Gottfried von Einem: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Noyder (mesaj | katkılar)
Yeni
 
Noyder (mesaj | katkılar)
16. satır: 16. satır:
'''Gottfried von Einem''' (d. [[24 Ocak]] [[1916]], [[Bern]], [[İsviçre]] – ö. [[1 Şubat]] [[2007]], Oberdürnbach, [[Avusturya]] Avusturya'li bir [[opera]] [[besteci]]si, müzisyen ve mūzik eğitimcisi, . Bestecinin tanınması, modern klasik muzik bestecileri olan [[İgor Stravinski|Stravinski]] ile [[Sergey Sergeviç Prokofyev |Prokofiev]] ve [[jaz]] müziği etkileri altında hazırlamış olduğu [[opera]] eserleri ile olmuştur. Ayrıca [[piyano]], [[keman]] ve [[Org (Erganun)|org]] için hazırladığı müziksel kompozisyonları da bulunmaktadır.
'''Gottfried von Einem''' (d. [[24 Ocak]] [[1916]], [[Bern]], [[İsviçre]] – ö. [[1 Şubat]] [[2007]], Oberdürnbach, [[Avusturya]] Avusturya'li bir [[opera]] [[besteci]]si, müzisyen ve mūzik eğitimcisi, . Bestecinin tanınması, modern klasik muzik bestecileri olan [[İgor Stravinski|Stravinski]] ile [[Sergey Sergeviç Prokofyev |Prokofiev]] ve [[jaz]] müziği etkileri altında hazırlamış olduğu [[opera]] eserleri ile olmuştur. Ayrıca [[piyano]], [[keman]] ve [[Org (Erganun)|org]] için hazırladığı müziksel kompozisyonları da bulunmaktadır.


==Yasami==
==Yaşamı==


Gottfried von Einem Isvicre'nin baskenti olan Bern'de askeri ateselik gorevinde bulunan bir Avustrurya-Macaristan Imparatorlugu diplomati oglu olarak dogdu. Hem annesi hem de babsi Avusturya'li asiller sinifdandilar. Gottfreid 4 yasinda ilen ailesi Almanya'da Schleswig-Holstein' eyaletine yerlesti. Gottfried von Einem [[Plon]] ve [[Ratzeburg]]'da ilk ve lise oretimini yaptiktan sonra 1937'de muzik egitimi icin [[Berlin]]'e gitti. Bu egitimi sirasinda tenor Max Lorenz araciligi ile Berlin Devlet Operasi'nda repetitor oldu. 1938'den sonrada ek gorev olarak Bayreuth Festivali direktoru olan Heinz Tietjen'e asitan olarak calisti. 1939'da Boris Blacher'de kontrpuvan dersleri almaya basladi. Bu sirada ilk muziksel eseri olan " "Prinzessin Turandot" bale muzigini hazirladi ve bu bale eseri 1944 baslarinda "Dresden Samperoper" operaveinde sahnelendi ve basarili oldu. Mart 1943'de Leo Brochard sefliginde Berlin Filarmoni Orkestrasi Mart 1943'de verdigi bir konserde Einem'in "Capriccio (op. 2)" eserini caldi.
Gottfried von Einem İsviçre'nin başkenti olan Bern'de askeri ateşelik görevinde bulunan bir Avustrurya-Macaristan İmparatorluğu diplomatı oğlu olarak doğdu. Hem annesi hem de babası Avusturya' asiller sınıfdandılar. Gottfreid 4 yasında iken ailesi Almanya'da [[Schleswig-Holstein]] eyaletine yerleşti. Gottfried von Einem [[Plon]] ve [[Ratzeburg]]'da ilk ve lise öğrenimini yaptıktan sonra 1937'de müzik eğitimi için [[Berlin]]'e gitti. Bu eğitimi sırasında tenor Max Lorenz aracılığı ile Berlin Devlet Operası'nda repetitör oldu. 1938'den sonra da ek görev olarak [[Bayreuth Festivali]] direktörü olan Heinz Tietjen'e asistan olarak çalıştı. 1939'da Boris Blacher'de kontrpuvan dersleri almaya başladı. Bu sırada ilk müziksel eseri olan " "Prinzeşsin Turandot" bale müziğini hazırladı ve bu bale eseri 1944 başlarında "Dresden Samperoper" operaevinde sahnelendi ve başarılı oldu. Mart 1943'de Leo Brochard şefliğinde Berlin Filarmoni Orkestrası Mart 1943'de verdiği bir konserde Einem'in "Capriccio (op. 2)" adlı eserini çaldı.


Eienem [[II. Dunya Savasi]] sonunda 1946'da Lianne von Bismarck adli hanimla ilk evliligin yapti. Bu evliklten 1946'da dogan ogullarai Caspar Einem sonradan Avusturtya'da siyasi hayayt atilmis ve bir muddet Avusturya hukumeti uyesi de olmustur. 1947'de Sazburg Festivali icin siparis uzerine hazirladigi [[Danbtonun Olumu]] adli eseri ile bir opera bestecisi olarak uluslararasi un yapti ve bu Einem'in muzik ve opera besteci kariyerinin onemli bir baslangic noktasi oldu. 1953'de Einem ve ailesi Viyana'ya Avusturya'ya yerlestiler. Karisi Lianne von Bismarck 1962'de oldu. Ikinci evliligini 1966'da Avustrurya'da edebi eserler lle tiyatro eseri yazari olarak un yapmis olan ve Eienem'in opera eserlerinin bazilarina libretto yazmis olan Lotte Ingrisch ile yapti. 1963-1972 doneminde Viyana Muzik Akaedemisi'de kompozisyon profesorlugu yapti. Sonra aile Viyana yaninda Asagi Avustrurya'da kirsal "Waldviertel"'de Oberdürnbach ve Rindlberg/Großpertholz civarinda da yasamaya basladi.
Eienem [[II. Dünya Savaşı]] sonunda 1946'da Lianne von Bismarck adlı hanımla ilk evliliğini yaptı. Bu evlilikten 1946'da doğan oğulları Caspar Einem sonradan Avusturya'da Sosyal Demokrat Parti üyesi olarak siyasi hayata atılmış ve bir müddet Avusturya hükümeti üyesi de olmuştur. 1947'de Salzburg Festivali için sipariş üzerine hazırladığı [[Danto'nun Ölümü]] adlı eseri ile bir opera bestecisi olarak uluslararası ün yaptı ve bu Einem'in müzik ve opera besteci kariyerinin önemli bir başlangıç noktası oldu. 1953'de Einem ve ailesi Viyana'ya Avusturya'ya yerleştiler. Karısı Lianne von Bismarck 1962'de öldü. İkinci evliliğini 1966'da Avustrurya'da edebi eserler ile tiyatro eseri yazarı olarak ün yapmış olan ve Eienem'in opera eserlerinin bazılarına libretto yazmış olan Lotte İngrisch ile yaptı. 1963-1972 döneminde Viyana Müzik Akaedemisi'de kompozisyon profesörlüğü yaptı. Sonra aile Viyana yanında Aşağı Avustrurya'da kırsal "Waldviertel"'de Oberdürnbach ve Rindlberg/Grosspertholz civarında da yaşamaya başladı.


Besteci 1996'da Avustrurya'da Oberdürnbach'da oldu.
Besteci 1996'da Avusturya'da Oberdürnbach'da öldü.


== Seçilmiş yapıtları ==
== Seçilmiş yapıtları ==

Sayfanın 10.40, 7 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Gottfried von Einem
Doğum24 Ocak 1916
Bern, İsviçre
Ölüm1 Şubat 2007
Oberdürnbach, Avusturya
MeslekMüzisyen. Opera bestecisi. Mūzik eğitimcisi.


Gottfried von Einem (d. 24 Ocak 1916, Bern, İsviçre – ö. 1 Şubat 2007, Oberdürnbach, Avusturya Avusturya'li bir opera bestecisi, müzisyen ve mūzik eğitimcisi, . Bestecinin tanınması, modern klasik muzik bestecileri olan Stravinski ile Prokofiev ve jaz müziği etkileri altında hazırlamış olduğu opera eserleri ile olmuştur. Ayrıca piyano, keman ve org için hazırladığı müziksel kompozisyonları da bulunmaktadır.

