Meşale Harekâtı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
19. satır: 19. satır:




'''Torch Harekâtı''' (İngilizce: ''Operation Torch'', anlam: "Meşale Harekâtı", ilk aşamada ''Operation Gymnast'' olarak adlandırıldı ve sonra Torch oldu), İngiliz-Amerikan birliklerin [[Vichy Fransası]] kontrolündeki [[Cezayir]] ve [[Fas]] işgalidir. [[II. Dünya Savaşı]]nda, [[Philippe Petain]], "Vichy Fransası" 'nı kurdu. [[Pearl Harbor Baskını]]ndan sonra savaşa katılan Amerika İngiltere ile birlikte operasyona haırlanmaya başladılar.
'''Torch Harekâtı''' (İngilizce: ''Operation Torch'', anlam: "Meşale Harekâtı", ilk aşamada ''Operation Gymnast'' olarak adlandırıldı ve sonra Torch oldu), İngiliz-Amerikan birliklerin [[Vichy Fransası]] kontrolündeki [[Cezayir]] ve [[Fas]] işgalidir. [[II. Dünya Savaşı]]nda, [[Philippe Petain]], "Vichy Fransası" 'nı kurdu. [[Pearl Harbor Baskını]]ndan sonra savaşa katılan Amerika ve İngiltere ile birlikte operasyona haırlanmaya başladılar.


== Çıkarma ve savaş ==
== Çıkarma ve savaş ==

Sayfanın 21.32, 9 Nisan 2012 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgi Kutusu Savaş


Torch Harekâtı (İngilizce: Operation Torch, anlam: "Meşale Harekâtı", ilk aşamada Operation Gymnast olarak adlandırıldı ve sonra Torch oldu), İngiliz-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas işgalidir. II. Dünya Savaşında, Philippe Petain, "Vichy Fransası" 'nı kurdu. Pearl Harbor Baskınından sonra savaşa katılan Amerika ve İngiltere ile birlikte operasyona haırlanmaya başladılar.

Çıkarma ve savaş

8 Eylülde başalayan müttefik donanma ateşi ile İngiliz-Amerikan birlikleri Fas ve Cezayire çıkarma yaptılar. Cezayiri kolayca elegeçirildi fakat Fas için aynısı olmadı. Fakat İngiliz ajanları Faslıları ayaklandırarak işleri zorlaştı. Müttefikler 179.000 kişilik (79.000 gönüllü Faslı ve Cezayirli) olmak üzere Kazabalankaya sefere çıktılar. Ekim 1942 de Blackstone Operasyonu ile Fasın batı sahilleri alındı. Ardından Brushwood Operasyonu ile Mehadiye ve Kenitra alındı. Müttefikler Fransızlara son darbeyi indirmek için Goalpost Operasyonu düzenledi ve Fransızlar geri çekildi.

Sonuç

Fas ve Cezayir Müttefiklerin eline geçti ve Özgür Fransa Birlikleri'nin karargahı Cezayir'e taşındı.