Hızır: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
RedBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.2) (Bot: Değiştiriliyor: ru:Хидр
ChuispastonBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Değiştiriliyor: ta:அல்-கிள்ரு
41. satır: 41. satır:
[[ru:Хидр]]
[[ru:Хидр]]
[[sv:Al-Khidr]]
[[sv:Al-Khidr]]
[[ta:அல்-கிதர்]]
[[ta:அல்-கிள்ரு]]
[[ur:خضر علیہ السلام]]
[[ur:خضر علیہ السلام]]

Sayfanın 22.40, 27 Nisan 2012 tarihindeki hâli

Zülkarneyn (solda) ve Hızır (Sikandar Nama)

Hızır (Arapça: الخضر al Khidr; Yeşil adam), İbrahim'den sonra yaşamış bir peygamber veya veli. Avrupa ve Asya kıtalarına hâkim olan Zülkarneynin askerinin kumandanı ve teyzesinin oğludur.

Ortadoğu ve Türk kültüründe Hızır Anlayışı

İsminin, Belkâ bin Melkan, künyesinin Ebü'l-Abbâs olduğu ve soyunun Nuh'un Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir. Bazıları da Hızır'ın İsrâiloğullarından olduğunu söylemiştir. Hızır lakabıyla meşhur olmasının sebebi, kuru bir yere oturup kalktığı zaman, oranın yeşerip yemyeşil olmasıdır.

Hızır; Türk, İslam ve Ortadoğu inançlarında adı geçen bir peygamberdir. Hıdır veya Kıdır olarak da söylenir. Zor anlarında insanların yardımına koşan, başkalarının kılığına bürünebilen, olağanüstü özellikleri olan bir peygamber. Ölümsüzlüğü aradığı söylenir. Dua ettiğinde veya verdiği bir elma yenildiğinde kısır kadınların çocuğu olur. Bilgelik ve hikmet sahibidir. İnsanlara yardımcı olan kutlu bir kişidir. Başı sıkışan iyi insanların yardımına koşar. Kuran-ı Kerim’de adı doğrudan geçmez. Peygamber olduğu da belirtilmez fakat bu yönde işaretler vardır. Sümer kökenli bir kişi olduğu da iddia edilir. Sümerlerden beri var olduğu öne sürülmektedir. Sümerlerdeki “Hasısatra” ile aynı kişi olduğu düşünülebilir. Ölümsüzlük suyunu içtiği için ölüp yeniden dirilebilir. Elbiseleri yeşildir. Bu anlamda doğayı simgeler. Hızır Ata da denir. Havada dolaşır, su üstünde yürür. Kılıktan kılığa girebilir. Doğadaki varlıklara söz geçirebilir. İnsanlara göründüğünde kendini tanıtmadığı müddetçe kimse onun gerçek kimliğini bilemez. İnsanları sınavdan geçirir, bazen bir derviş, bazen bir yoksul kılığına bürünür. Aç olduğunu söyler, iyilikle karşılık verenleri ödüllendirir, tam tersine kendini kovup açlığını gidermeyenleri cezalandırır. Türk mitolojisinde savaşlarda kurt kılığına girip öndere veya komutana görünür.[1] Yaraları iyileştiren ilaçlar yapar veya içeriklerini tarif eder. Bazen kör olarak tarif edilir ama göze ihtiyacı yoktur, çünkü o kalp gözüyle her şeyi görür.

Etimoloji

Hızır ismi Arapça kökenlidir. Hadra “Yeşil” kelimesiyle ilgilidir. Bir başka görüşe göre ise Sümerce kökenli bir isimdir.

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük, Celal Beydili, Yurt Yayınevi (Sayfa-240)

Dış bağlantılar