Bronz madalya: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
ZéroBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: eu:Brontzezko domina
31. satır: 31. satır:
[[be-x-old:Бронзавы мэдаль]]
[[be-x-old:Бронзавы мэдаль]]
[[ca:Medalla de bronze]]
[[ca:Medalla de bronze]]
[[en:Bronze medal]]
[[el:Μετάλλια στον αθλητισμό]]
[[el:Μετάλλια στον αθλητισμό]]
[[en:Bronze medal]]
[[es:Medalla de bronce]]
[[es:Medalla de bronce]]
[[eu:Brontzezko domina]]
[[fr:Médaille de bronze]]
[[fr:Médaille de bronze]]
[[ko:동메달]]
[[ja:銅メダル]]
[[kn:ಕಂಚಿನ ಪದಕ]]
[[kn:ಕಂಚಿನ ಪದಕ]]
[[ko:동메달]]
[[mr:कांस्यपदक]]
[[mr:कांस्यपदक]]
[[ja:銅メダル]]
[[pt:Medalha de bronze]]
[[pt:Medalha de bronze]]
[[sl:Bronasta medalja]]
[[sl:Bronasta medalja]]

Sayfanın 20.03, 31 Ocak 2012 tarihindeki hâli

1980 Yaz Olimpiyatları'nda verilen bir bronz madalya

Bronz madalya, bazı spor yarışmalarını üçüncü olarak tamamlayan sporcu veya sporculara verilen ve bronzdan yapılmış madalyadır. Bronz madalyanın üçüncüler için verilmeye başlanması ilk olarak St. Louis, Missouri'de düzenlenen 1904 Yaz Olimpiyatları'nda başlandı. Bu zamana değin sadece ilk iki sıradaki sporcular madalyayla ödüllendirilmekteydi.

Olimpiyat Oyunları

2010 Kış Olimpiyatları'nda verilen bir bronz madalya

İlk modern Olimpiyat Oyunları olan 1896 Yaz Olimpiyatları'nda birinciler gümüş madalya ve zeytin dalı ile ödüllendirilmekteydi. Yarışmaları ikinci tamamlayanlara bronz madalya ve defne dalı verilirken üçüncülere herhangi bir ödül verilmemekteydi.[1] Günümüzde yaygın olarak kullanılan altın-gümüş-bronz madalya sistemi ise ilk olarak 1904 Yaz Olimpiyatları'nda kullanıldı.

1928 ile 1968 arasındaki oyunlarda madalya tasarımları hemen hemen aynıydı. Floransalı sanatçı Giuseppe Cassioli tarafından üretilen bu tasarımın ön yüzünde; elinde zeytin dalı tutan kadınla birlikte, oyunların kaçıncı kez düzenlendiği ve ev sahibi şehir yazılıydı. Arka kısmında ise temsili bir Olimpiyat şampiyonunun kabartması yer almaktaydı. 1972 Yaz Olimpiyatları ile birlikte ön yüzdeki tasarımda ufak değişiklikler yapıldı ve Antik Olimpiyat Oyunları'na atıfta bulunmak amacıyla bir Roma amfitiyatrosu eklendi. Arka kısımdaki tasarım ise tamamen ev sahibi şehrin tasarımına bırakıldı. 2004 Yaz Olimpiyatları'ya birlikte madalya tasarımında tekrardan değişikliğe gidildi ve arka plana ilk modern Olimpiyatlara ev sahipliği yapan Panathinaiko Stadyumu'nun görüntüsü eklendi.

Oyunlarda verilen madalyaların basımı ev sahibi şehrin sorumluluğundadır. Boks ve judo gibi bazı branşlarda, yarı finalde elenen iki sporcu da bronz madalya ile ödüllendirilmektedir. Öte yandan Kış Olimpiyatları'nda verilen madalyalarda çok daha farklı tasarımlar kullanılır.

Psikolojik araştırmalar

1995 yılında, sosyal psikologlar Victoria Medvec, Scott Madey ve Thomas Gilovich'in yaptığı bir araştırma sonucunda Olimpiyatlarda bronz madalya kazanan sporcuların, gümüş madalya kazanan sporculardan daha mutlu oldukları belirlendi. Gümüş kazananların, altın madalyanın sahibi olamadıkları için hayal kırıklığına uğrarken; üçüncü olup, bronz madalyanın sahibi olanların ise dördüncü olmadığı ve herhangi bir madalya kazandığı için mutlu olduğu gözlemlendi.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ de Coubertin, Pierre (1897). The Olympic Games: BC 776-AD 1896 (PDF). The Olympic Games in 1896 - Second Part. Atina: Charles Beck. ss. sf. 232-234. 
  2. ^ David A. Gershaw. "Homework Help: Social Studies: Psychology: "I almost made it!"". Jiskha. Erişim tarihi: 19 Mart 2011. 

Dış bağlantılar