Kalem

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kalem, yazı yazmakta ve (bazı türleri) resim yapmakta kullanılan, genellikle ince bir çubuk şeklindeki araç.

Kalem, yazıdan daha önce icat edilmiştir. Kaynaklara göre 1565 yılında İngiltere’de kaleme dair ilk taslaklara rastlanmıştır. Koyun işaretlemek için kullanıldığı düşünülen bu kalem taslakları, grafit kullanılarak elde edilmişti. Bunların dışında Antik Mısır ve Roma’nın da kalem ya da kaleme benzer nesneler kullandığı bilinmektedir. Modern kalem 1795 yılında icat edilmiştir. Fransız ressam Nicholas Jacques Conte ve Avusturyalı mimar Josef Hardtmuth günümüzde bilinen kalemi icat etmişlerdir. Nicholas, insanların yazı yazmak ya da çizim yapmak için çok zorluk çektiğini fark etmiş, ardından insan hayatını kolaylaştıracak bir ürün üretme girişimine başlamıştır. O dönem, Napolyon’un ordusunda subay olarak görev yapan Nicholas, kil ile toz grafiti karıştırıp fırına atmış, bu işlem sonucunda da kalemi keşfetmiştir.[1]

Günümüz teknolojisinde kil ve grafite gerek duyulmayan elektronik kalemler icat edilmiştir/satışa sunulmuştur; (Bkz: Stylus kalem, Bkz: Kalem bilgisayar). Bu kalemler bazı şirketler tarafından dijital imzadan tutun, tüm yazı ve çizim işlerinde de kullanılır. Ancak bu kalemler elektrik enerjisi olmadan çalışmazlar. Kil ve grafitten yapılmış ya da diğer başka renkli veya renksiz mürekkeple yapılmış kalemlerin, elektrik enerjisine ihtiyaç duyulmadan günlük hayatta kullanılma avantajları vardır.

Kalem kelimesi ile aşağıdakilerden biri kastedilmiş olabilir:

Kalem olarak adlandırılan diğer araçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mehmed Siyah Kalem, hangi çağda yaşadığı kesin olmayan, 15. yy ikinci yarısında Türkistan’da yaşadığı sanılan minyatür ustası, ressam.

Kur'an'da kalem ile ilgili ayet[değiştir | kaynağı değiştir]

Oku! Kalemle öğreten, insana bilmediğini bildiren rabbin sonsuz kerem sahibidir. (96:3-5)[2]

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kalem Ne Zaman İcat Edildi? Kalemin Tarihçesi". www.urunsec.com. 10 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023. 
  2. ^ "Alak Suresi 1-5. Ayet Tefsiri - Diyanet İşleri BaşKanlığı". kuran.diyanet.gov.tr. 2 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2023.