Hernán Cortés: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
42. satır: 42. satır:
{{Meksika-taslak}}
{{Meksika-taslak}}


{{DEFAULTSORT:Cortes, Hernan}}
[[Kategori:1485 doğumlular]]
[[Kategori:1485 doğumlular]]
[[Kategori:1547 yılında ölenler]]
[[Kategori:1547 yılında ölenler]]
50. satır: 51. satır:
[[Kategori:Meksika tarihi]]
[[Kategori:Meksika tarihi]]
[[Kategori:Ölmüş insanlar]]
[[Kategori:Ölmüş insanlar]]
<!--
[[Category:16th-century Spanish people]]
[[Category:Spanish conquistadors]]
[[Category:Spanish generals]]
[[Category:Spanish nobility]]
[[Category:Spanish regicides]]
[[Category:People from the Province of Badajoz]]
[[Category:Extremaduran conquistadors]]
[[Category:University of Salamanca alumni]]
[[Category:City founders]]
[[Category:Colonial Mexico]]
[[Category:History of Baja California]]
[[Category:History of the Gulf of California]]
[[Category:Titles of nobility in the Americas]]
[[Category:Aztec history]]
-->


{{Link SM|sw}}
{{Link SM|sw}}

Sayfanın 21.32, 1 Eylül 2012 tarihindeki hâli

Hernan Cortes
Hernán Cortés Meksika'yı keşfeden denizci
Doğum1485
Medellin İspanya
Ölüm2 Aralık 1547
Sevilla İspanya
İmza

Hernán Cortés (14852 Aralık 1547), İspanya adına Meksika'yı fetheden denizcidir. Hernando veya Fernando olarak da bilinir, ancak tüm mektuplarını Hernán Cortés ismiyle imzalamıştır.

Bugünkü Peru olan İnka topraklarını fetheden Francisco Pizarro'nun ikinci dereceden kuzenidir. Küba'nın İspanyollarca fethedilmesinde görev almış ve başarısı buradan geniş bir arazi ve yerli köleler ile ödüllendirilmiştir.

Yeni Dünya'nın zenginliğini anlamış, Küba valisinden anakıtaya sefer yapmak için yardım istemiştir. Vali, kıtayı kendisi fethetmek istediği için sadece ticaret yapmasına ve keşif yapmasına izin vermiş, ancak Cortes valiyi kandırarak Meksika'yı fethetmiştir.

Aztek topraklarına çıkarma yapmasından sonra, ordusunda firar olmaması için, tüm gemilerini batırtmıştır. Yanında topçu, zırhlı süvari, zırhlı piyade ve tüfekçi birlikleri dahil, 40.000 e yakın bir ordu topladığı bilinmektedir. Çoğu rivayete göre bu sayıyı yerli kabilelerden topladığı adamlarla 100.000'e çıkardığı sanılmaktadır. Bazı kabile yerlileri, Aztek'lerin düşmanı oldukları için Cortes'e Tenochtitlan'ın yolunu göstererek, şehri bulmasına yardımcı olmuşlardır. Aztek İmparatoru Montezuma karşısındaki bu güce ilk başlarda direnmemiş, hatta onlara başkent'te kilise kurmalarına bile izin vermiştir.

Ama sonraları şehirdeki bazı yerli savaşçılar, Cortes'in şehirde istila ve yağma sebebiyle bulunduğunu anlamış ve isyan çıkarmışlardır. Çıkan isyanda imparator Montezuma başından yaralanmış ve kısa süre sonra ölmüştür. Cortez yanındaki birlikleriyle zor koşullarda ayrıldığı şehri, asıl ordusuyla kuşatmış ve uzun bir saldırı ve yıkımdan sonra şehri ele geçirmiştir.

Yerli halkı katletmesiyle de bilinir. Altın ve değerli mücevherler için dünyadaki en büyük soy kırımlardan birini yapmıştır. Azteklerin baş şehri Tenochtitlan'ı (O günün şartları içinde 200.000 nüfusu ile İstanbul ve Paris'ten sonra en büyük 3. şehir olarak bilinir) yerle bir etmiştir. Barbarlığı ile bilinir, çok serttir ve acımasızdır. Bu yüzden kendisinden korkulan ve istenilmeyen bir kişi olmuştur. İspanya'ya çağrılıp, yetkileri azaltılmıştır. 1541'de ülkesine dönüp Türklere karşı açılan Cezayir seferine katılmış; ölümden zor kurtulmuştur. Unutulmuş bir kişi olarak hayatı sona ermiştir.

Cortés'in fetih rotasını gösteren harita

Ayrıca bakınız

Şablon:Link SM