Yahudi-Roma savaşları: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Iggydarsa (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Düzenle|Ekim 2011}}
{{Bilgi Kutusu Savaş
{{Bilgi Kutusu Savaş
|çatışma=Bar Kohba Ayaklanması
|çatışma=Bar Kohba Ayaklanması
62. satır: 61. satır:
}}
}}


'''Yahudi-Roma savaşları'''; [[Birinci Yahudi-Roma savaşı]] - [[67]]-[[73]] Birinci Yahudi-Roma savaşları (66–73), (Büyük İsyan diye de bilinir, İbranice:המרד הגדול, ha-Mered Ha-Gadol), Yahudiye eyaletindeki Yahudilerin Roma İmparatorluğu'na karşı gerçekleştirdiği üç isyandan birincisidir. [[Kitos Savaşı]] - [[115]]-[[117]] Yahudi-Roma savaşlarının ikincisine verilen isimdir. Sirenayka, Kıbrıs, Mezopotamya ve Mısır'da diaspora Yahudileri tarafından başlatılıp kontrolden çıkan bu ayaklanmada genel çapta Roma vatandaşları ve Yahudi asileri katledilmiştir. [[İkinci Yahudi-Roma savaşı]] veya bilinen adıyla [[Bar Kohba İsyanı]] - [[132]]-[[136]] (Kitos Savaşı dikkate alındığından bazen [[Üçüncü Yahudi-Roma savaşı]] da denir.) Yahudiye topraklarında Roma İmparatorluğu'na karşı yapılmış üçüncü büyük ayaklanması ve Yahudi-Roma savaşları'nın sonuncusudur. Dönemin Yahudilerince "mesihvari özellikleri bulunan" Şimon Bar Kohba bu ayaklanmanın lideriydi. Ayaklanma sonucunda Yahudiye'nin bazı bölümlerinde iki yıl süreyle bağımsız bir ülke kurulması başarılmasına rağmen en nihayetinde Roma 12 birlikli ana ve yedek ordularıyla bu devleti yıktı. Roma, Yahudilerin (9 Av bayramı hariç) Kudüs'e girmesini yasakladı.
'''Yahudi-Roma savaşları'''; [[Birinci Yahudi-Roma savaşı]] - [[67]]-[[73]] Birinci Yahudi-Roma savaşları (66–73), (''Büyük'' İsyan diye de bilinir, {{lang-he|המרד הגדול}}, ''ha-Mered Ha-Gadol''), [[Yahudiye]] eyaletindeki [[Yahudiler]]in [[Roma İmparatorluğu]]'na karşı gerçekleştirdiği üç isyandan birincisidir. [[Kitos Savaşı]] - [[115]]-[[117]] Yahudi-Roma savaşlarının ikincisine verilen isimdir. Sirenayka, Kıbrıs, Mezopotamya ve Mısır'da diaspora Yahudileri tarafından başlatılıp kontrolden çıkan bu ayaklanmada genel çapta Roma vatandaşları ve Yahudi asileri katledilmiştir. [[İkinci Yahudi-Roma savaşı]], [[132]]-[[136]] arası gerçekleşen [[Bar Kohba İsyanı]]'dır (Kitos Savaşı dikkate alındığından bazen [[Üçüncü Yahudi-Roma savaşı]] da denir). Bu ayaklanma, Yahudiye topraklarında Roma İmparatorluğu'na karşı yapılmış Yahudilerin üçüncü büyük ayaklanması ve Yahudi-Roma savaşları'nın sonuncusudur. Dönemin Yahudilerince "mesihvari özellikleri bulunan" [[Şimon Bar Kohba]] bu ayaklanmanın lideriydi. Ayaklanma sonucunda Yahudiye'nin bazı bölümlerinde iki yıl süreyle bağımsız bir ülke kurulması başarılmasına rağmen en nihayetinde Roma 12 birlikli ana ve yedek ordularıyla bu devleti yıktı. Roma, Yahudilerin ([[9 Av]] bayramı hariç) [[Yahudilik'te Kudüs|Kudüs]]'e girmesini yasakladı.

==Ayrıca bakınız==
* [[Birinci Yahudi-Roma savaşı]]
* [[Kitos Savaşı]]
* [[Bar Kohba İsyanı]]


{{savaş-taslak}}
{{savaş-taslak}}

Sayfanın 18.07, 11 Ekim 2011 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgi Kutusu Savaş

Yahudi-Roma savaşları; Birinci Yahudi-Roma savaşı - 67-73 Birinci Yahudi-Roma savaşları (66–73), (Büyük İsyan diye de bilinir, İbraniceהמרד הגדול, ha-Mered Ha-Gadol), Yahudiye eyaletindeki Yahudilerin Roma İmparatorluğu'na karşı gerçekleştirdiği üç isyandan birincisidir. Kitos Savaşı - 115-117 Yahudi-Roma savaşlarının ikincisine verilen isimdir. Sirenayka, Kıbrıs, Mezopotamya ve Mısır'da diaspora Yahudileri tarafından başlatılıp kontrolden çıkan bu ayaklanmada genel çapta Roma vatandaşları ve Yahudi asileri katledilmiştir. İkinci Yahudi-Roma savaşı, 132-136 arası gerçekleşen Bar Kohba İsyanı'dır (Kitos Savaşı dikkate alındığından bazen Üçüncü Yahudi-Roma savaşı da denir). Bu ayaklanma, Yahudiye topraklarında Roma İmparatorluğu'na karşı yapılmış Yahudilerin üçüncü büyük ayaklanması ve Yahudi-Roma savaşları'nın sonuncusudur. Dönemin Yahudilerince "mesihvari özellikleri bulunan" Şimon Bar Kohba bu ayaklanmanın lideriydi. Ayaklanma sonucunda Yahudiye'nin bazı bölümlerinde iki yıl süreyle bağımsız bir ülke kurulması başarılmasına rağmen en nihayetinde Roma 12 birlikli ana ve yedek ordularıyla bu devleti yıktı. Roma, Yahudilerin (9 Av bayramı hariç) Kudüs'e girmesini yasakladı.

Ayrıca bakınız