Uşun Koca Oğlu Segrek

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uşun Koca Oğlu Seğrek, Dede Korkut Kitabı'nın bölümlerinden birini oluşturan öykü.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Uşun Koca'nın iki oğlu vardır. Büyüğünün adı Eğrek'tir ve yaman, deli dolu bir yiğittir; Bayındır Han'ın sohbetine canı ne zaman istese gider. İçeri girdiğinde beyleri çiğneyip Kazan Han'ın hemen önüne oturur. Bir gün Oğuz yiğitlerinden Ters Uzanmış, kendisine kızarak oturduğu yeri hak etmediğini söyler. Eğrek bu duruma üzülür ve Kazan Han'dan akın ister. İstediği izni alan Eğrek şölenler verip eğlenir, sonra da akına çıkar. Gökçe Denize kadar olan bütün memleketleri yağmalar. Daha sonra Kara Tekfurun çaşıtının (casusunun) bulunduğu Alınca Kalesine gelir. Buradaki ganimetleri toplarken, casuslar onu zindana kapatır.

Aradan yıllar geçer, Eğrek'in kardeşi Seğrek büyür. Bir tartışmada ona, yiğit olmak istiyorsa ağabeyini Alınca Kalesi'nden kurtarmasını söylerler. Gerçeği öğrenen Seğrek ana ve babasının yanına gelir; ağabeyini kurtarmaya gideceğini söyler. Onlar da Seğrek'i bu kararından vazgeçirmek için onu tez zamanda evlendirirler.

Seğrek, gerdek gecesi durumu eşine anlatır, yıl içinde geri gelmezse evlenmesini söyler ve ebeveyninin elini öpüp yola koyulur. Bunu duyan tekfur Seğrek'in önüne altmış asker yollar. Seğrek bunları yener. Tekfur bu kez yüz asker daha gönderir. Seğrek bunları da yener. Tekfur da son çare olarak Eğrek ve Seğrek'i savaştırmaya karar verir ve Eğrek'e, göstereceği kişiyi yendiği takdirde serbest kalacağını söyler.

Eğrek'i, Seğrek'in konakladığı yere gönderirler. Eğrek, Seğrek'in belindeki kopuzu görünce onun da Oğuz elinden olduğunu anlar ve kopuzu eline alıp çalmaya başlar. Çalarken ona dönmesi gerektiğini yoksa onu öldüreceklerini söyler. Böylece kardeş olduklarını anlarlar ve birbirlerine sarılırlar. Daha sonra iki kardeş düşmanla savaşıp onları yenerler ve evlerine dönerler. Davullar çalınır, ziyafetler verilir, iki kardeş birbirlerine sağdıç olurlar. Hikâye her zamanki gibi Dede Korkutun duasıyla sona erer.