Ciritdüzü, Şavşat: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
35. satır: 35. satır:
=== Tarihi ===
=== Tarihi ===


Ciritdüzü köyü:1118 yılında [[Atrak Han]] önderliğinde kuzey kafkasyadan yöreye gelen ve 1124 yılında da yerleşen [[Kıpçak Türkleri]]'nce kurulmuş bir köydür.Köyde değişik zamanlarda kırım,ahıska,maçahel,bağdat vb.yerlerden gelip yerleşen aileler mevcuttur.Zamanla halk kaynaşıp,karışmış ve tek bir köy kimliği oluşmuştur.[[Kıpçak Türkleri]],çevrelerindeki ortodoks hristiyan gürcülerden etkilenerek hristiyan olmuşlar, fakat asla anadilleri olan [[Türkçe]]'yi terketmemişlerdir. 1267 yılında [[ortodoks hristiyan]] kıpçak [[ATABEK DEVLETİ]]'ni kurmuşlar ve 1578 deki [[Osmanlı]] fethine dek de, [[Gürcü]]devletinin saldırılarına rağmen yaşatmayı başarmışlardır.Atabek Devleti'nin kurucusu CAKLI SARKİS ve oğlu [[Cak-Lı Büyük Beka]] isimli kıpçak hanıdır. Cak, bugünkü [[Posof]] civarındaki bir kaledir. Atabek kıpçak hanları arasında :-AKBOĞA-,-BAHADUR-,-MİRZA ÇABUK- gibi hanlar en tanınmış olanlarıdır.Atabek devletinin başkenti ise [[Ahıska]] dır. [[Ahıska Türkleri]]'nin şivesi ile [[Şavşat]], [[Ardanuç]] ve [[Yusufeli]] halkının şivesi tamamen aynıdır. Ciritdüzü halkının çoğunluğu işte bu [[Atabek Türkleri]]'nin öz torunlarıdır. Ahıska Türkleri'nin de kankardeşleridirler. 1578 Osmanlı fethi ile birlikte 311 yıllık Atabek Devleti tarihe karışmış, bu devletin [[kıpçak]], [[gürcü]], [[ermeni]], [[kürt]], [[poşa]] vb. halkı osmanlı tebaası haline gelmiştir. Kıpçaklar, çoğunlukta olan nüfusu temsil ediyorlardı. Fetihten sonra soydaşları olan Osmanlı Türklerine yakınlık hissetmeleri sonucu hristiyanlığı terkedip, [[İslam]]'a geçmişler, bu durum dindaşları olan gürcüleri de etkilemiş ve onların bir kısmı da müslüman olmuşlardır. Türklükleri sebebiyle kıpçak adı unutulmuş ve fakat Atabek adı halen bilinmekte ve yaşatılmaktadır. Hatta bazı ailelerin soyadı da bunu göstermektedir. [[İmerhev]] vb.yerlerdeki gürcüler ise kendi gürcücelerini ve gürcü adlarını günümüze dek muhafaza etmişlerdir.Fakat komşu köylerdeki ve hatta aynı köylerdeki yan yana yaşam ve gerek hristiyanlık ve sonrasında müslümanlık şeklindeki ortak din sebebiyle ,Kıpçak Türkü-Gürcü evlilikleri eskiden olduğu gibi şimdi de sıklıkla yapılmakta ve kim hangi dili konuşursa o milletin bir ferdine dönüşmektedir.
Ciritdüzü köyü:1118 yılında [[Atrak Han]] önderliğinde kuzey kafkasyadan yöreye gelen ve 1124 yılında da yerleşen [[Kıpçak Türkleri]]'nce kurulmuş bir köydür.Köyde değişik zamanlarda kırım,ahıska,maçahel,bağdat vb.yerlerden gelip yerleşen aileler mevcuttur.Zamanla halk kaynaşıp,karışmış ve tek bir köy kimliği oluşmuştur.[[Kıpçak Türkleri]],çevrelerindeki ortodoks hristiyan gürcülerden etkilenerek hristiyan olmuşlar, fakat asla anadilleri olan [[Türkçe]]'yi terketmemişlerdir. 1267 yılında [[ortodoks hristiyan]] kıpçak [[ATABEK DEVLETİ]]'ni kurmuşlar ve 1578 deki [[Osmanlı]] fethine dek de, [[Gürcü]]devletinin saldırılarına rağmen yaşatmayı başarmışlardır.Atabek Devleti'nin kurucusu CAKLI SARKİS ve oğlu [[Cak-Lı Büyük Beka]] isimli kıpçak hanıdır. Cak, bugünkü [[Posof]] civarındaki bir kaledir. Atabek kıpçak hanları arasında :-AKBOĞA-,-BAHADUR-,-MİRZA ÇABUK- gibi hanlar en tanınmış olanlarıdır.Atabek devletinin başkenti ise [[Ahıska]] dır. [[Ahıska Türkleri]]'nin şivesi ile [[Şavşat]], [[Ardanuç]] ve [[Yusufeli]] halkının şivesi tamamen aynıdır. Ciritdüzü halkının çoğunluğu işte bu [[Atabek Türkleri]]'nin öz torunlarıdır. Ahıska Türkleri'nin de kankardeşleridirler. 1578 Osmanlı fethi ile birlikte 311 yıllık Atabek Devleti tarihe karışmış, bu devletin [[kıpçak]], [[gürcü]], [[ermeni]], [[kürt]], [[poşa]] ve hatta //arap// vb. halkı osmanlı tebaası haline gelmiştir. Kıpçaklar, çoğunlukta olan nüfusu temsil ediyorlardı. Fetihten sonra soydaşları olan Osmanlı Türklerine yakınlık hissetmeleri sonucu hristiyanlığı terkedip, [[İslam]]'a geçmişler, bu durum dindaşları olan gürcüleri de etkilemiş ve onların bir kısmı da müslüman olmuşlardır. Türklükleri sebebiyle kıpçak adı unutulmuş ve fakat Atabek adı halen bilinmekte ve yaşatılmaktadır. Hatta bazı ailelerin soyadı da bunu göstermektedir. [[İmerhev]] vb.yerlerdeki gürcüler ise kendi gürcücelerini ve gürcü adlarını günümüze dek muhafaza etmişlerdir.Fakat komşu köylerdeki ve hatta aynı köylerdeki yan yana yaşam ve gerek hristiyanlık ve sonrasında müslümanlık şeklindeki ortak din sebebiyle ,Kıpçak Türkü-Gürcü evlilikleri eskiden olduğu gibi şimdi de sıklıkla yapılmakta ve kim hangi dili konuşursa o milletin bir ferdine dönüşmektedir.


== Kültür ==
== Kültür ==

Sayfanın 16.18, 15 Kasım 2011 tarihindeki hâli

Ciritdüzü, Şavşat
Harita
Artvin
Artvin
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlArtvin
İlçeŞavşat
Coğrafi bölgeKaradeniz
Nüfus
 • Toplam349
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0466
Posta kodu08700

Ciritdüzü, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Ciritdüzü köyü:1118 yılında Atrak Han önderliğinde kuzey kafkasyadan yöreye gelen ve 1124 yılında da yerleşen Kıpçak Türkleri'nce kurulmuş bir köydür.Köyde değişik zamanlarda kırım,ahıska,maçahel,bağdat vb.yerlerden gelip yerleşen aileler mevcuttur.Zamanla halk kaynaşıp,karışmış ve tek bir köy kimliği oluşmuştur.Kıpçak Türkleri,çevrelerindeki ortodoks hristiyan gürcülerden etkilenerek hristiyan olmuşlar, fakat asla anadilleri olan Türkçe'yi terketmemişlerdir. 1267 yılında ortodoks hristiyan kıpçak ATABEK DEVLETİ'ni kurmuşlar ve 1578 deki Osmanlı fethine dek de, Gürcüdevletinin saldırılarına rağmen yaşatmayı başarmışlardır.Atabek Devleti'nin kurucusu CAKLI SARKİS ve oğlu Cak-Lı Büyük Beka isimli kıpçak hanıdır. Cak, bugünkü Posof civarındaki bir kaledir. Atabek kıpçak hanları arasında :-AKBOĞA-,-BAHADUR-,-MİRZA ÇABUK- gibi hanlar en tanınmış olanlarıdır.Atabek devletinin başkenti ise Ahıska dır. Ahıska Türkleri'nin şivesi ile Şavşat, Ardanuç ve Yusufeli halkının şivesi tamamen aynıdır. Ciritdüzü halkının çoğunluğu işte bu Atabek Türkleri'nin öz torunlarıdır. Ahıska Türkleri'nin de kankardeşleridirler. 1578 Osmanlı fethi ile birlikte 311 yıllık Atabek Devleti tarihe karışmış, bu devletin kıpçak, gürcü, ermeni, kürt, poşa ve hatta //arap// vb. halkı osmanlı tebaası haline gelmiştir. Kıpçaklar, çoğunlukta olan nüfusu temsil ediyorlardı. Fetihten sonra soydaşları olan Osmanlı Türklerine yakınlık hissetmeleri sonucu hristiyanlığı terkedip, İslam'a geçmişler, bu durum dindaşları olan gürcüleri de etkilemiş ve onların bir kısmı da müslüman olmuşlardır. Türklükleri sebebiyle kıpçak adı unutulmuş ve fakat Atabek adı halen bilinmekte ve yaşatılmaktadır. Hatta bazı ailelerin soyadı da bunu göstermektedir. İmerhev vb.yerlerdeki gürcüler ise kendi gürcücelerini ve gürcü adlarını günümüze dek muhafaza etmişlerdir.Fakat komşu köylerdeki ve hatta aynı köylerdeki yan yana yaşam ve gerek hristiyanlık ve sonrasında müslümanlık şeklindeki ortak din sebebiyle ,Kıpçak Türkü-Gürcü evlilikleri eskiden olduğu gibi şimdi de sıklıkla yapılmakta ve kim hangi dili konuşursa o milletin bir ferdine dönüşmektedir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Artvin iline 75 km, Şavşat ilçesine 8 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 349
1997 371

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 -Güner Bayhan
1999 -Kaya Akhanlı
1994 -İsmail Arslan
1989 -Cabbar Bozkurt
1984 -Cabbar Bozkurt

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar