Transgender: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
ZéroBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: la:Transgenerismus
Xqbot (mesaj | katkılar)
k r2.7.3) (Bot: Değiştiriliyor: fa:دگرجنسگونگان
29. satır: 29. satır:
[[eo:Transgenrulo]]
[[eo:Transgenrulo]]
[[es:Transgénero]]
[[es:Transgénero]]
[[fa:دگرجنسگونگان]]
[[fa:تغییر جنسیت دهندگان]]
[[fr:Transgenre]]
[[fr:Transgenre]]
[[he:טרנסג'נדר]]
[[he:טרנסג'נדר]]

Sayfanın 22.01, 8 Haziran 2012 tarihindeki hâli

Transgender (Şablon:UFA), doğumda kendisine atanan cinsiyete uymayan, kendisinin başka bir cinsiyete sahip olduğunu hisseden kimse. Transgender kimseler, doğumda kendilerine atanmış cinsiyetin uygun olmadığı hissini paylaşırlar fakat diğer bakımlardan farklı olabilirler. Türkçede transgender teriminin açık bir karşılığı yoktur ve bunun yerine birçok kişi travesti ve transseksüel kelimelerini kullanmaktadır.[1] Türkiye'deki LGBT hareketi son yıllarda bu kelime için trans sözcüğünü benimsemektedir.[2][3][4][5]

Transgender, herhangi bir kimsenin "cinsiyet kimliği"nin (kendini erkek, kadın, veya hiçbirini olduğunu özdeşleştirmesi) "atanan cinsiyeti"ne (fiziksel/genetik cinsiyetine göre diğer insanlar tarafından erkek veya kadın olarak özdeşleştirilme) uymamasıdır. Transgender herhangi bir cinsel yönelim değildir; transgender kişiler kendilerini heteroseksüel, eşcinsel, biseksüel, panseksüel, poliseksüel veya aseksüel olarak tanımlayabilir.

Dünyanın çoğu yerinde transgender bireyler sosyal veya hukukî sorunlarla karşılaşabiliyor. Bir ankete göre ABD'li transgenderların %41'i intihara teşebbüs etmiştir; %26'sı trans oldukları için işlerini kaybetmişlerdir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Human Rights Watch (2008). Kurtuluşumuz İçin Bize Bir Yasa Gerek. ss. s. 9. ISBN 1-56432-317-X. 
  2. ^ "Trans Kadınların Sorunları Artık Daha Görünür!". Lambdaistanbul. Erişim tarihi: 19 Aralık 2011. 
  3. ^ "Trans Erkek Söyleşileri". Pembe Hayat. Erişim tarihi: 19 Aralık 2011. 
  4. ^ "Antalya'daki Saldırıda Asıl Hedef TRANS KİMLİĞİDİR!". Siyah Pembe Üçgen. 11 Temmuz 2011. Erişim tarihi: 19 Aralık 2011. 
  5. ^ "Antalya'daki Saldırıda Asıl Hedef TRANS KİMLİĞİDİR!". luBUnya Boğaziçi Üniversitesi LGBTT Topluluğu. 28 Kasım 2011. Erişim tarihi: 19 Aralık 2011. 
  6. ^ Green, Jessica (4 Şubat 2011). "US transgender survey finds 'discrimination and ridicule at every turn'" (İngilizce). Pink News. Erişim tarihi: 5 Şubat 2011. 

Dış bağlantılar

Şablon:Portal Wikimedia Commons'ta Transgender ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur