Yelkenli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ahşap yelkenli tekne

Yelkenli, yelkeni olan, yelkenle giden deniz, göl veya akarsu taşıtıdır.

Teknenin şekli, yelkenlerinin sayısı ve düzenine göre farklı isimlerle adlandırılır. Türk sularında yelkenli olarak kullanılabilir en yaygın sabit salmalı tekne gulettir. Ancak gulet ve Ege Denizi'nin diğer yaygın teknesi tırhandil, özellikle son 40 yılda daha çok makine ile kullanılır hale gelmişlerdir.

Yelkenli gemileri ilerleten, kabasorta arma veya , sübye arma kullanan çeşitli yelken planları vardır. Bazı gemiler her direk üzerinde kare yelkenler taşır. Üç veya daha fazla direk olduğunda brik ve tam teçhizatlı gemidir. Diğerleri, örneğin bazı uskunalar gibi her direkte yalnızca baş-kıç yelkenleri taşır. Diğerleri, barka yelken, barqentin ve brigantin dahil olmak üzere kare ve ileri-geri yelkenlerin bir kombinasyonunu kullanır.[1]

Yelkenli tipleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Monohull veya mono: Tek gövde üzerine inşa edilmiş tek direkli yelkenli tipidir. Boyuna göre tek veya birden fazla kişinin yardımlaşmasıyla kullanılan bir tekne tipidir. Tek kamaradan 4 kamaraya kadar modelleri bulunmaktadır. İç konforları yapımcısına ve markasına bağlı olarak değişiklik gösterse de, genelde 9 mt nin üzerinde boya sahip olanların tamamında mutfak, ocak, fırın, duş ve tuvalet bulunur. Bu tip yelkenlileri kullanabilmek için ilgili yasalarca belirlenmiş Amatör Denizci Belgesi 9 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (ADB) gerekmektedir.
  • Katamaran: Monohull den farklı olarak çift gövde üzerine inşa edilmiş yelkenli tipleridir. Bu tip teknelerde her bir gövdenin arka tarafında iki ayrı motor bulunur. İç özellik olarak tek gövde teknelerle aynı ekipmanlara sahiptirler. Katamaranların diğer tekneler göre en büyük farkı ise, gövde sürtünme katsayısının az olmasından dolayı yelken açıldığında çok daha fazla yüksek hızlara çıkabilmeleridir. Aynı şekilde bu teknelerin kullanımı için de ADB lisansı gerekmektedir.
  • Gulet: Bu yelkenli tipi Bodrum tipi olarak da anılabilir. Kendi içinde ayrıldığı birçok sınıf bulunmaktadır. Ancak ana özellik olarak tek, iki, üç veya dört direkt olarak üretilirler. Bu tip yelkenliler 4 kamaradan 12 kamaraya kadar yatak kapasitesine sahip olabilirler ve uzun yolculuklar için her türlü konfora sahip olarak üretilmişlerdir. Guletlerde genellikle 2-3 personel görev alır. Guletler ahşap olarak üretildikleri için oldukça ağır ve yavaş yelkenlilerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2023. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]