bilinmez. Peki başkaları şunu ya da bunu yapıyor diye tarafsızlıktan taviz verecek miyiz? Hayır.
Vito Genovese 23:21, 20 Eylül 2012 (UTC)
tarafsız bakış açısını ödün vermeden kullanabilen tek viki olacaksak da bundan gocunmamalıyız. önümüzde politikalar var. onu ille de başkalarının daha iyi anlamasını ve uygulamasını beklemek gerekmez. yapılan, politikalara uygundur. maddelerde kullanmadığımız ifadeleri kategorilerde yazmak çelişkilidir. yapılan esasen kategorileri maddelerde yazılana uyumlu hâle getirmektir. --kibele 08:27, 21 Eylül 2012 (UTC)
Sivillere yönelik saldırıların dahi terör olarak herkes tarafından kabul görmediği söyleniyorsa ortada çarpık bir tarafsızlık anlayışı var demektir. Mesela savaşta savunmasızlara dokunulmaz bu dünya genelinde kabul gören bir etik değerdir. Eğer bu olmuşsa yapılana katliam denir. Ne var ki buna rağmen katliam, soykırım gibi üzerinde hala görüş birliğine varılamayan olaylar da mevcut. Bunlar için de tarafsızlık adına kategorileri kaldırmak sizce doğru bir çözüm olur mu? Yapılan politikalara uygundur gibi alaylı, umursamaz söylemlerle yapılanın doğru olduğundan hala bahsediliyor olması üzücü, kaygı verici. esc2003 (mesaj) 16:25, 21 Eylül 2012 (UTC)
Terörizmin net bir tanımı yok ne yazık ki. TDK şöyle diyor "yıldırıcılık" adı altında: "Bir siyasi davayı zorla kabul ettirmek için karşı tarafa korku salacak, cana ve mala kıyacak davranışlarda bulunma, terörcülük, tedhişçilik, terörizm.". Dil Derneği ise şöyle diyor "yıldırmacılık" adı altında: "1. Toplu ya da kişisel adam öldürmeler, yangın çıkarmalar, yapıları bombalama gibi eylemlerle toplumda korku ve güvensizlik yaratma amacını güden siyasal savaşın yöntemi, tedhişçilik, terörizm. 2. Girişilen yıldırma eylemlerinin tümü.". Hatta birkaç farklı İngilizce tanıma da şuradan ulaşılabilir.
Tanımlar arasında bu kadar büyük farklılıklar varken, tek sözcük bile dünyaları değiştirebilir konumdayken, bu tanım üzerinde fikir birliğine varmanın, hele de böyle netameli bir konu söz konusu olduğunda imkansız olduğu açık. Sana yazdığım mesajlarda da söylediğim gibi, Esc: Siviller boyutu, siyasi amaç boyutu, saldırıdaki nitelik boyutu hep çok şey değiştirir nitelikte ve bunlar her şeyden önce taraflılığı yaratan şeyler zaten. Kimisi devletin yaptığına terörizm diyor, kimisi sivile yapılana terörizm diyor, kimisi yasa dışı olan her şeye terörizm diyor, o denkleme gündelik yaşamımızda terörist olarak anmadığımız ancak bu tanımlara sığdırabileceğimiz organize suç örgütleri, kişiler, vs. girdiği zaman işin içinden çıkmak imkansız bir hal alıyor. Savaş ve terörizm ile terörist ve özgürlük savaşçısı ikilemleri, içinden çıkılmaz bir durumda.
Yine sana attığım mesajda da yazdığım üzere, Esc, "bireysel görüşüm" sivile yapılanın da askere yapılanın da terörizm olduğudur. Vikipedi'de değil de Vitopedi'de yazıyor ve kendi doğrularıma göre bilgi sunuyor olsaydım, bu tanımları terörizm ve terörist diye yapardım. Ama tarafsızlığı gözetmemiz gereken bir yerde bulunuyorum ve terörizm için tarafsız bir betimleyici rol bulmanın imkansız olduğunu biliyorum.
Vito Genovese 17:27, 23 Eylül 2012 (UTC)
Güvenilir kaynaklarla destekleniyorsa bu kategoriler kullanılır. Sizin veya bizim kişisel görüşlerimize kalmış bir şey değil. Bir olayın katliam veya soykırım olarak tanımlanabileceğini kaynaklarla anlayabiliyoruz, bu da öyle. esc2003 (mesaj) 17:51, 23 Eylül 2012 (UTC)
Vikipedi'de eskiden beri anlayamadığım olgulardan birisi de bu. Yani, pogrom, soykırım bir taraf için pogromdur; diğer taraf için değildir. Mesela Kurtuluş Savaşı döneminde İzmir'de çıkan yangınlar bir taraf için pogromdur, diğer taraf için kurtuluştur. "Terörist" ifadesi yalnızca bir devlet veya uluslararası örgüt tarafından kullanıldığında tarafsızlık için "terörist" ifadesini kullanmaktan kaçınıyorsak (a, b, c ülkesi terörist demiyor, özgürlük savaşçısı diyor diye) o zaman bütün katliam ve soykırımları "... yılında yaşanan olaylar, ... tarafından (örneğin BM) katliam olarak kabul edilir" şeklinde ifade etmemiz gerekmiyor mu? Bütün katliam ve soykırım başlıklarının "... olayları" şeklinde ele alınması gerekmiyor mu? --Alperen (mesaj) 17:01, 24 Eylül 2012 (UTC)
  • Terörist teröristtir, Hakim Bey. Bu memlekette teröriste terörist diyemeyecek miyiz? (Bu söz Can Yücel'e ait değildir.)

