Horst Buhtz: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
KamikazeBot (mesaj | katkılar)
k r2.6.4) (Bot: Ekleniyor: diq:Horst Buhtz
Xberger (mesaj | katkılar)
45. satır: 45. satır:
[[Kategori:Süper Lig teknik direktörleri]]
[[Kategori:Süper Lig teknik direktörleri]]
[[Kategori:Türkiye'deki gurbetçi teknik direktörler]]
[[Kategori:Türkiye'deki gurbetçi teknik direktörler]]
[[Kategori:Bundesliga oyuncuları]]


[[de:Horst Buhtz]]
[[de:Horst Buhtz]]

Sayfanın 22.44, 28 Aralık 2011 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgi kutusuz

Horst Buhtz (d. 21 Eylül 1923, Magdeburg, Almanya) eski Alman futbolcu ve teknik adam.

Futbolculuk kariyeri

Futbola 15 yaşında Fortuna Magdeburg'ta başladı.. 16 yaşında özel bir izin alarak genç takımdan A takıma yükseldi. II. Dünya Savaşı sırasında futbolu bıraktı ve Sovyet cephesine savaşa gitti. Savaşın bitmesiyle 1947'de Kickers Offenbach takımına geçti. 1949'da Güney Alman Ligi'nda şampiyonluk yaşadı. Bir sene sonra da Almanya genelinde ikinci oldular. 1950'da en üst lig olan "Oberliga Süd" takımı VfB Mühlburg (bugünkü adıyla Karlsruher SC) takımına geçti. 1952'ye kadar orada top oynadı.

Son 5 senede oynadığı 143 maçta 69 gol atarak dikkat çekti ve 1952'de İtalya'ya, Torino F.C.'ye geçti. Serie A'da oynayan ikinci Alman oldu. 5 yıl oynadığı Torino'da savaş sonrası Almanya'sında kazanacağından çok para kazandı. 1949'taki uçak kazasından sonra yeniden toparlanmaya çalışan Torino'nun önemli isimlerinden biri oldu. Her sezon ortalama 20 gol civarı performansla oynadı. Torino sonrası İsviçre'ye geçerek 1957-59 arası SC Young Fellows Juventus, 59-62 arasında da AC Bellinzona takımlarında oyuncu-teknik direktör olarak görev yaptı.

Teknik direktörlük kariyeri

1962'de futbolu bırakıp tam zamanlı teknik direktörlüğe başladı. Önce Sportfreunde Saarbrücken, sonra Borussia Neunkirchen'i çalıştırdı. Takımı Bundesliga'ya çıkarsa da 1966'da küme düşünce takımdan ayrıldı. Buradan başka bir Bundesliga takımı Hannover 96'ya geçti. ancak 1968'de buradan kovuldu.

1968'te yeni takımı Wuppertaler SV Borussia'ya geçti. İlk dönemler takımla büyük sorunlar yaşasa da zamanla takıma alıştı. 71-72 sezonunda Bundesliga'ya çıkmak için play-off oynamaya hak kazandı. Play-off'larda 8 maçın 8'ini de kazanarak Bundesliga'ya çıktı. Sözleşmesi 75'e kadar yenilenen Buhtz, takımı sonraki sezon da lig 4.sü yaparak dikkat çekti ve UEFA'ya katılma hakkını kazandırdı. Ancak 73-74 sezonu aynı performansı sürdüremeyince, eski takımı Hannover 96'yla berabere kalınan bir maçtan sonra takımdan kovuldu.

1974 sonunda Türkiye'ye gelip Beşiktaş JK'yi çalıştırmaya başladı. Ligi 5. bitirse de takımına tarihinin ilk Türkiye Kupası'nı kazandırdı. Sezon sonu Bundesliga'ya dönme planları olsa da daha sonra Beşiktaş'ta kalmaya karar verdi ama çok kötü geçen bir sezonun ortasında 1976'nın başında görevine son verildi. Takım tarihinin en kötü sezonunu geçirip, o sezonu 11. bitirdi.

1975-76 sezonu sonu Borussia Dortmund'un başına geçti. Takımı Bundesliga play-off'larına taşıdı. Bu arada gelecek sezon için 1. FC Nürnberg için anlaşmıştır. Play-offlarda bi iki takımın karşılaşması kesinleşince Dortmund'dan ayrıldı. Yeni takımını ikinci sezonunda yine Bundesliga play-offlarına taşısa da Dortmund'da olduğu gibi play-off'lardan önce takımdan kovuldu.

1978'de yine 2. Lig'ten bir takım olan KFC Uerdingen 05'in başına geçti. Uerdingen'in önceki takımları gibi play-off'a taşıdı ve bu sefer play-off'ları kazanarak Bundesliga'ya katılmaya hak kazandı. Bundesliga'da geçen iki sezonda 15. ve 18. olunca, takımı küme düşürdüğü için 1981'de kovuldu.

81-82'de Alemannia Aachen, 83-84'te Stuttgarter Kickers, 86-87 sezonunun bir kısmında da SC Fortuna Köln takımlarını çalıştırıp teknik adamlığı bıraktı. Günümüzde Langenfeld şehrinde oturmaktadır. 1992'den itibaren de ilk klübü Fortuna Magdeburg'un onursal başkanıdır.