Neyyire Neyir: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Kozmetik değişiklikler
k içerik düzenlendi
2. satır: 2. satır:


'''Neyyire Neyir''' (gerçek adı '''Münire Eyüp Ertuğrul''') (d. [[1902]], İstanbul - ö. [[13 Şubat]] 1943, İstanbul) Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.
'''Neyyire Neyir''' (gerçek adı '''Münire Eyüp Ertuğrul''') (d. [[1902]], İstanbul - ö. [[13 Şubat]] 1943, İstanbul) Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.
Türk sinemasının ilk kadın oyuncularından birisidir. Türk tiyatrosu ve tiyatrosunun öncülerinden [[Muhsin Ertuğrul]]’un eşidir.
== Yaşamı ==
1902 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Asıl adı Münire Eyüp’tür.
1921 yılında ''İstanbul Kız Öğretmen Okulu'''ndan mezun olan sanatçı, iki yıl devam ettiği Amerikan Kız Koleji'nde okul tiyatro grubunda oyunlarda rol aldı.


Profesyonel sanat hayatı, 1922 yılında [[Muhsin Ertuğrul]] yönetmenliğinde çevrilen [[Ateşten Gömlek (film)|Ateşten Gömlek]] filminde rol alarak başladı. ''Kezban'' rolünü canlandıracak bir Türk kadın oyuncu bulmak için verilen gazete ilanına başvuran tek kişi idi. Bu filmde aldığı rol sayesinde [[Bedia Muvahhit]] ile birlikte Türk sinemasının ilk kadın oyuncularından birisi oldu (Bedia Muvahhit, aynı filmde ''Ayşe'' rolünü canlandırmıştı). Film afişinde ''Neyyire Neyir'' ismi kullanıldı.
''İstanbul Kız Öğretmen Okulu'''ndan mezun olan sanatçı, iki yıl devam ettiği Amerikan Kız Koleji'nde okul tiyatro grubunda oyunlarda rol aldı. [[Muhsin Ertuğrul]] yönetmenliğinde çevrilen [[Ateşten Gömlek (film)|Ateşten Gömlek]] filminde oynamakla profesyonel sanat hayatına başladı. 1922 yılında [[Darülbedayi]]'ye ([[Şehir Tiyatroları]]) giren Neyir sahneye ilk olarak Othello ile çıktı. İstiklâl Savaşı'nın kazanılmasından sonra aktör Şadi'nin kurduğu toplulukla o da İzmir'e gitti. 1924'te İstanbul'a döndü ve ''Milli Sahne'' ile ''Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu''`nda rol aldı (Muhsin Ertuğrul'un Ferah tiyatrosunda kurduğu heyete katıldı.) Daha sonra Muhsin Ertuğrul ile evlenen sanatçı, birlikte gittikleri Rusya gezisinin ardından 1928'de tekrar Darülbedayi topluluğu içinde yer aldı. Ölene kadar burada kalan sanatçı, 100'ü aşkın oyunda rol almıştır.

1922 yılında [[Darülbedayi]]'ye ([[Şehir Tiyatroları]]) giren sanatçı, sahneye ilk olarak [[Othello]] ile çıktı. 1923’te Muhsin Ertuğrul tarafından çevrilen [[Ateşten Gömlek (film, 1923)|Ateşten Gömlek]] ve [[Kız Kulesinde Bir Facia]] adlı filmlerde rol aldı.

[[İstiklâl Savaşı]]'nın kazanılmasından sonra aktör [[Şadi Fikret Karagözoğlu|Şadi Fikret’in]] kurduğu ''Milli Sahne'' adlı toplulukla [[İzmir]]'e gitti. 1924'te İstanbul'a döndü ve Muhsin Ertuğrul'un ''Ferah Tiyatrosu'''nda kurduğu heyete katıldı; ''Milli Sahne'' ile ''Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu''`nda rol aldı.

Daha sonra Muhsin Ertuğrul ile evlenen sanatçı, birlikte gittikleri Rusya gezisinin ardından 1928'de tekrar Darülbedayi topluluğu içinde yer aldı; 100'ü aşkın oyunda rol aldı. Eşinin 1928’de çevirdiği [[Ankara Postası]] adlı filmde ''Necmiye Sultan'' rolünü canlandırdı.

1941’den itibaren Muhsin Ertuğrul ile birlikte ''Perde ve Sahne'' dergisini çıkardı. 13 Şubat 1943’te hayatını kaybetti. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.


=== Rol aldığı bazı oyunlar ===
=== Rol aldığı bazı oyunlar ===
31. satır: 43. satır:
[[Kategori:Türk sinema oyuncuları]]
[[Kategori:Türk sinema oyuncuları]]
[[Kategori:İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçıları]]
[[Kategori:İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçıları]]
[[Kategori:Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilenler]]

Sayfanın 10.38, 8 Şubat 2012 tarihindeki hâli

Dosya:Neyyireneyir.jpg
Neyyire Neyir

Neyyire Neyir (gerçek adı Münire Eyüp Ertuğrul) (d. 1902, İstanbul - ö. 13 Şubat 1943, İstanbul) Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. Türk sinemasının ilk kadın oyuncularından birisidir. Türk tiyatrosu ve tiyatrosunun öncülerinden Muhsin Ertuğrul’un eşidir.

Yaşamı

1902 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Asıl adı Münire Eyüp’tür. 1921 yılında İstanbul Kız Öğretmen Okulu'ndan mezun olan sanatçı, iki yıl devam ettiği Amerikan Kız Koleji'nde okul tiyatro grubunda oyunlarda rol aldı.

Profesyonel sanat hayatı, 1922 yılında Muhsin Ertuğrul yönetmenliğinde çevrilen Ateşten Gömlek filminde rol alarak başladı. Kezban rolünü canlandıracak bir Türk kadın oyuncu bulmak için verilen gazete ilanına başvuran tek kişi idi. Bu filmde aldığı rol sayesinde Bedia Muvahhit ile birlikte Türk sinemasının ilk kadın oyuncularından birisi oldu (Bedia Muvahhit, aynı filmde Ayşe rolünü canlandırmıştı). Film afişinde Neyyire Neyir ismi kullanıldı.

1922 yılında Darülbedayi'ye (Şehir Tiyatroları) giren sanatçı, sahneye ilk olarak Othello ile çıktı. 1923’te Muhsin Ertuğrul tarafından çevrilen Ateşten Gömlek ve Kız Kulesinde Bir Facia adlı filmlerde rol aldı.

İstiklâl Savaşı'nın kazanılmasından sonra aktör Şadi Fikret’in kurduğu Milli Sahne adlı toplulukla İzmir'e gitti. 1924'te İstanbul'a döndü ve Muhsin Ertuğrul'un Ferah Tiyatrosu'nda kurduğu heyete katıldı; Milli Sahne ile Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu`nda rol aldı.

Daha sonra Muhsin Ertuğrul ile evlenen sanatçı, birlikte gittikleri Rusya gezisinin ardından 1928'de tekrar Darülbedayi topluluğu içinde yer aldı; 100'ü aşkın oyunda rol aldı. Eşinin 1928’de çevirdiği Ankara Postası adlı filmde Necmiye Sultan rolünü canlandırdı.

1941’den itibaren Muhsin Ertuğrul ile birlikte Perde ve Sahne dergisini çıkardı. 13 Şubat 1943’te hayatını kaybetti. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Rol aldığı bazı oyunlar

  • Othello
  • Hortlaklar
  • Mum Söndü
  • Hamlet
  • Kafatası
  • Hülleci
  • Macbeth
  • Ayak Takımı Arasında

Filmografisi

  • Ateşten Gömlek
  • Kız Kulesi'nde Facia
  • Ankara Postası

Dış bağlantılar