Azadagaoglu (mesaj) 19:54, 23 Eylül 2012 (UTC)

Alperen güzel bir noktaya değinmiş. Kumul (mesaj) 22:52, 25 Eylül 2012 (UTC)
  • Tek tarafsız Vikipedi biz miyiz? Bir zatın sorusu bu cevabı evet de olabilir hayır da. Ne fark eder ki? Yukarıda politik yorumlar var ama sonuç Vikipedi'nin politik bir ansiklopedi olmadığı, bilginin de taraf karşıtı taraf olmadan artamayacağı. İsimlendirme konusunda Vito'nun yorumları Kibele'nin de tutumu 'Terörizm' gibi geniş ufukları silahlandıran bir başlığın terörist, terör olayları, olaycıklar, yıllara göre, 1990lar vs. vs. için gayet doğru. Altını çiziyorum geniş. Tutumu teröristtir bu kişi, bu olaylardır terör demek bilgiyi kısıtlar bireysel görüşleri önde tutar. - Nebeviye 23:20, 25 Eylül 2012 (UTC)
Bireysel görüşler Vikipedi'yi bağlamıyor. İstenen şey güvenilir kaynakların olması. Eğer yoksa zaten buna izin verilmez. esc2003 (mesaj) 23:32, 25 Eylül 2012 (UTC)
O halde üzerinde geniş hatta zaman zaman politik yorumlar karaladığınız üstte TBA ihlaline gerekçe olarak kaldırılan kategorileri başlıkları kaldıran şahsa bireysel davranışmış gibi maletmek Vikipedi'yi bağlamaz çünkü bireysel görüşünüzden ibaret. Vikipedi de bireyselliğin değil bireylerin görüşlerinin yansıması Politikalarının ortak sonucudur. Güvenilir kaynakta birkaç bireyin fikriyle değil başta Vikipedi Politikalarının ardından çoğunluğun fikriyle güven kazanır. Her kaynağın da tarafsızlığından bahsedilemez. Başlıklar açıkca bir tarafın düşüncelerini yansıtmakta olup silinmeyip yahut başlıklardan çıkarılması gibi mantık yürütemediğim bir boş kategorinin hangi bilgiye değer katacağı tartışılır. - Nebeviye 23:46, 25 Eylül 2012 (UTC)
Bireysel davrandıkları gerçek değil mi, bu benim uydurmuş olduğum bir şey midir? Her kaynağın tarafsız olduğundan kimse bahsetmedi zaten, güvenilir kaynaklardan bahsedildi. Varsa eklenir diyorum, yoksa da kimsenin bahsettiğiniz türden değişikliği yapamayacağını söylüyorum. Saldırı amaçlı kullanılabilecek kategori çok var. Terörle ilgili olanları sorun yaratacağını düşünmüyorum. Şu ana dek ciddi bir sorun yaşanmamıştı bildiğim kadarıyla. esc2003 (mesaj) 00:07, 26 Eylül 2012 (UTC)

"Yalancı Burnu" Adlı Sayfam Neredeyse Bir Aydır Kontrol Edilmedi

Bir ay önce yazdığım "Yalancı Burnu" adlı sayfam bir aydır kontrol edilmiyor. Lütfen biri kontrol etsin.. Kumropez (Kumropez) 18:06 21 Eylül 2012 (UTC)

Kontrol ettim. Ancak kaynak eklerseniz çok iyi olacak. esc2003 (mesaj) 15:42, 21 Eylül 2012 (UTC)

Oraj

Şurada gök gürültülü fırtına sayfasının oraj sayfasına taşınması konusunda bir tartışma başlattım. Katılırsanız sevinirim.--Abuk SABUK msj 19:26, 25 Eylül 2012 (UTC)

"Vikipedi'yi birde yenilenen özellikleri ve tüm Vikipedistleriyle tanı!"

Dosya:Vikipedi tanı.jpg
  • Bu resmi dolaşırken gördüm ve açıklamasında "...Vikipedi katkı ve paylaşım çağrısı temalı resim-bildireç" yazıyordu. Güzel bir slogan diyebilirim :) "Yeni yüzümüzle karşınızdayız!" gibi bir çağrışım uyandırıyor bende. Geleceğimiz için yeniliğin şart olduğunu düşünüyorum! Herkes projesini koysun ortaya. Viki(pedi) için güzel bir şeyler yapabiliriz! Khutuck? Vito? Kibele? Yetkin? Ahzar? ve adını söylemediğim diğer vikipedistler? Projeleriniz nerede? Aklımda İBP ile diğer VikiProjeler için bir şeyler var ancak ayrıntılarını düşünmedim. Bu yüzden ben başlatmıyorum oyunu :) Oyunun sloganını da şimdilik ben seçeyim: "Bir şeyler yapabiliriz!" :) Empi-ileti 17:32, 26 Eylül 2012 (UTC)
  • "bir de" --— heddagabler 18:09, 26 Eylül 2012 (UTC)
  • Yazım kuralları ve yazının kenarındaki şeyleri gidererek ve daha canlı bir renkle şunu yaptım:dosya:Vikipedi tanı2.pngBetSegBüyürun baanim? 18:45, 26 Eylül 2012 (UTC)