Orangutan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Orangutan
Yaşadığı dönem aralığı: 2,58-0 myö
Pleyistosen-Günümüz[1] 
Dişi bir Borneo orangutanı (Pongo pygmaeus) ve yavrusu
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Primates
Alt takım: Haplorhini
İnfra takım: Simiiformes
Familya: Hominidae
Alt familya: Ponginae
Cins: Pongo
Lacépède, 1799
Tip tür
Pongo pygmaeus
Lacépède, 1799 (Simia satyrus Linnaeus, 1760)
Türler
Pongo pygmaeus
Pongo abelii
Pongo tapanuliensis
Pongo hooijeri
Pongo weidenreichi
Üç türün dağılım haritası
Sinonimler
Faunus Oken, 1816
Lophotus Fischer, 1813
Macrobates Billberg, 1828
Satyrus Lesson, 1840

Orangutan (Pongo), Primates (primatlar) takımının Hominidae (büyük insansı maymunlar) familyasına dahil olan bir cinstir ve şu üç türü içerir:

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

"Orangutan" adının kökeni, Malezya ve Endonezya dillerine özgü olan ve "orman adamı" anlamına gelen "orang hutan" ifadesidir. Orangutan, Malezya'nın Sabah eyaletinin resmi simgesidir.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Pongo (Orangutan) cinsi, Hominidae familyasının, insan, şempanze ve gorili barındıran Homininae ile birlikte iki alt familyasından biri olan Ponginae alt familyasını soyu tükenmiş bazı cinslerle birlikte (örn. atası olabilecek Sivapithecus ve dev maymun Gigantopithecus) paylaşır. Orangutanların genomunun %97'si insanlarınkiyle aynıdır – bu, şempanze ile insanın benzerliğinden (%99) daha azdır.[2]

Günümüzde Borneo ve Sumatra'ya özgü olsalar da Cava, Vietnam ve Çin'de fosillerine rastlanmıştır. Uzun kolları ve kırmızımsı kahverengi kılları ile dikkat çeken orangutanlar, büyük insansı maymunların ağaçta en çok yaşayanıdır. Bu canlılar, zamanlarının neredeyse tamamını Borneo ve Sumatra'nın yağmur ormanlarındaki ağaçların üstünde geçirirler ve her gece ağaçlarda yeni yuvalar yaparlar. Erişkin erkeklerin boyu ortalama 1.4 metredir ve ağırlıkları ise 82 kilograma kadar çıkabilir.

Orangutanların başlıca besin kaynağı yapraklar ve meyvelerdir. Ağaçlarda dal parçalarından hazırladıkları düz bir yuvada uyur, aynı yuvayı günlerce kullanabilirler.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pongo". paleobiodb.org. 29 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2021. 
  2. ^ "Orangutan Genome Sequenced". National Institutes of Health (NIH) (İngilizce). 22 Mayıs 2015. 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2021. 

Kitap[değiştir | kaynağı değiştir]