Tartışma:Celâlî isyanları: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
Bu maddede değişiklik yapacak arkadaşların değişiklik gerekçelerini yazmalarını rica ediyorum. --[[Kullanıcı:DeveDiKeNi|DeveDiKeNi]] 14:36, 2 Nisan 2006 (UTC)
Bu maddede değişiklik yapacak arkadaşların değişiklik gerekçelerini yazmalarını rica ediyorum. --[[Kullanıcı:DeveDiKeNi|DeveDiKeNi]] 14:36, 2 Nisan 2006 (UTC)


* Sadece biçimsel değişiklik yaptım. [[Kullanıcı:Vikiyazar|Vikiyazar]] 13:39, 14 Nisan 2006 (UTC)
* Sadece biçimsel değişiklik yaptım. celali isyanların osmanlıya karşı düşündüğü şeyler çok kötüdür






Sayfanın 08.21, 24 Şubat 2007 tarihindeki hâli

Bu maddede değişiklik yapacak arkadaşların değişiklik gerekçelerini yazmalarını rica ediyorum. --DeveDiKeNi 14:36, 2 Nisan 2006 (UTC)

  • Sadece biçimsel değişiklik yaptım. celali isyanların osmanlıya karşı düşündüğü şeyler çok kötüdür


  • Anadolu ve Akdeniz üzerinden geçen uluslararası ticaret yollarının keşifler sonucunda yön değiştirmesi de bunda etkili oldu. Osmanlı Devleti, bu ticaret yollarının kendi topraklarından geçtiği dönemlerde sağladığı kazancı yitirdi. Öte yandan Avrupa devletlerinin güçlenmesi karşısında fetihlerin durmasıyla ganimet gelirleri de ortadan kalktı. Devlet, gereksinim duyduğu geliri sağlayabilmek için vergileri artırdı.

Bu konularda bilgi vermek istiyorum : anadolu ve akdeniz ticaret yolu birdenbire terk edilmemiştir ... coğrafi keşiflerden uzun seneler sonra bile akdeniz ticareti canlı kalmıştır ... sadece bu iç denizdeki ticareti sürdüren aktörler değişmiştir ... venedik osmanlı tarafından bertaraf edilince oluşan ticaret hacmi düşüklüğü fransa ve sonrasında da ingiltere ve hollandaya verilen imtiyazlarla devam etmiştir ... coğrafi keşiferin şöyle bir sıkıntısı olmuştur kontrolsüzce batıdan doğuya ucuz gümüş yağmaktadır ... ve merkantilist olmayan sadece halkım aç kalmasın diye ne bulursa bünyesinde toplayan devlet bunu öngörememiş ve korkunç bir gümüş alımı başlamıştır ... hatta kasa kasa ucuz gümüş gelip kalyonlarla osmanlı altını batıya taşınmıştır ... bunun sonucunda korkunç bir enflasyon başgöstermiştir ... bu konu önemlidir kesinlikle belirtilmesi gerekmektedir ... çünkü anadolu halkı elinde ne varsa batılılara satmış ve artan gümüşle birşey yapamaz olmuştur ... devlet gereksinim duyduğu gelirleri vergi arttırımıyla değil daha çok akçenin ayarıyla oynayarak gidermeye çalışmıştır ... halkın üstünde oluşan vergi yükü ise mültezimlerin ve ayanların suçudur ... devlet toprak parçalarını açık arttırmayla kişilere verirdi ... bu işi taa kanuni döneminde başlayan yolsuzluklar bozmuştur ... işin içine rüşvet karışmıştır ... iltizamı alan mültezimler hem normal vergiyi halka dayamışlar hemde bu rüşveti çıkarmaya çalışmışlardır ... bu yüzden halk dayanamaz olmuş ve tarlsını bırakıp kaçmıştır ... diğer bir konuda yeniçerilerin her şehirde çoğalmasıdır ... zaten bozulan ocak üyelerinin diğer şehirlere kadar yayılması ile anadoluda durmadan haraç alan zulm eden bir topluluk ortaya çıkmıştır ... ana problem devlet otoritesinin bozulması , rüşvetin çoğalması ve kayırmalardır ...

arkadaşlar bu bilgilere kaynak olarak ömer lütfi barkan ve halil inalcık gösterilebilir ... artık eski okul kitaplarındaki devlet çok vergi koydu gibi köhnemiş bilgileri atalım burdan ... bu bilgileri birileri bu kısımdan alıp güzel bir dille ana metne aktarabilir ... ben aktarırsam ahnegi bozabilirim belki ... sailormercury


  • mesela bu madde de Osmanlı toprak düzeninin belkemiği olan tımar sistemi bozuldu. sonuçlar kısmına yazılmış ... celali isyanlarından çıkış nedenlerinden biride tımar sisteminin bozulmasıdır ... yoksa isyanlar sonucu sistem bozulmamıştır ... sailormercury

"celallenmek"

"Celallenmek"deyim değildir.Deyim olduğunu var sayalım celali isyanlarından gelmez."celal"sözcüğü:Arapça öfke,kızgınlık demektir.Dolayısıyla celallenmek sözcüğü öfkelenmek anlamındadır.Celali isyanlarına bağlantılı oluşmamıştır.Celali İsyanları:İlk olarak Yavuz Sultan Selim döneminde ortaya çıkıp devlete isyan eden Bozoklu Derviş Celâl'in adamlarına ve ondan yana olanlara, sonraları da ortaya çıkan bütün eşkıyaya verilen ad.