Yaylak, Sarıyahşi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
k Bot : Raster dosyaları, AWB kullanılarak vektörel eşdeğerleriyle değiştirildi, replaced: Aksaray_Turkey_Provinces_locator.jpg → Aksaray in Turkey.svg
51. satır: 51. satır:
Kömbe
Kömbe
Nohut
Nohut
Höşmerim


=== Coğrafya ===
=== Coğrafya ===

Sayfanın 18.42, 23 Temmuz 2012 tarihindeki hâli

Yaylak, Aksaray ilinin Sarıyahşi ilçesine bağlı bir köydür. İlöe merkezine uzaklığı 5 kilometredir. 105 haneden oluşan köyün nufusu 310'dur.

Köyde bir okul, bir cami, bir soğuk hava deposu ve köy konağı bulunmaktadır. Köy halkının hayvancılık ve tarımla geçindiği Yaylak'ta granit taşı çıkarılmaktadır.

Yaylak, Sarıyahşi
Harita
Aksaray
Aksaray
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAksaray
İlçeSarıyahşi
Coğrafi bölgeİç Anadolu
Yüzölçümü
 • Toplam19600 dönüm km²
Rakım1315 m
Nüfus
 • Toplam310
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0382
Posta kodu68700

Yaylak, Aksaray ilinin Sarıyahşi ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyümüzün nerden geldigi hakkında bilgiler mevcuttur. sereflikochisarin kurucularından olan sereflı kabılesınden ayrılarak hırfanlı boyunca ara ara goc ederek su ankı sarıyahsının asagı kesımınde bulunan urungus mevkısıne yerlesmısler. sivrisineklerın cok olmasından rahatsız olarak sarıyahsının oldugu yere ordanda bahce koye gelmısler. daha sonrada su ankı koyumuzun yerın daha guzel daha uygun oldugunu dusunerek buraya yerlesmıslerdır. yaylak adıda koyumuzun yemyesıl olmasından yayladan yazlıktan gelmıstır.

Memleketi olan Koçhisar kazasının Yaylak Karyesinde bulunduğu sırada vefat eden ve çocuğu bulunmayan Üçüncü Ordu-yı Osmani levazım Dairesi Birinci Şubesi İdare Zabiti Halil Hilmi Efendi'nin terekesinden çıkan madalya ve nişanların Maliye Nezaretine teslim edildiği.(osmanlı arşivi)

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Pahla Kuru Fasülye Kömbe Nohut Höşmerim

Coğrafya

Aksaray iline 85 km, Sarıyahşi ilçesine 5 km uzaklıktadır.Kuzeyinde Sariyahsi ilcesi Güneyinde Sipahiler köyü Batisinda Üzengilik köyü Dogusunda Bekdik köyü bulunmaktadir.Su an batisinda bulunan büyük tepe tamamen agaclandirilmistir.Yaklasik 15.00000 adet agac dikilmistir.

İklim

Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 310
2000 align="right"
1997

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon internet kamerali göruntu sistemi vardır.