Çin piramitleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İmparator Jing'in tümülüsü [1] (M.Ö. 156–141)

Çin piramitleri, Çin'de bulunan Han Çinlileri tarafından inşa edilmiş piramit şeklindeki yapılara verilen, erken Çin İmparatorluğu'nun yöneticilerini ve akrabalarını barındıran höyük, mozale ve tümülüs benzeri anıt mezarlardır. Bu anıt mezarların yaklaşık 38 tanesi Shaanxi bölgesinde bulunan Xi'an kentinin 25–35 km kuzeybatısında yer almaktadır. Bu piramitlerin en bilineni ilk Qin imparatoru olan Qin Shi Huang'ın mozalesidir. Bu mozole Toprak askerleri de içermektedir.[2]

Piramitlerin bulunduğu yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Xi'an, Çin piramidlerinin çoğunlukla bulunduğu alan.

Batıda bilinirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Çin İmparatoru'nun Mozolesi'nin dünyadaki çeşitli diğer piramit şeklindeki yapılarla karşılaştırılması

Piramitlerin batı toplumunun ilgisine mazhar olması iki aşamada gerçekleşmiştir. İlk hikâyeler "Büyük Beyaz Piramit" hakkındadır. ABD Hava kuvvetleri pilotu James Gaussman'ın II. Dünya Savaşı sırasında Hindistan'dan Çin'e olan uçuşu sırasında beyaz bir piramit gördüğüne dair hikâyeler vardır, ancak bu hikâyeyi doğrulayacak kaynak yoktur.

Bugün artık Gaussman hikâyesinin aslında binbaşı Maurice Sheahan'a, Trans World Havayollarının uzak doğu yöneticisine, ait olduğu düşünülmektedir.[3] 28 Mart, 1947 tarihli The New York Times gazetesinde piramidi gördüğünü açıklamıştır. Sheahan'ın bahsettiği piramit daha sonra The New York Sunday News'ın 30 Mart, 1947 sayısında fotoğrafıyla göründü.

Bu fotoğrafın daha sonra James Gaussman tarafından çekildiği söylendi. Chris Maier'in çabaları sayesinde daha sonra bu fotoğraftaki piramidin aslında Han İmparatoru Wu'nun anıtmezarı olduğuna dair iddialar ortaya atıldı. Aksine iddialara karşın bu piramitlerin varlığı batılı bilim insanları tarafından 1947'den önce de biliniyordu.

New York Times'ın haberinden kısa bir süre sonra, Science News Letter (artık Science News) şu kısa yazıyı bastı:[4]

"...Bölgede bulunan piramitler çamur ve topraktan yapılmıştır ve Mısır piramitlerinden çok höyüklere benzerler ve bölge henüz çok keşfedilmemiştir. Bölgede bulunan Amerikalı Bilim insanları 300 metrelik yüksekliği ile ilgili söylentilerin, ki bu Mısır piramitlerinin iki katı bir yüksekliktir, abartı olabileceğini zira Çin höyüklerinin görece alçak inşa edildiğini söylemektedirler. Sözü edilen alan, Şian'ın 64 km güney batısı, önemli bir arkeolojik alandır."

Victor Segalen Çin'i 1913'te ziyaret etmiş ve İlk imparatorun Mezarı (ve bölgedeki diğer höyükler) hakkında Mission Archeologique en Chine (1914): L'art funeraire a l'epoque des Han.da bahsetmiştir.[5]

Han Yang Ling Mozalesi gibi bölgedeki bazı piramitler günümüzde turizme açıktır ve içlerinde müzeler barındırmaktadırlar.

Çin'de höyük mezarın gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin'de uzun bir höyük geleneği vardır. Ve tarihi en azından Shang-Zhou dönemine kadar gider.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tomb of Emperor Jing of Han". 12 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019. 
  2. ^ Cotterell, Maurice (2004). The Terracotta Warriors: The Secret Codes of the Emperor's Army. Vermont: Bear & Company. s. 78. ISBN 1-59143-033-X. 
  3. ^ "U.S. Flier Reports Huge Chinese Pyramid In Isolated Mountains Southwest of Sian". The New York Times. United Press. 28 Mart 1947. 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2016. 
  4. ^ The Science News-Letter, Vol. 51, No. 15. (Apr. 12, 1947), pp. 232-233.
  5. ^ Review in the Harvard Journal of Asiatic Studies, Vol. 1, No. 3/4. (Nov., 1936), pp. 391-393.
  6. ^ http://www.gisdevelopment.net/aars/acrs/1992/ps1/ps006.asp 7 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. LIU Shuren YU Guopei, A Remote – Sensing study on the distribution pattern of ancient. Platform – like ruins and earth-mounded graves of TH WU colture in southern Jiangsu, China and its relation. ship with palaegeographical evolution Proceedings of the Asian Conference on Remote Sensing, 1992

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]