Balon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Balonlar

Balon; helyum, hidrojen, nitröz oksit, oksijen gibi havadan hafif gazlar ya da havayla doldurulmuş, genelde kauçuktan yapılan esnek oyuncak. Bazı yörelerde balon şişirgen olarak da bilinir. Bu terim balon için kullanılan ilk terimdir. Son zamanlarda balon denildiği zaman daha farklı nesneler de akıllara gelmektedir. Fakat tabii ki doğruca balon olarak adlandırılmazlar. Özel görevler için balonlar duman, sıvı su, granüler ortam (örn. kum, un veya pirinç) veya ışık kaynakları ile doldurulabilir. Günümüz balonları kauçuk, lateks, polikloropren veya naylon kumaş gibi malzemelerden yapılır ve birçok farklı renkte olabilir.[1] Bazı erken balonlar, domuz mesanesi gibi kurutulmuş hayvan mesanelerinden yapılmıştır. Bazı balonlar dekoratif amaçlı veya eğlence amaçlı kullanılırken, diğerleri meteoroloji, anjiyoplasti, tıbbi tedavi, askerî savunma, uçaksavar balonu veya ulaşım gibi pratik amaçlar için kullanılır.[2] Düşük yoğunluğu ve düşük maliyeti de dâhil olmak üzere bir balonun özellikleri, çok çeşitli uygulamalara yol açmıştır. Birçok ülkede balon bırakma etkinlikleri popülerdir.

Bazı balon türleri:[3]

Bahsedilen balon çeşitleri kendi aralarında farklılıklar göstermektedir. Normal balonlar helyum gazı ile şişirilebilirken reklam balonlarının bazıları helyum gazı ile şişirilir, bazılarında ise gaz kullanılamaz. Bunun sebebi ise balonların dikişli üretimleridir. Sağlık alanındaki balonlar ise tamamen farklıdır. Bu balonlar genel olarak ameliyat ve insan vücudundan görüntü almak için kullanılan balonlardır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihte ilk balonlar hayvanların mesanelerinin şişirilmesi ile elde edilmiştir. Günümüz balonlarının ilk örneği 1800'lerde Michael Faraday tarafından icat edilmişse de günlük hayatta kullanıma geçmesi ancak 1930'larda gerçekleşebilmiştir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Balon şişirme ve sağlık yararları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağızdan balon şişirmek sağlığa faydalıdır çünkü kaburgaları ve diyaframı genişletip kaldıran interkostal kasları çalıştırır, akciğer fonksiyonunu ve oksijen doygunluğunu iyileştirir.[4] Bu egzersiz duruşu, stabiliteyi ve nefes alma düzenini iyileştirebilir ve akciğer kapasitesinin artmasına yardımcı olarak pulmoner fibrozis, KOAH veya astım gibi durumlar için faydalı olabilir.[5] Ek olarak, bir balonu şişirme eylemi derin nefes almayı teşvik eder; bu da stresi ve kaygıyı azaltabilir, kardiyovasküler sağlığı iyileştirebilir ve akciğer kapasitesini artırabilir.[6] Ayrıca balon şişirme, verimli nefes alma için diyaframa karşı koyar ve karın içi basıncın artmasına yardımcı olur, bu da onu rehabilitasyon ve solunum fonksiyonu için yararlı bir egzersiz haline getirir.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  4. ^ Misra, Anand; Pawar, Rajni; Pal, Akshay. "Effect of Balloon-Blowing Exercise on Oxygen Saturation in COVID-19 Patients". Cureus. 15 (6): e40250. doi:10.7759/cureus.40250. ISSN 2168-8184. PMID 37440814. 
  5. ^ "Balloon Breathing Exercise for Improved Lung Capacity | PulmonaryFibrosisNow.org" (İngilizce). 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  6. ^ Gonzo (23 Mart 2023). "How Balloons Help to Improve Your Health". Affairs Afloat Balloons (İngilizce). 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  7. ^ Moreau, Dr Chad (5 Temmuz 2016). "Why Should We Blow Up Balloons For Exercise?". Chiropractor & Soft Tissue Clinic in South Bay, Los Angeles (İngilizce). 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023.