Vikipedi:Seçkin resim kriterleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Denisutku (mesaj | katkılar)
k -kat.
lazım abi bu, silme hemen
39. satır: 39. satır:
==Ayrıca bakınız==
==Ayrıca bakınız==
*[[Vikipedi:Seçkin madde nedir?]]
*[[Vikipedi:Seçkin madde nedir?]]
*[[Vikipedi:Seçkin liste nedir?]]


[[Kategori:Vikipedi seçkin içerik|{{PAGENAME}}]]
[[en:Wikipedia:What is a featured picture?]]
[[en:Wikipedia:What is a featured picture?]]
[[he:ויקיפדיה:תמונה מומלצת/קריטריונים לקביעת תמונה מומלצת]]
[[he:ויקיפדיה:תמונה מומלצת/קריטריונים לקביעת תמונה מומלצת]]

Sayfanın 16.10, 6 Ocak 2007 tarihindeki hâli

Seçkin içerik:

Seçkin resim araçları:

Seçkin bir resmin sahip olması gereken özellikler şunlardır:

  1. Yüksek kalitede olmalı. Net ve göze hoş görünen bir renk dengesine, kontrasta ve parlaklığa sahip olmalıdır. Sıkıştırmanın sebep olduğu bozulmalar (JPEG dosyalarında olduğu gibi), ışıklı kısımların yanık olması, grenlilik (image noise) ve diğer dikkat dağıtıcı etmenler olmamalıdır.
    • Resmin az bulunurluğu ya da önemliliği, bu kuralın istisnasını oluşturur. Resim ne kadar çok tarihi önem taşıyorsa ya da içeriği ne kadar nadirse, kalitesinin düşüklüğüne o derece izin verilir. Örneğin tarihte çekilmiş ilk resim oldukça düşük kalitededir, ancak türünün tek örneğidir. Tam tersine NASA birçok yüksek kalitede resmi elinde barındırmaktadır.
  2. Yüksek çözünürlükte olmalı. Resim kaliteli çoğaltmalara izin verecek kadar iyi çözünürlükte olmalıdır. Genelde daha büyük resimler tercih edilse de, resimler tarihi bir önem taşımadıkça ya da animasyon içermedikleri sürece genişlik veya uzunluk olarak en az 1000 Piksel çözünürlükte olmalıdır. Resim büyüklüğü hakkında bilgi için bakınız.
  3. Vikipedi'nin en iyi çalışmalarından biri olmalı. Vikipedi'nin en iyi çalışmalarından biri olarak örnek teşkil edecek bir fotoğraf, diyagram, resim ya da animasyon olmalıdır.
  4. Özgür lisanslı olmalı. Kamu malı veya farklı bir özgür lisansa sahip olmalıdır. Adil kullanım resimlerine izin verilmemektedir. Belirli bir resim etiketinin hangi kategoriye ait olduğunu bulmak için Vikipedi:Resim telif etiketleri listesine bakınız.
  5. Maddeye bir değer katmalı ve okuyucuların maddeyi algılamalarına diğer resimlerin yapamadığı bir şekilde yardımcı olmalıdır. Resmin ansiklopedik değerine öncelik verilmeli, artistik ve estetik değeri ikinci planda tutulmalıdır. Siyah beyaz, sepia (kahverengi tonlar veren fotoğraf baskı kâğıdı), aşırı doyma (oversaturation) gibi efektler ve aykırı görüş açıları görsel olarak hoş kabul edilse de, resmin tasvir bütünlüğünün değerini düşürürler.
  6. Doğruluk. Maddedeki olgularla veya resim sayfasındaki referanslarla desteklenmelidir.
  7. Gözü okşaması. Resmin konusunu en iyi tanımlayan şekilde çekilmiş veya yaratılmış olmalıdır. Resim, okuyucuyu konuyu okumaya teşvik etmelidir.
  8. İyi bir resim altı yazısına sahip olmalı. Resim tanımlayıcı, aydınlatıcı ve eksiksiz bir açıklama ile sunulmalıdır. Resmin sayfası, Ana Sayfada gösterilmeye uygun bir resimaltı yazısına sahip olmalıdır.
  9. Tarafsız olmalı. Resim belirli bir politikayı ya da bakış açısını ileri sürmemeli, tam tersine konuyu tarafsız ve nesnel bir şekilde tasvir etmeli. Özellikle haritalar tarafsızlıklarında ve gerçeklere dayanan doğruluklarında çelişkisiz olmalı (bakınız Vikipedi:Tarafsız bakış açısı).

Kaliteli resim örnekleri

Bakınız: Vikipedi:Seçkin resimler

Problemli resim örnekleri

Aşağıdaki resimler itiraz sebebi olan sorunların örnekleridir. Oldukça kaliteli olan bir resim bile, bu problemlerden sadece biri ya da birden çoğu için reddedilebilir. Işıklandırılmış kısımlar için kullanılan "patlamış" (blown out) deyimi çoğunlukla fazla ışığa maruz kalınmasını tanımlar. Resmin parlak kısımları o kadar parlaktır ki resmin üzerinde tamamen yassı renk halinde (genellikle beyaz ama ışığın kaynağına göre renkli de olabilir) gözükmektedirler. Sonuç olarak bu kısımlardaki detaylar gözükmez ve düzeltilemez.

Ayrıca bakınız