Saad el-Abdullah es-Salim es-Sabah: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
WikitanvirBot (mesaj | katkılar)
Türk Süvarisi (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
37. satır: 37. satır:
{{end box}}
{{end box}}


{{Kuveyt başbakanları}}
{{KuveytBb}}


<!--
<!--

Sayfanın 10.57, 22 Şubat 2012 tarihindeki hâli

1930 doğumlu Şeyh Saad Al-Abdullah Al-Salim Al-Sabah (Arapça: الشيخ سعد العبدالله السالم الصباح) kısa bir süre için 15 Ocak 200624 Ocak 2006 tarihleri arası Kuveyt Emiriydi. Ölen Şeyh Cabir'in yerine geçen Saad Kuveyt'in ondördüncü Emiri oldu ve Al-Sabah ailesinin Salim dalındandır. Saad Kuveyt'in on birinci Emiri olan ve 19501965 yılları arası hizmet veren Abdullah Al-Salim Al-Sabah'ın en büyük evladıdır.

Ailesi

Şeyha Latife Fahad Al-Sabah'la evlenen Saad'in altı evladı vardır. Büyükten küçüğe: kızları Meryem, Hissa, Şeyha, Cemeyil, Fadya ve oğlu Fahad. Saad maalesef kızları Meryem ve Şeyha'yı kaybetti. Meryem Bayan Sarayında olan bir kaza sırasında hayatını kayıp etti ve Şeyha senelerdir tedavi gördüğü kansere yenik düştü. Manal El-Wazzan'la evlenen oğlu Şeyh Fahad'in altı evladı vardır; oğulları Abdullah, Halit, Cabir, Saad, Muhammet ve kızı Hatice. Kızı Şeyha Fadya ise Terörle Mücadele Polisi'nin kumandanı Şeyh Salman Al-Sabah'la evlenerek dört çocuk sahibi oldu; kızları Fatma, Nebile, Meryem ve oğlu Sabah. Ahmet Al-Yusuf'la evlenen Hissa ise tek çocuk sahibi oldu.

Kariyerinin İlk Yılları

1961 ve 1962 arası Polis ve Kamu Hizmetleri Başkanı olan Saad 19621978 yılları arası İçişleri Bakanıydı. 19641978 arası Saad İçişleri Bakanlığı görevine ek olarak Savunma Bakanlığı da yaptı. 31 Ocak 1978 tarihinde Şeyh Saad Şeyh Cabir tarafından Veliaht Prensi ilan edilmişti ve Şubat 1978Temmuz 2003 yılları arası Kuveyt'in Başbakanlığını yaptı. 2003'un Temmuz ayında Başbakanlık görevi şu anda Kuveyt'in Emiri olan Şeyh Sabah'a verilmişti. Saad birden 19911992 yıllarında Kuveyt Ordusunun Valiliğini yaptı.

1990 Körfez Savaşı

Kuveyt'in Irak tarafından işgali sırası, Kuveyt'i kurtarma amacıyla Şeyh Saad önemli bir rol almıştı. Saddam Hüseyin'in vekilleri ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün başkanı olan Yaser Arafat'tan taviz almayı reddeden Saad, Kuveyt'in özgürlüğü kavuşmasından başka hiçbir şey tartışmayacağını belirtmişti. Savaş esnasında Şeyh Cabir'i kurtarma amacıyla Suudi Arabistan'a kaçırmayı başaran Saad, birde meşhur bir genel konuşma yapmıştı. Bu konuşma sırasında vatan haini Ala Hüseyin Ali'ye yanlışlıkla "Alaatdin" olarak hitap etmişti ve bu olay sonradan büyük bir alay konusuna dönüşmüştü. Kuveyt'in özgürlüyü sonrası kayıp olan Ala Hüseyin Ali ile ilgili olan bir metin gazetelerin ilk sayfasında "Alaatdin Nerede?" başlığı almıştı.

Kuveyt Emiri

Şeyh Saad'in kalın bağırsak problemi vardır ve buna ilaveten kanser savası vermektedir. Bu nedenlerden dolayı Saad'in Emir olmayı kabul etmeyeceği tahmin ediliyordu. Kasım 2005 tarihinde yapılan bir açıklama bunun aksini ispatlata ve Şeyh Cabir'in öldüğü gün Saad Emir oldu. Ama Saad Cabir'in cenaze törenine tekerlekli sandalyeyle katılınca, devam eden sağlık problemleri insanlar arasında tedirginlik yaratmıştı. Kuveyt Parlamentosunun bazı üyeleri bu tedirginliklerini dile getirerek Saad'in 24 Ocak 2006 tarihinde iki satırdan oluşan yemini söyleyemeyeceğine inanmıştı.

23 Ocak 2006 günü, aile içinde yapılan tartışmalar sonrası, Saad Emir olmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Saad'in Emirliği sadece on gün sürmüştü ve yeni bir Emir adayı açıklanmadığı halde Saad'in ikinci kuzeni ve ölen Emir Cabir'in üvey kardeşi olan Şeyh Sabah'ın olacağı belliydi.

24 Ocak 2006 tarihinde Kuveyt Parlamentosu Saad'in Emir olamayacağını karar vermişti. Bu karar Şeyh Saad'in çekilme dilekçesini almadan önce verilmişti. Aynı zamanda Kuveyt Kabinesi Başbakan olan Şeyh Sabah'ı Emir adayı olarak göstermişti. [1]

Bağlantılı metinler

Referanslar

  1. ^ CNN
Saad el-Abdullah es-Salim es-Sabah
Doğumu: 1930 Ölümü: 13 Mayıs 2008
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
{{{başlık}}}
{{{yıllar}}}
Sonra gelen:
Sonra gelen yoktur.
Siyasi görevi
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
{{{başlık}}}
{{{yıllar}}}
Sonra gelen:
Sonra gelen yoktur.