Öbürküler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Öbürküler
Öbürküler
YazarMahir Ünsal Eriş
Kapak sanatçısı
M.K. Perker
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım2017
YayımcıKarakarga Yayınları
Sayfa146
ISBN9786059670838

Mahir Ünsal Eriş'in 2017 yılında yayımlanan uzun öyküsü (novella). Karakarga Yayınları'ndan çıkan kitap,[1][2] Eriş'in, Öbürküler Üçlemesi'nin ilk kitabıdır.[3] Kitaptaki illüstrasyonlar M.K. Perker tarafından hazırlanmıştır.[4]

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Öbürküler, Niğdeli bir bürokratın ailesiyle birlikte İstanbul'a göçüşünü ve ailenin, büyük şehirde karşılaştıkları saçma olaylar nedeniyle şehirde tutunamayarak geri dönüşünü anlatır. Hikâyenin arka planında 60lı yılların Türkiye'sinden ve İstanbul'undan kesitler sunulur.[5]

Kitabın ana karakterlerinden Fahrettin Bey, okul arkadaşı Niğde milletvekili Esat Mümtaz Yıldıran'ın ısrarına karşı koyamaz ve varını yoğunu satarak, eşini, 3 çocuğunu alıp İstanbul'a gelir. Fahrettin Bey, Sümerbank'ın Beşiktaş şubesindeki yeni görevine alışmaya çalışırken, Arnavutköy'deki yeni evlerinde, eşi Fevziye Hanım ve çocukları gün boyunca ürkütücü olaylarla karşılaşırlar. Bu gizemli olaylar bir gece ailenin evdeki tuhaf yaratıkla karşılaşmalarına kadar varır. Olanlara dayanamayan aile tası tarağı toplayarak Niğde'ye geri döner.

Kitabın ikinci bölümünde o dönem Arnavutköy'ünün bir portresi eşliğinde hikâyenin bazı yan karakterlerinin hikâyelerine odaklanılır. Bu karakterlerden birisi olan "Beter" Ali'nin gözünden yaşananlar tekrar anlatılır. Böylece Fahrettin Bey ve ailesinin yaşadığı korkunç olayların sırrı da meydana çıkar.

Kurgu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap, her biri iki parçaya ayrılmış "Bu Yarısı" ve "Öbür Yarısı" adlı iki bölümden oluşmaktadır.

"Bu Yarısı"nın ilk parçası Fahrettin Bey ve ailesinin Niğde'den İstanbul'a uzanan yolculuğuna odaklanır. Parçanın büyük bölümü trende geçer. Bölümün ikinci parçası ailenin yeni geldiği şehirde yerleştikleri evde başlarından geçen tuhaf olaylara odaklanır. Aile bölüm sonunda apar topar Niğde'ye geri dönerler.

"Öbür Yarısı" ise aynı hikâyenin farklı karakterler üzerinden tekrar anlatılması şeklinde geçer. İlk parçada evin bulunduğu İstanbul'daki Arnavutköy semtinin o dönem portresi çizilir. Semtin belirgin figürleri ve mahalle kültürü gözler önüne serilirken ailenin yerleşeceği evin hikâyesi özetlenir. İkinci parçada olaylar ilk bölümün yan karakterlerinden birisi olan Beter Ali'nin gözünden anlatılır. Kitabın sonunda farklı gözlerden ortaya konan anlatılar buluşur ve sır perdesi aydınlanır.

Kitabın "Bu Yarısı" Refik Halid Karay'ın, "Öbür Yarısı" Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın "kıymetli hatırasına..." adanmıştır.[6] Refik Halid Karay'ın, sürgünde geçen yaşamına, Memleket Hikâyeleri ve Gurbet Hikâyeleri adlı eserlerine, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın ise Gulyabanî romanına açıkça göndermeler bulunmaktadır.[7]

Ayrıca parçalara Nâzım Hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları adlı eserinden epigraflar eşlik etmektedir.

Ana Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

'Fahrettin Bey': Niğdeli bürokrat, Sümerbank mağazasında müdür yardımcısı

Fevziye Hanım': Fahrettin Bey'in karısı

Sacide: Fahrettin Bey ve Fevziye Hanım'ın küçük kızı

Suat: Fahrettin Bey ve Fevziye Hanım'ın küçük oğlu

Sabire: Fahrettin Bey ve Fevziye Hanım'ın bebeği

Esat Mümtaz Yıldıran: Niğde mebusu

Fatma "Pate" Nine: Komşu kadın

"Beter" Ali

"Beter" Ali'nin annesi: Komşu kadın

Yakup: "Beter" Ali'nin abisi

Evangelidis Aslanoğlu: Doktor, Fahrettin Bey'in ev sahibi

Kasım Bey

Baytekin

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Öbürküler". Karakarga. 2017. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Yasemin Eren (7 Aralık 2017). "'Öbürküler'in yarı acıklı hikâyesi". Birgün. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Eriş, Mahir Ünsal (23 Eylül 2020). "#öbürküler üçlemesinin ikinci, benimse sekizinci kitabım olan #diğerleri yola çıktı, geliyor". Twitter. 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ A. Ömer Türkeş (29 Ekim 2020). "Mahir Ünsal Eriş'in 'resimli roman'ları". Hürriyet. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Ekrem Buğra Büte (Aralık 2017). "İsmi lazım değil 'öbürküler'". Milliyet Sanat. 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Zehra Onat (8 Şubat 2018). ""Yüzü eskiye dönük bir yazarım" (Söyleşi)". K24. 10 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Cem Tunçer. "Saygı Duruşunu Temel Alan Bir Deneme: Öbürküler". Artful Living. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2017.