Kargo (müzik grubu): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Fizyolojimix (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Fizyolojimix (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
12. satır: 12. satır:
| Web sitesi = [http://www.kargoonline.com kargoonline]
| Web sitesi = [http://www.kargoonline.com kargoonline]
| Şimdiki üyeler = [[Ozan Anlaş]]<br />[[Selim Öztürk]]<br />[[Burak Karataş]]
| Şimdiki üyeler = [[Ozan Anlaş]]<br />[[Selim Öztürk]]<br />[[Burak Karataş]]
| Önceki üyeler = [[Mehmet Şenol Şişli]]<br />[[Fergan Mirkelam]]<br />[[Serkan Çeliköz]]<br />[[Koray Candemir]]<br />[[Deniz Aydemir]]
| Önceki üyeler = [[Mehmet Şenol Şişli]]<br />[[Fergan Mirkelam]]<br />[[Serkan Çeliköz]]<br />[[Koray Candemir]]<br />[[Deniz Aytekin]]
}}
}}
'''Kargo''', 1993 yılında kurulmuş [[Rock Müzik#Türkiye'de Rock Müzik|Türk rock]] grubudur.
'''Kargo''', 1993 yılında kurulmuş [[Rock Müzik#Türkiye'de Rock Müzik|Türk rock]] grubudur.

Sayfanın 17.20, 7 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Kargo
Başladığı yerTürkiye Türkiye
TarzlarRock, Pop
Etkin yıllar1993 - 2008
Müzik şirketiRaks Müzik (1996–1998)
Universal Müzik (2000-2001)
Avrupa Müzik (2004-2005)
Sony Music (2010)
DMC (2012-)
Resmî sitekargoonline
ÜyelerOzan Anlaş
Selim Öztürk
Burak Karataş
Eski üyelerMehmet Şenol Şişli
Fergan Mirkelam
Serkan Çeliköz
Koray Candemir
Deniz Aytekin

Kargo, 1993 yılında kurulmuş Türk rock grubudur.

Kuruluş

Kargo grubu ilk kurulduğunda içinde Selim Öztürk (gitar) ve Mehmet Şenol Şişli (bas gitar) bulunduğu ve solisti Deniz Aytekin olan 5 kişilik bir gruptu. Grup 1993 yılında Sil Baştan albümünü yayınladı ancak pop müziğin yükselişte olması yüzünden büyük satış rakamlarına ulaşamadılar.

İlk albümler

1996 yılında Selim Öztürk ve Mehmet Şenol Şişli hariç grubun diğer üyelerinin ayrılmasıyla beraber gruba Serkan Çeliköz, Koray Candemir ve Burak Karataş eklendi. Yeni kadroyla ilk albüm Yarına Ne Kaldı? 1996 yılında çıktı. Başta "Yüzleşme" olmak üzere "Son Defa" ve "Adımı Çağır" şarkılarının başarılı olduğu albüm içinde bulunan deneysel çalışmalarla da Türkçe rock müziğin piyasada yerini almasında büyük bir rol oynadı.

1997'de grubun ikinci albümü Sevmek Zor yayınlandı. Albüm ilk klip parçası "Şairin Elinde" ile büyük kitlelere ulaştı. Şarkı farklı sözleri ve klibiyle ilgi çekmekteydi. Şarkıyı "Sen Her Zaman" ikinci klip parçası olarak takip etti.

Müzikal zirve

Albüm iyi satışlar yakalamasına karşı grubun organizasyonlarında plak şirketleri yüzünden bir çok sorun yaşanıyordu. Bu da Kargo üyelerini rahatsız ediyordu[kaynak belirtilmeli]. Grup dördüncü albümleri için stüdyoya girerken bu sorunlarla uğraşıyorlardı. 1998'de sözlerin hepsinin Mehmet Şenol Şişli'ye ait olduğu Yalnızlık Mevsimi albümü yayınlandı. Bu çalışma bir konsept albümdü. Grup, plak şirketlerine karşı duruşunu Türkiye'de ender görülen bir şekilde albüm kapağına grup resmini koymayarak göstermişti.

