Takiyettin Mengüşoğlu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Kibele (mesaj | katkılar)
Gerekçe: telif
8. satır: 8. satır:
'''Takiyettin Mengüşoğlu''' (1905-1984), [[felsefi antropoloji]] ve değerler üzerine çalışmalar yapmış Türk [[filozof]].
'''Takiyettin Mengüşoğlu''' (1905-1984), [[felsefi antropoloji]] ve değerler üzerine çalışmalar yapmış Türk [[filozof]].


1905 yılında [[Malatya]]'nın [[Hekimhan]] ilçesine bağlı [[Ağılbaşı]] köyünde doğdu. Orta öğrenimini Sivas'ta tamamladı. insan dünyasında ortaya çıkan somut problemlere yaklaşan özgün bir felsefi antropoloji geliştirmiştir. İstanbul Üniversitesi'nde felsefe okuduktan sonra doktora için Almanya'ya gitti. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesör olarak görev yaptı. En önemli kitabı ''Felsefeye Giriş'' adlı kıtabıdır.
İlk soyadı Temüralp'tır. 1937'de soyadını mahkemede değiştirmiştir.

Malatya'nın Hekimhan Kazası'nda 1905 yılında doğmuştur. 1928 yılında Sivas Lisesi'ni bitirmiştir. Aynı yıl Avrupa'da eğitim göreceklerin katıldığı sınavda başarılı olarak Almanya'ya gitmiştir. 1929 yılında Göttingen Üniversitesi'nde Geiger rehberliğinde fizik ve kimya dersleri almıştır. Öğrenci müfettişi Prof. İzzettin Bey'le konuşarak Berlin'de Nicolai Hartmann'ın yanında bilgi teorisi, mantık (umumi felsefe ve mantık; kendi ifadesi) dersleri okumağa karar vermişler. Nicolai Hartmann'ın yanında çalışırken aynı zamanda psikolog Prof. Köhler, diğer bir mantıkçı olan Prof. Maier, kültür felsefecisi Prof. Spranger'in derslerini de takip etmiştir. Yoğunluk olarak Hartmann'ın sahası olan, mantık, bilgi teorisi, tarih felsefesi, etik ve tabiat felsefesi konularında çalışmış; yine Hartmann'ın tavsiyesi üzerine yardımcı olarak fizik ve kimya dersleri almıştır. Fizyoloji, bilgi teorisi için gerekli görülen tecrübî psikoloji ve idrak psikolojisi derslerini de izlemiştir. Felsefe doktorası için zorunlu olan Latinceyi buna ek olarak Grekçe'yi de öğrenmiştir.

1933 yılında, «Husserl ve Scheler'de Bilginin Hududu» (Fakülteye sunduğu özgeçmişte bu ad var) adlı doktora çalışmasına başlamıştır. 1937 yılında tez bitmiş, doktora sınavına genel felsefe ve mantık ile yardımcı disiplin olarak da fizik ve kimyadan girmiştir. Bu çalışma Berlin Üniversitesi tarafından yayınlanmıştır. 1937 de Umumi Felsefe ve Mantık asistanı olarak İÜ Edebiyat Fakültesi'ne girmiştir. Ernest von Aster'in tercümanlığını yaptığı gibi onunla birlikte seminerler düzenlemiştir.

1942 yılında «Nicolai Hartmann'ın 20. Asır Felsefesi'ndeki Yeri» adlı çalışmasıyla doçent olmuştur.

1953 yılında profesör olmuş ve Sistematik Felsefe Kürsüsü'nün başına geçmiştir.

1959 yılında İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı seçilmiştir.

1961-62 yıllarında Tubingen Üniversitesi'nde misafir professör olarak çalışmıştır.

1968 yılında Sistematik Felsefe ve Mantık Kürsüsü'nü kurmuştur.

1978 yılında, 70 yaşında emekli olmuştur. 1984 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.

Fransızca, Almanca Latince ve Grekçe biliyordu.


{{Türk-biyo-taslak}}
{{Türk-biyo-taslak}}

Sayfanın 20.29, 2 Ağustos 2012 tarihindeki hâli

Takiyettin Mengüşoğlu
Tam adıTakiyettin Mengüşoğlu
Doğumu1905
Hekimhan, Malatya
Ölümü1984
İstanbul

Takiyettin Mengüşoğlu (1905-1984), felsefi antropoloji ve değerler üzerine çalışmalar yapmış Türk filozof.

1905 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Ağılbaşı köyünde doğdu. Orta öğrenimini Sivas'ta tamamladı. insan dünyasında ortaya çıkan somut problemlere yaklaşan özgün bir felsefi antropoloji geliştirmiştir. İstanbul Üniversitesi'nde felsefe okuduktan sonra doktora için Almanya'ya gitti. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde profesör olarak görev yaptı. En önemli kitabı Felsefeye Giriş adlı kıtabıdır.