Elektromiyografi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Idioma-bot (mesaj | katkılar)
k r2.6.3) (Bot: Ekleniyor: ky:Электромиография
Drgulcu (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Diğer anlamı|Emg (anlam ayrım)}}
{{Diğer anlamı|Emg (anlam ayrım)}}
{{tıpuyarı}}

'''EMG''' veya '''elektromiyografi''', [[sinir]] ve [[kas]]ların elektriksel potansiyellerinin incelenmesine dayanan bir [[nöroloji]]k tetkik yöntemidir.
'''EMG''' veya '''elektromiyografi''', [[sinir]] ve [[kas]]ların elektriksel potansiyellerinin incelenmesine dayanan bir [[nöroloji]]k tetkik yöntemidir.



Sayfanın 21.16, 28 Ocak 2012 tarihindeki hâli

Şablon:Tıpuyarı EMG veya elektromiyografi, sinir ve kasların elektriksel potansiyellerinin incelenmesine dayanan bir nörolojik tetkik yöntemidir.

EMG Nedir?

EMG (Elektro nöromyografi) iki bölümden oluşan bir tetkiktir. Kas ve sinirleri inceler. Birinci bölümde; iletim çalışmasında sinirlerin ne kadar hızla iletim yaptığını hesaplar. Kasların üzerine yerleştirilen elektrodla ilgili sinire çok hafif bir elektriksel uyarım verilir. Hastaya hiçbir zararı yoktur. Sadece kalp pili olan hastalarda bu tetkik kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için yapılmaz.

İkinci bölümde ise, çok ince özel olarak yapılmış, sadece bir hastaya kullanılıp atılan "disposable" iğneler kullanılır. Gerekli kaslara girilerek bu kasların aktivitesine bakılır. Bu bölümde elektrik uyarımı yoktur. Bu bölümde ise "Coumadin" adlı kan sulandırıcı kullananlarda dikkatli olunur.


Bu tetkik hangi hastalıklarda istenir? Bel ve boyun fıtıkları, kas hastalıkları, motor nöron hastalığı, nöropatiler, sinir sıkışmaları gibi ön tanısı olan hastalara uygulanır.

Tetkik öncesi hastaya bilgi verilir ve randevu alırken el ve ayaklarının sıcak olarak gelmesi önerilir. Aç olmaları gerekmez.