Yaşamı

Gottfried von Einem İsviçre'nin başkenti olan Bern'de askeri ateşelik görevinde bulunan bir Avustrurya-Macaristan İmparatorluğu diplomatı oğlu olarak doğdu. Hem annesi hem de babası Avusturya'lı asiller sınıfdandılar. Gottfreid 4 yasında iken ailesi Almanya'da Schleswig-Holstein eyaletine yerleşti. Gottfried von Einem Plon ve Ratzeburg'da ilk ve lise öğrenimini yaptıktan sonra 1937'de müzik eğitimi için Berlin'e gitti. Bu eğitimi sırasında tenor Max Lorenz aracılığı ile Berlin Devlet Operası'nda repetitör oldu. 1938'den sonra da ek görev olarak Bayreuth Festivali direktörü olan Heinz Tietjen'e asistan olarak çalıştı. 1939'da Boris Blacher'de kontrpuvan dersleri almaya başladı. Bu sırada ilk müziksel eseri olan " "Prinzeşsin Turandot" bale müziğini hazırladı ve bu bale eseri 1944 başlarında "Dresden Samperoper" operaevinde sahnelendi ve başarılı oldu. Mart 1943'de Leo Brochard şefliğinde Berlin Filarmoni Orkestrası Mart 1943'de verdiği bir konserde Einem'in "Capriccio (op. 2)" adlı eserini çaldı.

Eienem II. Dünya Savaşı sonunda 1946'da Lianne von Bismarck adlı hanımla ilk evliliğini yaptı. Bu evlilikten 1946'da doğan oğulları Caspar Einem sonradan Avusturya'da Sosyal Demokrat Parti üyesi olarak siyasi hayata atılmış ve bir müddet Avusturya hükümeti üyesi de olmuştur. 1947'de Salzburg Festivali için sipariş üzerine hazırladığı Danto'nun Ölümü adlı eseri ile bir opera bestecisi olarak uluslararası ün yaptı ve bu Einem'in müzik ve opera besteci kariyerinin önemli bir başlangıç noktası oldu. 1953'de Einem ve ailesi Viyana'ya Avusturya'ya yerleştiler. Karısı Lianne von Bismarck 1962'de öldü. İkinci evliliğini 1966'da Avustrurya'da edebi eserler ile tiyatro eseri yazarı olarak ün yapmış olan ve Eienem'in opera eserlerinin bazılarına libretto yazmış olan Lotte İngrisch ile yaptı. 1963-1972 döneminde Viyana Müzik Akaedemisi'de kompozisyon profesörlüğü yaptı. Sonra aile Viyana yanında Aşağı Avustrurya'da kırsal "Waldviertel"'de Oberdürnbach ve Rindlberg/Grosspertholz civarında da yaşamaya başladı.

Besteci 1996'da Avusturya'da Oberdürnbach'da öldü.

Seçilmiş yapıtları

Gottfried von Einem'in onemli eserleri dramatik konulu operalardir. Uluslararasi unu promiyeri 1947'de Salzburg Festivali icin yapimlanan Dantons Tod (Danton'un Olumu) operasidir. Hazirlanip yapimlanmis son opera eseri olan ["Jesu Hochzeit]] icin libretto bestecinin karisi tarfindan hazirlanmistir.

1973'de Birlesmis Milletler kurulusunun 30. yilini kutlamak icin, verilen siparis uzerine, cesitli metinler kullanarak mezzo-soprano, bas, koro ve orkestra icin "An die Nachgeborenen" adli bir kantata hazirlamisti.

Operalar

  • Dantons Tod (1947, Salzburg)
  • Der Prozess (1953, Salzburg)
  • Der Zerrissene (1964, Hamburg)
  • Der Besuch der alten Dame (1971, Wenen)
  • Kabale und Liebe (1976, Wenen)
  • Jesu Hochzeit (1980, Wenen)
  • Tulifant (1990, Wenen)

Bale eserleri

  • Prinzessin Turandot (1944)
  • Medusa (1957)

Oduller

  • 1958: Viyana Sehri Muzik Odulu
  • 1960: (Bati) Berlin Sanat Akademisi Olaganustu uyesi
  • 1965: Muzik Icin Avusturya Devleti Buyuk Odulu
  • 1975: (Dogu) Berlin Sanat Akademisi Bagli uyesi
  • 1979: (Bati) Berlin Sanat Akademisi uyesi
  • 1993: Berlin Sanat Akademisi uyesi

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar