Buruciye Medresesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Burakyol (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Buruciye Medresesi''', [[Sivas]] ve [[Anadolu]] ve 'nun en ünlü tarihi yapılarından biridir.
'''Buruciye Medresesi'''. [[1271]] yılında [[Selçuklu]] Sultanı [[III. Gıyaseddin Keyhüsrev]] döneminde [[Sivas]]'ta yapılan [[medrese]]. Medreseyi dönemin zenginlerinden [[Hamedan]] ([[İran]]) yakınlarındaki [[Burucird]]'den gelme Muzaffer Burucerdi; fizik, kimya, astronomi öğretimi amacıyla yaptırmıştır. Medrese yakınında Muzaffer Burucerdi ve iki çocuğunun türbesi de bulunmaktadır.

''Hacı Mes'ud Medresesi'' olarak da bilinir.Kitabesinden anlaşıldığı üzere [[1271]] ([[Hicri]] [[670]]) yılında [[Anadolu Selçuklu Sultanları]]ndan [[III. Gıyaseddin Keyhüsrev]] zamanında [[Hamedan]] ([[İran]]) yakınlarındaki Burucird'den gelme [[Muzafferüddin Burucirdi]] tarafından yaptırılmıştır.İlmiye çalışmaları için [[medrese]] olarak yaptırılmış ve devrin pozitif ilimlerinin okutulduğu bina olarak uzun yıllar kullanılmıştır.

===Mimari===
Sarımtırak renkli taşların oyma olarak yapılan giriş kapısı ve avlu karşısındaki iç cephe, devrin [[Selçuklu]] taş oymacılığının en güzel örneklerindendir. Yapı kareye yakın dikdörtgen planlı olup, üzeri açık avlu etrafındaki sütunlu revaklar ve bunların gerisinde bulunan hücrelerden oluşmaktadır. Giriş kapısının sol yanında mavi ve siyah [[çini]]lerle süslü türbede medrese binasını yaptıran Burucerdioğlu Muzaffer Beyin ve çocuklarının kabirlerini yer alır. [[Türbe]]nin yanında da iki beşik [[tonoz]]lu küçük oda bulunmaktadır. [[Revak]]ların arkasında medrese odaları, ana eyvanın yanlarında da iki [[kubbe]]li oda vardır. [[Vakfiye]]sinden binada bir de kütüphane bulunduğu anlaşılmaktadır.Taş işlemeciliğinde ağırlığın taç kapıda yer aldığı görülür. Yıldız, rumi ve geometrik motifler yüzeysel ancak bir dantel gibi işlenmiştir. Medrese [[1965]]-[[1966]]'da tamir edilmiş ve [[müze]] haline getirilmiştir. Sonraki yıllar yine bir çok kez tamir ve bakım görmüştür.




[[Kategori:Sivas'taki medreseler]]
[[Kategori:Sivas'taki medreseler]]

Sayfanın 20.16, 7 Haziran 2012 tarihindeki hâli

Buruciye Medresesi, Sivas ve Anadolu ve 'nun en ünlü tarihi yapılarından biridir.

Hacı Mes'ud Medresesi olarak da bilinir.Kitabesinden anlaşıldığı üzere 1271 (Hicri 670) yılında Anadolu Selçuklu Sultanlarından III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Hamedan (İran) yakınlarındaki Burucird'den gelme Muzafferüddin Burucirdi tarafından yaptırılmıştır.İlmiye çalışmaları için medrese olarak yaptırılmış ve devrin pozitif ilimlerinin okutulduğu bina olarak uzun yıllar kullanılmıştır.

Mimari

Sarımtırak renkli taşların oyma olarak yapılan giriş kapısı ve avlu karşısındaki iç cephe, devrin Selçuklu taş oymacılığının en güzel örneklerindendir. Yapı kareye yakın dikdörtgen planlı olup, üzeri açık avlu etrafındaki sütunlu revaklar ve bunların gerisinde bulunan hücrelerden oluşmaktadır. Giriş kapısının sol yanında mavi ve siyah çinilerle süslü türbede medrese binasını yaptıran Burucerdioğlu Muzaffer Beyin ve çocuklarının kabirlerini yer alır. Türbenin yanında da iki beşik tonozlu küçük oda bulunmaktadır. Revakların arkasında medrese odaları, ana eyvanın yanlarında da iki kubbeli oda vardır. Vakfiyesinden binada bir de kütüphane bulunduğu anlaşılmaktadır.Taş işlemeciliğinde ağırlığın taç kapıda yer aldığı görülür. Yıldız, rumi ve geometrik motifler yüzeysel ancak bir dantel gibi işlenmiştir. Medrese 1965-1966'da tamir edilmiş ve müze haline getirilmiştir. Sonraki yıllar yine bir çok kez tamir ve bakım görmüştür.