Yumurta (biyoloji): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Reality006 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
WikitanvirBot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot: Ekleniyor: be-x-old:Яйка
32. satır: 32. satır:
[[bar:Oa]]
[[bar:Oa]]
[[be:Яйка]]
[[be:Яйка]]
[[be-x-old:Яйка]]
[[bg:Яйце (зоология)]]
[[bg:Яйце (зоология)]]
[[bn:ডিম (জীববিজ্ঞান)]]
[[bn:ডিম (জীববিজ্ঞান)]]

Sayfanın 11.28, 6 Ocak 2012 tarihindeki hâli

Yumurta, kuşların, sürüngenlerin, balıkların, amfibilerin ve böceklerin çiftleştikten sonra vücutlarının bir bölümünden çıkarttıkları, içinde yavru hayvanların oluştuğu oval veya küre şeklindeki, farklı renk ve büyüklükteki cisim.

Kuş yumurtaları

Genellikle dişi kuşlar yumurtlayıp kuluçkaya yatsalar da bazı türlerde erkek kuşların da kuluçkaya yattıkları görülmüştür. Kuluçka süreleri 2 haftadan 3 aya kadar uzayabilir. Bazı kuşların yumurtaları yenilebilir.

Renkleri

Kuş yumurtaları farklı renklerde (beyaz, altın sarısı, kızıl, beyaz, mavi, yeşil, siyah, kahverengi) olabilir. Bazı kuşların yumurtaları benekli veya çizgili de olabilir. Örnek olarak Kaya Güvercininin yumurtası beyazken, Büyük Korsan Martınınki benekli zeytin rengi-kahverengidir.

Kabukları

Tüm kuş türlerinin yumurta kabukları farklıdır. Bazı kuş yumurtalarının kabukları sertken, bazılarının kabukları ise yumuşaktır. Yavru,yumurta kabuğunu gagasında bulunan yumurta dişi ile kırarak yumurtadan çıkar.

Şekilleri

Kuş yumurtalarınının şekilleri genellikle oval ya da küredir. Fakat bazı kuşların yumurtaları altından üstüne doğru incelen bir şekil olabilir.Yumurtaların boyu değişkendir.

Balık yumurtaları

Balık yumurtaları genellikle küre şeklinde,küçük ve sade renklerdedirler. Dişi balıklar yuvaya 4-6 milyon yumurta bıraktıktan sonra bir süre boyunca yuvada durur, sonra ise gider. Yavru yumurtadan çıktıktan sonra avlanmayı ve yemeyi öğrenir.

Diğer yumurtalar

Aynı zamanda sürüngenler, amfibiler ve böcekler yumurtlar. Amfibiler genellikle yüksek sayılarda yumurtlarlar ve yumurtalarını suya bırakırlar. Yavru yumurtadan çıktığında bir başkalaşım geçirir. Böceklerde ise yavru genellikle başkalaşım geçirmez. Böceklerin yumurtaları genellikle yumuşak kabuklu, küçük ve hassastır. Sürüngenlerin yumurtalarının büyüklükleri değişir ve genellikle sert kabuklu olurlar. İçinden çıkan yavrular narin ve güçsüz gibi görünürler. Anneleri yavrulara saklanacak iyi bir yer bulunca yavruları oraya götürerek saklar.