Amiral

Vikipedi, özgür ansiklopedi
TSK rütbeleri
Kara Deniz Hava
Genel Komutanlar
Askerî Kurul
General ve Amiral
Büyükamiral
Oramiral
Koramiral
Tümamiral
Tuğamiral
Üstsubay
Subay
Astsubay
Uzman Erbaş
Sözleşmeli Erbaş
Erbaş
Sözleşmeli Er
Er

Amiral veya genel amiral, bağımsız ülkelerin deniz kuvvetlerinde yüksek rütbeli deniz subaylarına verilen unvanın genel karşılığı. Kara ve hava kuvvetlerindeki general rütbesine eşdeğerdir. Türk Deniz Kuvvetleri'nde amirale direkt karşılık gelen rütbe olmamakla birlikte deniz albaydan sonra sırasıyla gelen tuğamiral, tümamiral, koramiral, oramiral ve büyük amiral rütbeleri vardır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

"Amiral" sözcüğü Orta Çağ İngilizcesine, Anglo-Fransızcadaki amiral ve Orta Çağ Latincedeki admiralis, admirallus kelimelerinden komutan anlamında girdi. