Zigot: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Dr. Coal (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
temiz sürüm
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Sperm-egg.jpg|[[Yumurta]]yı dölleyen bir [[sperm]]; bu işlemin sonunda zigot oluşacak.|thumb|200px]]
{{sil|Telif hakkı ihlâli}}
'''Zigot''', biri anneden (oosit), biri babadan (sperm) gelen iki eşey hücresinin birleşmesi ([[fertilizasyon]]) sonucu oluşan diploit hücre. Zigot, gelişiminin devamında bölünerek canlıyımitoz bölünmeyle; embriyoyu oluştururken, diğer canlılarda bu dönemde mayoz bölünme gerçekleşebilir. Çoklu doğumlar, örneğin ikizler, tek zigottan (monozigotik) veya farklı zigotlardan kaynaklanabilir (dizigotik). oluşturur.
'''Zigot''', biri anneden ([[oosit]]), biri babadan ([[sperm]]) gelen iki [[eşey hücresi]]nin birleşmesi ([[fertilizasyon]]) sonucu oluşan [[diploit]] hücre. Zigot, gelişiminin devamında bölünerek [[canlı]]yı oluşturur. Hayvan zigotları [[mitoz bölünme]]yle; [[embriyo]]yu oluştururken, diğer canlılarda bu dönemde [[mayoz bölünme]] gerçekleşebilir. Çoklu doğumlar, örneğin ikizler, tek zigottan (monozigotik) veya farklı zigotlardan kaynaklanabilir (dizigotik).


İnsan neslinde oluşan normal zigot 44XX veya 44XY kromozom yapısındadır. Zigot mitotik aktivite ile çoğalır ama hacmi değişmez. Oluşan 12-16 hücreli yapı blastomer adını alır. Bu yapı uterus kavitesine gelir. Bu yapının uterus kavitesine yerleşmesine implantasyon denilir. İmplantasyon, fertilizasyondan yaklaşık 6-7 gün sonra olur.
İnsan neslinde oluşan normal zigot 44XX veya 44XY [[kromozom]] yapısındadır. Zigot mitotik aktivite ile çoğalır ama hacmi değişmez. Oluşan 12-16 [[hücre]]li yapı [[blastomer]] adını alır. Bu yapı [[uterus]] kavitesine gelir. Bu yapının uterus [[kavite]]sine yerleşmesine [[implantasyon]] denilir. İmplantasyon, fertilizasyondan yaklaşık 6-7 gün sonra olur.

<ref>http://www.delinetciler.net/forum/vucudumuzu-taniyalim/82776-zigot-nedir-zigot.html</ref>
== Türleri ==
=== Homozigot ===
{{başlık genişlet}}

=== Heterozigot ===
'''Heterozigot''', [[gen]] çiftinde birbirinden farklı genler taşıyan canlıdır. Heterozigot [[kromozom]]un karşılıklı konumlarında farklı iki [[alel]] gen bulunur. Yapısında [[DNA]] ve [[RNA]] bulunmaktadır.

== İlgili sayfalar ==
* [[Embriyonik gelişim]]

{{gelişimbiyo-taslak}}

[[Kategori:Embriyoloji]]
[[Kategori:Gelişim biyolojisi]]

[[ar:لاقحة]]
[[az:Ziqot]]
[[be:Зігота]]
[[be-x-old:Зыгота]]
[[ca:Zigot]]
[[cs:Zygota]]
[[da:Zygote]]
[[de:Zygote]]
[[el:Ζυγωτό]]
[[en:Zygote]]
[[eo:Zigoto]]
[[es:Cigoto]]
[[et:Sügoot]]
[[eu:Zigoto]]
[[fa:سلول تخم]]
[[fi:Tsygootti]]
[[gl:Cigoto]]
[[he:זיגוטה]]
[[hr:Zigota]]
[[id:Zigot]]
[[io:Zigoto]]
[[is:Okfruma]]
[[it:Zigote]]
[[ja:受精卵]]
[[lt:Zigota]]
[[lv:Zigota]]
[[mk:Зигот]]
[[nl:Zygote]]
[[nn:Zygote]]
[[no:Zygote]]
[[pl:Zygota]]
[[pt:Zigoto]]
[[ru:Зигота]]
[[simple:Zygote]]
[[sk:Zygota]]
[[sr:Зигот]]
[[sv:Zygot]]
[[tg:Зигота]]
[[tl:Saygot]]
[[uk:Зигота]]
[[ur:لاقحہ]]
[[zh:受精卵]]

Sayfanın 13.23, 13 Kasım 2011 tarihindeki hâli

Yumurtayı dölleyen bir sperm; bu işlemin sonunda zigot oluşacak.

Zigot, biri anneden (oosit), biri babadan (sperm) gelen iki eşey hücresinin birleşmesi (fertilizasyon) sonucu oluşan diploit hücre. Zigot, gelişiminin devamında bölünerek canlıyı oluşturur. Hayvan zigotları mitoz bölünmeyle; embriyoyu oluştururken, diğer canlılarda bu dönemde mayoz bölünme gerçekleşebilir. Çoklu doğumlar, örneğin ikizler, tek zigottan (monozigotik) veya farklı zigotlardan kaynaklanabilir (dizigotik).

İnsan neslinde oluşan normal zigot 44XX veya 44XY kromozom yapısındadır. Zigot mitotik aktivite ile çoğalır ama hacmi değişmez. Oluşan 12-16 hücreli yapı blastomer adını alır. Bu yapı uterus kavitesine gelir. Bu yapının uterus kavitesine yerleşmesine implantasyon denilir. İmplantasyon, fertilizasyondan yaklaşık 6-7 gün sonra olur.

Türleri

Homozigot

Heterozigot

Heterozigot, gen çiftinde birbirinden farklı genler taşıyan canlıdır. Heterozigot kromozomun karşılıklı konumlarında farklı iki alel gen bulunur. Yapısında DNA ve RNA bulunmaktadır.

İlgili sayfalar