Australopithecus: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
RibotBOT (mesaj | katkılar)
k Bot: Değiştiriliyor: et:Australopiteekus
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: ga:Astrálápa
71. satır: 71. satır:
[[fi:Australopithecus]]
[[fi:Australopithecus]]
[[fr:Australopithèque]]
[[fr:Australopithèque]]
[[ga:Astrálápa]]
[[gl:Australopithecus]]
[[gl:Australopithecus]]
[[he:אוסטרלופיתקוס]]
[[he:אוסטרלופיתקוס]]

Sayfanın 18.52, 12 Mayıs 2012 tarihindeki hâli


Australopithecus (Australopitekus), yaklaşık 4 milyon yıl önceden 1 milyon yıl önceye kadar Afrika´da yasamış insana benzer canlılara verilen cins ismi. Australopithekler bilinen en eski hominid fosilleridir.

Australopithekler, dik durmaya baslamış ve iki ayak üzerinde yürümeyi başarmışlardır. 110 – 150 cm uzunluğundadırlar; geniş ve uzantılı bir yüze ve büyük azı dişlerine sahiptirler. Beyinleri şimdiki insanların 3´te biri kadardır. Erkekler kadınlardan daha geniştirler.

Australopithecus robustus. Gelişmiş bir hominid.
Lucy: Bulunan ilk Australopithecus afarensis

Antropologlar, genel olarak altı Australopithecus türü tespit etmişlerdir. En yaşlısından en gencine doğru bunlar:

Australopitheklerin büyük yüz ve azıları olmasına rağmen A. boisei ve A. robustus diğerlerinden daha büyük çene ve dişlere sahiptir. Bazı antropologlar bu geniş australopithekleri Paranthropus olarak adlandırılan bir cins içine yerleştirirler.


Australopithecine fosilleri ilk olarak 1924´te, Güney Afrika´li antropolog Raymond Dart tarafından bulunmuştur. Dart, bir çocuk kafatasını, Güney Afrika´nın Vryburg kenti yakınlarındaki Taung´da bulmuştur. Dart, Australopithecus africanus diye adlandırdığı bu türün bir hominid olduğuna inanmıştır ancak bilimadamlarının büyük çoğunluğu o dönemde, bu fosilin nesli tükenmiş bir goril sınıfına (Ape) ait olduğu kanısındaydılar. Geçen 35 sene içinde ise elde edilen kanıtlar bu fosilin gerçekten de bir hominide ait olduğunu göstermektedir.

1974`de araştırmacılar, Hadar, Etiyopya´ya bir başka australopithekin bir kısım iskeletine rastlamışlardır. 3.2 milyon yıllık olan bu fosile Lucy adı verilmiştir. Lucy, ayakta yürüyebiliyordu ve bedenine orantılı ancak normal insaninkinden daha uzun kollara sahipti. 1978´de Laetoli, Tanzanya´da, 3.6 milyon yıl önce yasayan bir hominidin ayak izlerinin yanında kemikleri de bulunmuştur. Bilimadamlari, “Lucy” ve Laetoli fosillerini Australopithecus afarensis diye adlandırmışlardır. 1998´de ise Johannesburg, Güney Afrika yakınlarındaki Sterkfontein´de, bütün bir Australopithecus africanus iskeleti keşfedilmiştir.

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur:

Şablon:Link SM