Akyuvar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
JackieBot (mesaj | katkılar)
k r2.6.5) (Bot: Değiştiriliyor: el:Λευκό αιμοσφαίριο
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{kaynaksız}}
{{kaynaksız}}
'''Akyuvar'''lar olarak da adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. Vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı koruyan akyuvarlar, bağışıklık dizgesinin önemli bir bölümünü oluştururlar. Sağlıklı bir yetişkin insanın bir litre kanında 4x10<sup>9</sup>-11x10<sup>9</sup> adet, bir başka tanımla, bir damla [[kan]]da yaklaşık 7.000 ila 25.000 arası akyuvar bulunur. Bu nicelik [[lösemi]] hastalarında 50.000'e kadar çıkar. akyuvarlar kanın dışında [[lenf sistemi]], dalak ve diğer vücut dokularında da bulunur.
'''Akyuvar'''lar olarak da adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. Vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı koruyan akyuvarlar, bağışıklık dizgesinin önemli bir bölümünü oluştururlar. Sağlıklı bir yetişkin insanın bir litre kanında 4x10<sup>9</sup>-11x10<sup>9</sup> adet, bir başka tanımla, bir damla [[kan]]da yaklaşık 7.000 ila 25.000 arası akyuvar bulunur. Bu nicelik [[lösemi]] hastalarında 50.000'e kadar çıkar. Akyuvarlar kanın dışında [[lenf sistemi]], dalak ve diğer vücut dokularında da bulunur.


Akyuvar([http://www.lokosit.com lokosit]) tanımı tüm beyaz hücre türlerini kapsayan kaba bir tanımdır. Bu şekilde kan hücrelerini kümelemek sıklıkla bu tanımın yanlış kullanımına yol açmaktadir. Bu yüzden değişik kaynaklar hücreleri kökenlerine göre ayırmaya yoluna gitmektedir.
Akyuvar([http://www.lokosit.com lokosit]) tanımı tüm beyaz hücre türlerini kapsayan kaba bir tanımdır. Bu şekilde kan hücrelerini kümelemek sıklıkla bu tanımın yanlış kullanımına yol açmaktadir. Bu yüzden değişik kaynaklar hücreleri kökenlerine göre ayırmaya yoluna gitmektedir.

Sayfanın 18.24, 27 Şubat 2012 tarihindeki hâli

Akyuvarlar olarak da adlandırılan beyaz kan hücresi, kemik iliğinde üretilir. Vücudu bulaşıcı hastalıklara ve yabancı maddelere karşı koruyan akyuvarlar, bağışıklık dizgesinin önemli bir bölümünü oluştururlar. Sağlıklı bir yetişkin insanın bir litre kanında 4x109-11x109 adet, bir başka tanımla, bir damla kanda yaklaşık 7.000 ila 25.000 arası akyuvar bulunur. Bu nicelik lösemi hastalarında 50.000'e kadar çıkar. Akyuvarlar kanın dışında lenf sistemi, dalak ve diğer vücut dokularında da bulunur.

Akyuvar(lokosit) tanımı tüm beyaz hücre türlerini kapsayan kaba bir tanımdır. Bu şekilde kan hücrelerini kümelemek sıklıkla bu tanımın yanlış kullanımına yol açmaktadir. Bu yüzden değişik kaynaklar hücreleri kökenlerine göre ayırmaya yoluna gitmektedir.

Malarya (sıtma) parazitini yutmuş, hazmeden bir monosit

Granülositler

3 tip granülosit vardır:

Lenfositler

Bağışıklık yanıtının sıvısal bölümünü oluşturan lenfositler, kandan çok lenf sisteminde bulunurlar. Kanda 3 lenfosit türü bulunur: B hücreleri, T hücreleri ve doğal öldürücü (katil) hücreler. B hücreleri her antijene özel antikor üretirken, CD4+ (yardımcı) T hücreleri ise bağışıklık yanıtını düzenlerler. CD8+ (sitotoksik) T hücreleri (öldürücü T hücreleri olarak da adlandırılırlar) ve doğal öldürücü hücreler ise bakterileri ve virüslerle enfekte olmuş vücut hücrelerini yok edebilirler.

Monositler

Monositler fagositoz yapma özelliğine sahiptirler. Ayrıca T hücrelerini uyararak onların çoğalmasını sağlarlar. Kan dolaşımından ayrılıp dokulara giren monositler; burada hacimce büyüyerek ve enzim miktarlarını arttırarak makrofaj halini alırlar.

Akyuvarlarla ilgili hastalıklar

Akyuvarlarla ilgili başlıca hastalıklar:

Diğer doku hücreleri