Turkuaz Linux: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
resim commons'tan silinmiş.
Flu (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Turkuaz Linux''' İTÜ ve Yeditepe üniversitelerindeki bir grup öğrenicinin, "Türkçeleştirilişmiş bir işletim sistemimiz, yazılımlarımız olsun!" fikri ile hareket ederek kodladıkları, [[Red Hat Linux]] 5.0 sürümüne dayanan bir işletim sistemidir. Geniş kitelelre ulaşamamış ve bir süre sonra rafa kaldırılmıştır. Son kararlı sürümü 1.0.2, [[Nisan]] [[1998]]'de çıkmıştır.
'''Turkuaz Linux''' İTÜ ve Yeditepe üniversitelerindeki bir grup öğrenicinin, "Türkçeleştirilişmiş bir işletim sistemimiz, yazılımlarımız olsun!" fikri ile hareket ederek kodladıkları, [[Red Hat Linux]] 5.0 sürümüne dayanan bir Linux dağıtımıdır. Geniş kitelelre ulaşamamış, bir süre sonra da rafa kaldırılmıştır. Son kararlı sürümü 1.0.2, [[Nisan]] [[1998]]'de çıkmıştır.


Turkuaz Linux Projesi, [[İTÜ]] ve [[Yeditepe Üniversitesi|Yeditepe]] üniversitelerinden bir grup öğrencinin çabalarıyla 1996 yılında başlamış ve kısa zaman içerisinde her iki üniversiteden sayıları yüzü aşkın gönüllüyle geliştirilmiştir. O günlerde Türkçe ve Türk yapımı bir işletim sisteminin var olmayışı ve böyle bir işletim sistemine ihtiyaç duyulması programcıların çıkış noktası olmuştur.
Turkuaz Linux Projesi, [[İTÜ]] ve [[Yeditepe Üniversitesi|Yeditepe]] üniversitelerinden bir grup öğrencinin çabalarıyla 1996 yılında başlamış ve kısa zaman içerisinde her iki üniversiteden sayıları yüzü aşkın gönüllüyle geliştirilmiştir. O günlerde Türkçe ve Türk yapımı bir Linux dağıtımının var olmayışı ve böyle bir Linux dağıtımına ihtiyaç duyulması programcıların çıkış noktası olmuştur.


Turkuaz Linux'un geliştirilmesi sırasında 495 kadar rpm paketi tamamen Türkçeye çevrildi. Uzun süre üniversitelerde betası test edildikten sonra 1.0 sürümü [[1997]] yılında çıktı. Ancak söz konusu sürüm çok fazla kişiye ulaşamadı. 1998 yılında PC dergilerinin CD'lerine girse de gerek o dönemde Türkiye'de bilgisayar kullanıcılarının konuya ilgisiz olması, gerekse de kullanımının son kullanıcılar için kolay olmayışı nedeniyle Turkuaz Linux, az sayıda linux gönüllüsünün ve [[İTÜ]]'nün bilgisayarlarının dışında çok fazla kullanıcı bulamadı. Bütün bunlara maddi yetersizlikler de ekleninice [[Nisan]] [[1998]]'deki 1.0.2 sürümünün ardından geliştirilmesi durduruldu.
Turkuaz Linux'un geliştirilmesi sırasında 495 kadar [[RPM]] paketi tamamen Türkçeye çevrildi. Uzun süre üniversitelerde betası test edildikten sonra 1.0 sürümü [[1997]] yılında çıktı. Ancak söz konusu sürüm çok fazla kişiye ulaşamadı. 1998 yılında PC dergilerinin CD'lerine girse de gerek o dönemde Türkiye'de bilgisayar kullanıcılarının konuya ilgisiz olması, gerekse de kullanımının son kullanıcılar için kolay olmayışı nedeniyle Turkuaz Linux, az sayıda linux gönüllüsünün ve [[İTÜ]]'nün bilgisayarlarının dışında çok fazla kullanıcı bulamadı. Bütün bunlara maddi yetersizlikler de ekleninice [[Nisan]] [[1998]]'deki 1.0.2 sürümünün ardından geliştirilmesi durduruldu.


==Turkuaz'dan Sonra==
==Turkuaz'dan Sonra==

Her ne kadar Turkuaz Linux projesi başarıya ulaşamasa da, günümüzdeki pek çok Türk linux projesine örnek olmuştur. Şu anda geliştirilmekte olan [[Pardus]] Linux projesi fikir bağlamında bu projenin devamı olarak kabul edilebilir.
Her ne kadar Turkuaz Linux projesi başarıya ulaşamasa da, günümüzdeki pek çok Türk linux projesine örnek olmuştur. Şu anda geliştirilmekte olan [[Pardus]] Linux projesi fikir bağlamında bu projenin devamı olarak kabul edilebilir.



Sayfanın 23.01, 14 Ocak 2007 tarihindeki hâli

Turkuaz Linux İTÜ ve Yeditepe üniversitelerindeki bir grup öğrenicinin, "Türkçeleştirilişmiş bir işletim sistemimiz, yazılımlarımız olsun!" fikri ile hareket ederek kodladıkları, Red Hat Linux 5.0 sürümüne dayanan bir Linux dağıtımıdır. Geniş kitelelre ulaşamamış, bir süre sonra da rafa kaldırılmıştır. Son kararlı sürümü 1.0.2, Nisan 1998'de çıkmıştır.

Turkuaz Linux Projesi, İTÜ ve Yeditepe üniversitelerinden bir grup öğrencinin çabalarıyla 1996 yılında başlamış ve kısa zaman içerisinde her iki üniversiteden sayıları yüzü aşkın gönüllüyle geliştirilmiştir. O günlerde Türkçe ve Türk yapımı bir Linux dağıtımının var olmayışı ve böyle bir Linux dağıtımına ihtiyaç duyulması programcıların çıkış noktası olmuştur.

Turkuaz Linux'un geliştirilmesi sırasında 495 kadar RPM paketi tamamen Türkçeye çevrildi. Uzun süre üniversitelerde betası test edildikten sonra 1.0 sürümü 1997 yılında çıktı. Ancak söz konusu sürüm çok fazla kişiye ulaşamadı. 1998 yılında PC dergilerinin CD'lerine girse de gerek o dönemde Türkiye'de bilgisayar kullanıcılarının konuya ilgisiz olması, gerekse de kullanımının son kullanıcılar için kolay olmayışı nedeniyle Turkuaz Linux, az sayıda linux gönüllüsünün ve İTÜ'nün bilgisayarlarının dışında çok fazla kullanıcı bulamadı. Bütün bunlara maddi yetersizlikler de ekleninice Nisan 1998'deki 1.0.2 sürümünün ardından geliştirilmesi durduruldu.

Turkuaz'dan Sonra

Her ne kadar Turkuaz Linux projesi başarıya ulaşamasa da, günümüzdeki pek çok Türk linux projesine örnek olmuştur. Şu anda geliştirilmekte olan Pardus Linux projesi fikir bağlamında bu projenin devamı olarak kabul edilebilir.

Ayrıca Bakınız