Güzelce Ali Paşa: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Noyder (mesaj | katkılar)
Noyder (mesaj | katkılar)
48. satır: 48. satır:
| başlık= [[Osmanlı kaptan-ı deryaları listesi|Kaptan-ı Derya]]
| başlık= [[Osmanlı kaptan-ı deryaları listesi|Kaptan-ı Derya]]
| yıllar= [[1617]] –[[1618]]
| yıllar= [[1617]] –[[1618]]
| sonra= [[Kara Davud Paşa]]}}
| sonra= [[Kara Davut Paşa]]}}
{{bitiş kutusu}}
{{bitiş kutusu}}



Sayfanın 10.46, 26 Nisan 2012 tarihindeki hâli

İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa
Osmanlı Sadrazamı
Görev süresi
23 Aralık 1619 - 9 Mart 1621
Yerine geldiği Öküz Kara Mehmed Paşa
Yerine gelen Ohrili Hüseyin Paşa
Kişisel bilgiler
Ölüm Mart 1612
İstanbul
Defin yeri Beşiktaş Yahya Efendi Mezarlığı


İstanköylü Çelebi Ali Paşa Genç Osman saltanatı döneminde 23 Aralık 1619- 9 Mart 1621 tarihleri arasında toplam bir yıl iki ay on yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Yaşamı

Aslı Türktür. [1] "Güzelce" lakabı çok "yakışıklı" olmasında dolayı verilmiştir.

Babası Tunus Beylerbeyi Ahmet Paşa idi. Babdsi bu görevde iken Tunus'da ortaya çıkan mehdilik iddia eden Yahya adlı bir isyancı üzerine gitmiş ve bu çarpışmada hayatını kaybetmiştir. Annes Kaya Paşa'nın kızıdır ve peygamber sülalesindendir.

İyi bir eğitim alan Ali Paşa önce İstanköy sancak beyi, sonra sırasıyla Dımyat Beylerbeyliği, 1602'de Yemen Beylerbeyi ve sonra Tunus Beylerbeyliği yapmıştır. Tunus Bylerbeyi iken babasının ölümüne sebep olan Yahya'yı ve emrinde buluna askeri gücü ortadan kaldırıp babasının lümnun intikamını almıştır. Daha sonra Mora Beylkerbeyi ve Kıbrıs beylerbeyliğinde bulunmuştur.

Kasım 1617'de vezirlik unvanı da verilerek Kaptan-ı Derya olarak atanmıştır. 1619'daki donanmanın deniz seferinde Kaptan-ı Derya olan İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa Akdeniz'de Hıristiyan korsanlara ait olan 6 kalyon ele geçirdi. Mevsim icabı İstanbul'a dönen donanma ile bu kalyonları İstanbul'a getirdi. Bu kalyonlarda bulunan 200 esiri, her bir esirin omuzuna 1 kese gümüş kuruş ve diğer değerli mallar koydurarak, Padişah'a sundu. Padişah Güzelce Ali Paşa'nın bu jestinden pek memnun olup onu altın zencir ve hilat ile taltif etti. Fakat sadrazam Öküz Mehmet Paşa bu eşyanın Osmanlı devleti ile barış halinde olan ve bir ticaret anlaşması yapmış olan Venedik ve Fransa devletleri tüccarlarına ait olduğunu bildirdi. Venedik Elçisi de divana gelip devletinin şikayetini sundu. Ayrıca Sardrazam Öküz Mehmet Paşa ayrıca kaptan-ı deryanin Venedik haraçlarının büyük bir oranını hazineye vermeyeip kendi servetine eklediği için şikayetçi oldu. Fakat paraya çok düşkün olan II. Osman bu itirazlara aldırmadı. Ayrıca İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa padişaha daha yeni hediyeler verme ve hazineye daha çok varıdat temin etme vaatleri vermişti. Bunun üzerine 23 Aralık 1619'da Öküz Kara Mehmet Paşa sadrazamlıktan azledildi ve İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa yeni sedarete tayin edildi.[1]

Ali Paşa devlet hazinesine yeniden varıdat temini için calisti ve bunda başarılı oldu. Fakat bu çabaları sırasında ileri gelen devlet adamlarının servet ve mallarını müsadere etti. Bunların başında eski sadrazam Öküz Mehmet Paşa gelmekteydi. Onun tüm serveti ve malları müsadere edildi ve gayet az bir maaaşlaa Haleb'e vali tayin edildi. Bundan başka Ali Paşa'nın mali icraatına itiraz eden Defterdar Baki Paşa ve kızlar ağası Mustafa Ağa'nın mallarına el konuldu. Birçok özel ticaret yapan zengin tüccarın da servetleri devlete geçirildi. [1]

II. Osman'ı Lehistan seferine çıkmaya teşvik etti. Bu sefer sırasına Ali Paşa'nın tedarik ettiği yeni devlet varıdatları da sarfedilip bitirildi. Fakat Ali Paşa hasta idi ve padişahın Lehistan seferine iştirak etmedi ve İstanbul'da kaldı.

Mart 1621'de safra kesesi iltihabı dolayısıyla oldu. Öldüğünde yaşı daha 40'i bulmamıştı. Mezarı Beşiktaş'ta Yahya Efendi Mezarlığı'nda bulunur.

Eserleri

Bogazici'nde Yenikoy'de ve Sakiz'da camileri vardir. Kasimpasa'da Lulaksiz'da Sacli Emir Efendi tekkesinin kosesinde 1619 tarihli bir cesmesi bulunur.

Önce gelen:
Damat Halil Paşa
Kaptan-ı Derya
16171618
Sonra gelen:
Kara Davut Paşa
Önce gelen:
Öküz Kara Mehmed Paşa

Osmanlı Sadrazamı

23 Aralık 1619 - 9 Mart 1621
Sonra gelen:
Ohrili Hüseyin Paşa

Kaynakça

  1. ^ a b c Uzunçarsılı, İsmail Hakkı, (1954) Osmanlı Tarihi III. Cilt, 2. Kısım , XVİ. Yüzyıl Ortalarından XVİİ. Yüzyıl Sonuna kadar), Ankara: Türk Tarih Kurumu (Altıncı Baskı 2011 İŞBN:978-975-16-0010) say.373-374

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar