David Brewster: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
2. satır: 2. satır:


== Yaşamı ==
== Yaşamı ==
''David Brewster'', Jedburgh'da doğdu. Babası tanınmış bir öğretim görevlisiydi. 12 yaşında Edinburgh Üniversitesi'ne rahiplik için öğrenim görmek üzere gitti. Bununla beraber bilime karşı çok güçlü bir ilgi ve eğilimi vardı, bu eğilim yakın dostu Sir Walter Scott tarafından teşvik edildi. Okul eğitimini tamamladıktan sonra, [[1799]] yılında Henry Brougham, onu ''Işığın Kırınımı'' çalışmasında kendisine asistanlık yapması için ikna etti. Bu çalışmalarının sonuçları ''[[Londra]] Kraliyet Felsefe Kulübü'' dergisi ve çeşitli bilimsel dergilerde yayınlandı.
''David Brewster'', Jedburgh'da doğdu. Babası tanınmış bir öğretim görevlisiydi. 12 yaşında [[Edinburgh Üniversitesi]]'ne rahiplik için öğrenim görmek üzere gitti. Bununla beraber bilime karşı çok güçlü bir ilgi ve eğilimi vardı, bu eğilim yakın dostu Sir Walter Scott tarafından teşvik edildi. Okul eğitimini tamamladıktan sonra, [[1799]] yılında Henry Brougham, onu ''Işığın Kırınımı'' çalışmasında kendisine asistanlık yapması için ikna etti. Bu çalışmalarının sonuçları ''[[Londra]] Kraliyet Felsefe Kulübü'' dergisi ve çeşitli bilimsel dergilerde yayınlandı.


== Çalışmaları ==
== Çalışmaları ==
43. satır: 43. satır:
[[Kategori:İskoç mucitler]]
[[Kategori:İskoç mucitler]]
[[Kategori:İskoç yazarlar]]
[[Kategori:İskoç yazarlar]]
[[Kategori:Edinburgh Üniversitesi mezunları]]


[[ar:ديفيد بروستر]]
[[ar:ديفيد بروستر]]

Sayfanın 17.04, 4 Ekim 2011 tarihindeki hâli

Sir David Brewster (d. 11 Aralık 1781 - ö. 10 Şubat 1868) İskoç bilimadamı, mucit ve yazar.

Yaşamı

David Brewster, Jedburgh'da doğdu. Babası tanınmış bir öğretim görevlisiydi. 12 yaşında Edinburgh Üniversitesi'ne rahiplik için öğrenim görmek üzere gitti. Bununla beraber bilime karşı çok güçlü bir ilgi ve eğilimi vardı, bu eğilim yakın dostu Sir Walter Scott tarafından teşvik edildi. Okul eğitimini tamamladıktan sonra, 1799 yılında Henry Brougham, onu Işığın Kırınımı çalışmasında kendisine asistanlık yapması için ikna etti. Bu çalışmalarının sonuçları Londra Kraliyet Felsefe Kulübü dergisi ve çeşitli bilimsel dergilerde yayınlandı.

Çalışmaları

En önemli çalışması optik bir fenomen olarak kabul edilen Brewster açısı'dır (Polarizasyon açısı olarak da bilinir). Ayrıca kaleidoskop'un mucididir

Kaynakça