Boşaltım: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Myrat (mesaj | katkılar)
k 78.178.250.159 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, 81.240.131.93 tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
8. satır: 8. satır:


== İdrar kesesi ==
== İdrar kesesi ==
Burda atılacak maddeler depolanır. işersin canım öyle bi sıçarsın kii osurursunda :D
Burda atılacak maddeler depolanır


== Üretra ==
== Üretra ==

Sayfanın 22.43, 25 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Boşaltım. Canlıların yedikleri besinleri ürik asit veya posa olarak atmasıdır. Aslında proteinler parçalanınca amonyağa dönüşür ama sonradan zararsız olan üre ve ürik asit haline dönüştürülür.

Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.

Böbrekler, üreterler ve idrar torbasından oluşan boşaltım sistemi, metabolizma sırasında ortaya çıkan atık maddelerin atılımından sorumludur. Vücut fonksiyonlarının devamı için hücrelerden atık maddelerin atılması gerekir. Katı ve sıvı atıklar, kan içinde erimiş olarak taşınırlar ve böbreğe ulaştırılarak filtre edilirler (süzülürler). Bu atıklar üreterler yoluyla idrar torbasına geçerek, belli aralıklarla idrar kesesinde idrar olarak depolanıp, periyodik olarak vücuttan atılırlar.

Böbreklere böbrek atardamarı yoluyla gelen kan nefronlarda süzülür. Kandaki yararlı maddeler süzülme sırasında emilir ve tekrar kana geçer. Süzülerek temizlene kan böbrek atardamarı ile böbreklerden çıkar.Kalan tuzun ve suyun fazlası ile üre idrarı oluşturur. Böbrekler metabolizma sırasında ortaya çıkar. Atık maddelerin atılımından sorumludur.

İdrar kesesi

Burda atılacak maddeler depolanır

Üretra

İdrarın mesaneden alınarak, vücut dışına atıldığı son kanaldır. Kadınlarda 3-4 cm, erkeklerde yaklaşık 15-16 cm uzunluğundadır. Ayrıca boşaltımın en son organıdır. İdrar buradan atılır. Erkeklerin üretrasının her iki yanında prostat bulunur.

İdrarın özellikleri

İdrar, metabolizma sonucu üretilen artık maddelerin taşındığı %92 oranında sudan ve %8 atıklardan oluşan sarı renkli bir sıvıdır. Normal bir insan günde 1200-1700 ml kadar idrar çıkarır. Bu miktar bazı durumlara bağlı olarak değişir.

İçilen su miktarı, beslenme tarzı, kullanılan ilaçlar, ortamın sıcaklığı, kan basıncına bağlı olarak idrar miktarı ve niteliği değişir.