John Goodman: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
VolkovBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.2) (Bot: Kaldırılıyor: bs:John Goodman
Breogan2008 (mesaj | katkılar)
engado gl.wiki
163. satır: 163. satır:
[[fr:John Goodman]]
[[fr:John Goodman]]
[[ga:John Goodman]]
[[ga:John Goodman]]
[[gl:John Goodman]]
[[he:ג'ון גודמן]]
[[he:ג'ון גודמן]]
[[id:John Goodman]]
[[id:John Goodman]]

Sayfanın 15.44, 4 Temmuz 2012 tarihindeki hâli

John Goodman
John Goodman, Mayıs 2008'de Tribeca Film Festivali'nde Speed Racer'in galasında.
DoğumJohn Stephen Goodman
20 Haziran 1952 (71 yaşında)
St. Louis, Missouri, ABD Amerika Birleşik Devletleri
Diğer ad(lar)ıKarl Mundt

John Goodman (d. 20 Haziran 1952) Altın Küre ve Emmy ödüllü ABD'li aktör. St. Louis, Missouri'de doğan sanatçı 1980'li yıllardan beri sinema ve televizyonda faal olarak çalışmaktadır.

İri gövdesi ve bariton sesiyle tanınan sanatçı daha çok komedi ve aile filmlerinde başrol oyuncusunun yakın dostu rollerini oynadı. Kendine özgü sesiyle de birçok filme katkıda bulundu. Goodman ilk kez 1988 - 1997 yılları arasında ABC televizyonunda yayımlanan sitcom dizisi "Roseanne" daki "Dan Conner" rolü ile kitleler tarafından tanındı. Bu TV dizisi Türkiye'de de gösterilmişti.

Sinemadaki önemli filmleri arasında Raising Arizona (1987), Büyük Lebowski (The Big Lebowski) (1998), Barton Fink (1991), Matinee (1993) ve Nerdesin Be Birader? (O Brother, Where Art Thou?) (2000) sayılabilir.

Biyografisi

20 Haziran 1952'de ABD'nin güney eyaletlerinden Missouri'nin St. Louis şehrinde doğan John Goodman'a doğduğunda verilen ad John Stephen Goodman'dı. Eğitiminin bütün aşamalarında çok sevdiği memleketinden ayrılmayan Goodman iri yarı gövdesinin de katkısı ile bir spor bursu kazanarak "Güneybatı Missouri Devlet Üniversitesi"ne yazıldı. Ancak futbol oynarken geçirdiği talihsiz bir kaza onu mecburen daha az yorucu bir branşa yönlendirdi, o da aynı üniversitenin Tiyatro Sanatları bölümüne kaydoldu. Burada geleceğin yıldız oyuncuları olacak Tess Harper ve Kathleen Turner gibi arkadaşları ile beraber eğitim aldı.

1975 yılında New York'a taşındı, burada geçimini sağlamak için çocuk tiyatrolarında ve yemek sonrası küçük temsiller verilen restoranlarda çalıştı, televizyon reklam filmlerinde oynadı, hatta gece kulüplerinde fedailik bile yaptı.

1978 yılında "Bir Yaz Gecesi Rüyası" ile tiyatroya ilk adımını attı. Ertesi yıl "Loose Ends" adlı oyunla Broadway'e terfi etti. Broadway'deki en iyi oyunu ise Roger Miller'ın 1985 tarihli bir Huckleberry Finn uyarlaması olan müzikal "Big Rive" da yabani ayyaş Pap rolüydü. Goodman sinemada ara sıra su katılmamış kötü adam veya kaba saba tipleri canlandırdıysa da (The Big Easy, Barton Fink), sempatik yapısı tavırları en antipatik rollerde bile onu seyirciye sevdiriyordu. Everybody's All-American (1988), Aşk Denizi (Sea of Love) (1989), Stella (1989), and Arachnophobia (1990) gibi filmlerdeki yardımcı rollerde, King Ralph (1991), The Babe (1992), Born Yesterday (1993), ve The Flintstones (1994, Fred Çakmaktaş rolündeydi) gibi filmlerdeki başrollerinde usta bir oyuncu olduğunu kanıtladı. Belki de sinemadaki en iyi oyunculuğunu Matinee (1992)'deki Lawrence Woolsey rolü ile Büyük Lebowski (The Big Lebowski) (1998)'deki Walter Sobchak rolü ile gösterdi. Ertesi yıl da Nicolas Cage ve Ving Rhames ile birlikte Martin Scorsese'nin Bringing out the Dead filminde oynadı, bu filmde bir ambulans şoförünü canlandırıyordu.

1988 ve 1997 yılları arasında ABC televizyonunda yayımlanan popüler sitcom dizisi "Roseanne" daki aile reisi "Dan Conner" rolü ile kitleler tarafından tanındı. Bu rol kendisine dört Emmy ödülü adaylığı ile bir Altın Küre ödülü getirdi. 1995'te kablolu TV için yapılan "Kingfish: A Story of Huey P. Long" ve "A Streetcar Named Desire" (Arzu Tramvayı) filmlerindeki rolleri için iki kez daha Emmy'ye aday gösterildi. "Roseanne"in 1996-1997 sezonundan sonra yüzünü eskitmemek için bir süre ekranlarda gözükmeme kararını alınca kalp krizi geçirdiğine dair söylentiler çıktı.

2000'de "Saturday Night Live" adlı televizyon komedi show dizisine 10.cu kez çıktıktan sonra aynı yıl Coen Kardeşler'in Nerdesin Be Birader?'inde (O Brother, Where Art Thou?) İncil satıcısı rolünde ve Mike Nichols'ın What Planet Are You From? 'unda oynadı. The Adventures of Rocky and Bullwinkle'da (2000) bir Oklahoma polisi iken, Coyote Ugly (2000) ve Storytelling'de (2001) çocuklarının üzerine titreyen babayı oynadı.

Filmleri

Kaynaklar

Şablon:Sinema portal