Japon kaligrafisi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Noumenon (mesaj | katkılar)
+ çalışma başlatıldı
 
Noumenon (mesaj | katkılar)
k etimolojik bilgi
3. satır: 3. satır:




{{nihongo|'''Japon hat sanatı''', '''Japon kaligrafisi''' veya özgün adıyla '''Şodoo'''|書道|şodō}} [[Japonca]]nın yazım dizilerini kullanan ve kendine özgü teknik ve geleneklere sahip olan bir [[hat sanatı]] türüdür. Her ne kadar farklı [[Asya]] kökenli hat sanatları birbirlerine çeşitli açılardan yakın olsalar da, Japon kaligrafisi gerek [[Çince]] kaynaklı [[kanji]] karakterlerin yanı sıra [[Japonca]]ya özgü hece sistemlerini de kullanması, gerekse sanatsal ve geleneksel açıdan kendine has öğeleri sebebiyle, [[Çin hat sanatı]] başta olmak üzere diğer [[Asya]] kökenli hat sanatlarından ayrışmaktadır.
{{nihongo|'''Japon hat sanatı''', '''Japon kaligrafisi''' veya özgün adıyla '''Şodoo'''|書道|şodō}} [[Japonca]]nın yazım dizilerini kullanan ve kendine özgü teknik ve geleneklere sahip olan bir [[hat sanatı]] türüdür. Her ne kadar farklı [[Asya]] kökenli hat sanatları birbirlerine çeşitli açılardan yakın olsalar da, Japon kaligrafisi gerek [[Çince]] kaynaklı [[kanji]] karakterlerin yanı sıra [[Japonca]]ya özgü hece sistemlerini de kullanması, gerekse sanatsal ve geleneksel açıdan kendine has öğeleri sebebiyle, köken aldığı [[Çin hat sanatı]] başta olmak üzere diğer [[Asya]] kökenli hat sanatlarından ayrışmaktadır. Japon hat sanatının özgün adı olan Şodoo'nun sözlük anlamı ''hat yolu'' veya ''yazım yol''udur ( 書 "yazı, yazım", 道 "yol, hâl, öğreti").

Sayfanın 17.51, 17 Şubat 2012 tarihindeki hâli


Japon hat sanatı, Japon kaligrafisi veya özgün adıyla Şodoo (書道, şodō) Japoncanın yazım dizilerini kullanan ve kendine özgü teknik ve geleneklere sahip olan bir hat sanatı türüdür. Her ne kadar farklı Asya kökenli hat sanatları birbirlerine çeşitli açılardan yakın olsalar da, Japon kaligrafisi gerek Çince kaynaklı kanji karakterlerin yanı sıra Japoncaya özgü hece sistemlerini de kullanması, gerekse sanatsal ve geleneksel açıdan kendine has öğeleri sebebiyle, köken aldığı Çin hat sanatı başta olmak üzere diğer Asya kökenli hat sanatlarından ayrışmaktadır. Japon hat sanatının özgün adı olan Şodoo'nun sözlük anlamı hat yolu veya yazım yoludur ( 書 "yazı, yazım", 道 "yol, hâl, öğreti").