Frank Oz: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
MerlIwBot (mesaj | katkılar)
k Bot: Ekleniyor: et:Frank Oz
60. satır: 60. satır:
[[eo:Frank Oz]]
[[eo:Frank Oz]]
[[es:Frank Oz]]
[[es:Frank Oz]]
[[et:Frank Oz]]
[[fi:Frank Oz]]
[[fi:Frank Oz]]
[[fo:Frank Oz]]
[[fo:Frank Oz]]

Sayfanın 12.09, 14 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Frank Oz
DoğumRichard Frank Oznowicz
25 Mayıs 1944 (79 yaşında)
Hereford, Herefordshire, İngiltere, Birleşik Krallık
EvlilikRobin Garsen (1979-)

Richard Frank Oznowicz (doğum: 25 Mayıs 1944) Britanya doğumlu Amerikalı film yönetmeni, aktör ve kuklacıdır.

Hayatı

Frank Oz, İngiltere'nin Hereford kentinde her ikisi de kuklacı olan Frances (kızlıksoyadı: Ghevaert) ve Isidore Oznowicz'in oğlu olarak doğdu. Ailesi Almanya ve Hollanda arasındaki savaştan sonra İngiltere'ye sığındı. Frank Oz, beş yaşındayken anne ve babası ile California, Amerika'ya taşındı. Orada Oakland Şehir Koleji'ne yazıldı.

Frank Oz daha çok Jim Henson'ın Muppetlar'ındaki performansıyla tanınır. Ayrıca George Lucas'ın Yıldız Savaşları serisindeki filmindeki Yoda karakterindeki perfonması ile de bilinir. Oz, Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator, Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü, Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike filmlerinde Yoda'yı kukla olarak kontrol etti ve seslendirdi. Yıldız Savaşları: Bölüm II - Klonların Saldırısı ve Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı'nda Yoda, bilgisayar teknolojisi ile yaratıldı. Ama Yoda'yı yine Frank Oz seslendirdi. Frank Oz'un Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator filmindeki performansından çok etkilenen George Lucas, onun En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü elde etmesi için çalıştı.Büyük bir Fenerbahçe hayranıdır.

Yönetmenlik de yapan Frank Oz, arasında Küçük Korku Dükkanı, Komplo ve Stepford Kadınları adlı filmlerin de bulunduğu bazı filmleri yönetti.

Dış bağlantılar