İlk klip "Arabic Fahişe" adlı şarkıya çekildi ancak adı dolayısıyla TRT tarafından yasaklandı. İkinci klip ise plak şirketi yüzünden bir türlü gerçekleştirilemiyordu[kaynak belirtilmeli]. Bu yüzden grup plak şirketini değiştirdi ve ikinci klibi Şebnem Ferah'ın vokal yaptığı "Kalamış Parkı" şarkısına çekti. Kargo'nun ilk slow klibi olan şarkıdan sonra üçüncü klip "Boğaziçi" şarkısına geldi.

Grubun söz yazarı Mehmet Şenol Şişli'nin 1999'da askerde olması nedeniyle grup çalışmalara bir süre onsuz devam etti ve 2000'de Sen Bir Meleksin albümünü çıkardı. Bu albüm "Yalnızlık Mevsimi"ne göre daha aydınlık, soft bir albümdü. Bu da grubun hayran kitlesinde artışa neden oldu. "Renklerin İçinde" şarkısı ilk klip şarkısı oldu ve daha önce "Sil Baştan" albümünde bulunan "Yanımda Sen Olmayınca" ve "Yıllar Sonra" şarkılarının yeni yorumlarına da klip çekildi. Grup konserlere Efes Dark sponsorluğunda çıktı ve şirket için özel bir single hazırladı.

Duraklama Dönemi

"Sen Bir Meleksin" sonrası grup üyeleri Kargo adı altında çalışmalarına ara verdiler. Vokalist Koray, Sade adlı bir solo albüm çıkardı, Cahil Periler filminde oynadı ve "Sing your Song" yarışmasını sundu. Mehmet Şenol Şişli, iki adet şiir kitabı yazdı ve kendi müzik çalışmalarına devam etti. Selim ve Serkan ise Aslı, Yalın gibi sanatçılara prodüktörlük yaptılar. Bu sırada grubun toplama albümü "Best of Kargo" 2001'de yayınlandı.

Yeni Kargo

2003'te grup yeni çalışmalar için biraraya gelme kararı aldı ancak grubun söz yazarı Mehmet Şenol Şişli, diğer grup elemanları tarafından gruba dahil edilmedi[kaynak belirtilmeli]. Grup 4 kişiyle yoluna devam etmeyi seçti. 2004'te Ateş ve Su albümü ile geri döndüler. Albümün tek klibi "Ateş ve Su" şarkısına çekildi. Albüm ticari anlamda büyük bir başarı kazanmasa da grubun hayranları tarafından beğenildi.

Grup 2005'te Yıldızların Altında adlı cover albümlerini yayınladı. Albümde "Ateş ve Su" albümünden üç şarkının remixleri de bulunmaktaydı. "Yıldızların Altında" ve "Sen Ağlama" şarkılarına klip çeken grup sıkı hayranlarını tatmin etmese de genel anlamda başarılı bulundu.

Grubun solisti Koray Candemir ve klavyecisi Serkan Çeliköz tarafından Aralık 2008 tarihinde yapılan açıklamada[1] bu iki üyenin artık grupta yer almadığı ilan edilmiştir. Bu açıklamanın ardından grubun gitaristi ve kurucu üyelerinden biri olan Selim Öztürk tarafından bas gitarist Mehmet Şenol Şişli'nin gruba uzun bir aradan sonra tekrar dahil olduğu ilan edilmiştir[2]. Grup 2010 yılında Mirkelam ile birlikte RRDP (Rakın Rol Disko Parti) isimli bir albüm yayınlamıştır. Bu projeden sonra 2011 yılında grup, Ozan Anlaş'ın Kargo'nun yeni solisti olduğunu açıklamış ve yollarına 3 kişi olarak (Ozan Anlaş, Selim Öztürk ve Burak Karataş) devam edeceklerini duyurmuşlardır.[3]

Üyeleri

  • Ozan Anlaş (Vokal) (2011-...)
  • Selim Öztürk (Gitar) (1994-...)
  • Burak Karataş (Bateri) (1996-...)

Eski Üyeleri

  • Koray Candemir (Solist) (1994-2008)
  • Serkan Çeliköz (Klavye) (1994-2008)
  • Mehmet Şenol Şişli (Bas Gitar) (1993-2003)(2008-2010)
  • Deniz Aytekin (1993-1994)
  • Aykan İlkan (1993-1994)
  • Atilla Yüksel (1993-1994)
  • Serkan Çelik (2005-2010)


Albümleri

Referanslar

Dış bağlantılar