MÜ-YAP: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
can sıkıntısı
37.154.200.169 tarafından yapılan değişiklik geri alınıyor.
7. satır: 7. satır:
MÜ-YAP, [[Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu]] (International Federation of the Phonographic Industry) üyesidir. Türkiye [[müzik]] endüstrisinin yüzde 80'lik bir kısmını; yabancı repertuarın tamamını temsil etmekte olup, kendisine üye bulunan 72 şirket nezdinde ''müzik yapımcılarını'' temsil etmektedir.
MÜ-YAP, [[Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu]] (International Federation of the Phonographic Industry) üyesidir. Türkiye [[müzik]] endüstrisinin yüzde 80'lik bir kısmını; yabancı repertuarın tamamını temsil etmekte olup, kendisine üye bulunan 72 şirket nezdinde ''müzik yapımcılarını'' temsil etmektedir.


=== Amacı ===
Muy

Ap
Öncelikle; bütün yasal izinleri alıp, bedellerini ödeyerek, uygulanması ve temsili sonucunda [[plak]], [[kaset]], [[CD]], [[DVD]], sayısal [[müzik]] vb. ses taşıyıcılarına tespitini yaparak, sadece bedeli karşılığı dinleyiciye ulaştırmak amacıyla piyasaya sunan müzik yapımcısı üyelerinin verdiği yetki belgeleri ile, Türkiye ve dünyanın her yerinden yerli ve yabancı müzik birikimine (dağarcık) ait [[Müzik albümü|albümlerin]] en büyük bölümünün haklarını korumak, ardından, müzik yapımcılarının ve müzik yapımcılığının gelişmesini ve kamuoyu tarafından tanınmasını sağlamak, ses kayıtlarının izinsiz olarak çoğaltılmasını ve kullanılmasını önlemek için mücadele etmek ve bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmektir.

Ayrıca, müziğin [[sosyal]] ve [[kültürel]] anlamda gelişmesi ile beraber, [[ekonomik]] anlamda da güçlenmesini sağlamak ta MÜ-YAP’ın amaçları arasında yer almaktadır.


=== Etkinlikleri ===
=== Etkinlikleri ===

Sayfanın 21.52, 21 Temmuz 2012 tarihindeki hâli

Mü-Yap'ın logosu

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) fonogram yapımcılarının bir araya gelerek oluşturduğu, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu' nun 42. maddesi gereğince kurulmuş olan bir meslek birliğidir.

Kısa adı MÜ-YAP olan Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği, 3 Ağustos 2000 tarihinde İstanbul'da kuruldu.

MÜ-YAP, Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu (International Federation of the Phonographic Industry) üyesidir. Türkiye müzik endüstrisinin yüzde 80'lik bir kısmını; yabancı repertuarın tamamını temsil etmekte olup, kendisine üye bulunan 72 şirket nezdinde müzik yapımcılarını temsil etmektedir.

Amacı

Öncelikle; bütün yasal izinleri alıp, bedellerini ödeyerek, uygulanması ve temsili sonucunda plak, kaset, CD, DVD, sayısal müzik vb. ses taşıyıcılarına tespitini yaparak, sadece bedeli karşılığı dinleyiciye ulaştırmak amacıyla piyasaya sunan müzik yapımcısı üyelerinin verdiği yetki belgeleri ile, Türkiye ve dünyanın her yerinden yerli ve yabancı müzik birikimine (dağarcık) ait albümlerin en büyük bölümünün haklarını korumak, ardından, müzik yapımcılarının ve müzik yapımcılığının gelişmesini ve kamuoyu tarafından tanınmasını sağlamak, ses kayıtlarının izinsiz olarak çoğaltılmasını ve kullanılmasını önlemek için mücadele etmek ve bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmektir.

Ayrıca, müziğin sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi ile beraber, ekonomik anlamda da güçlenmesini sağlamak ta MÜ-YAP’ın amaçları arasında yer almaktadır.

Etkinlikleri

  • Üyelerine ait olan yapımların, radyo ve televizyonlar ile otel, lokanta, bar, diskotek, mağaza vb. kamuya açık alanlarda kullanımının yazılı izne bağlanması ve MÜ-YAP koruması altında bulunan fonogramları izinsiz yayınlayan kişi ve kurumlarla yasalar çerçevesinde mücadele etmek,
  • 3257 sayılı Sinema ve Müzik Eserleri Kanunu gereğince müzik eseri İşletme Belgesi'ne bağlanmış yapımların izinsiz olarak kopyalanması (korsanla mücadele) satılmasına karşı mücadele etmek,
  • Ulusal ve uluslararası pazardaki gelişmeleri takip etmek, üyeleri için pazar hakkında bilgi üretme çabası göstermek,
  • Kamuoyunu bilinçlendirmeye, yasa koyucu ve uygulayıcılarını sektörün sorunları ve ihtiyaçları hakkında bilgilendirmeye yönelik düzenli ve sürekli çalışmalar yapmak,
  • Uluslararası fuar vb. platformlarda Türkiye'yi temsil etmek,
  • Uluslararası çalışmalarını IFPI, Uluslararası Fonogram Endüstrisi Birliği'nin Milli Grubu olarak sürdürerek, ülkemiz müzik yapımcılarını uluslararası alanda temsil etmekte; dünyadaki teknolojik ve hukuksal gelişmeleri ülkemiz müzik sektörüne taşımaya çalışmak gibi etkinlikler.

Mü-yap, Yapım ve yapıtlar arşivi tutmakta, Kültür bakanlığı ve BSA gibi kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmekte, 2003 yılından bu yana müzik alanında "Türkiye Müzik Endüstrisi ödülleri" dağıtmaktadır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

MÜ-YAP web sitesi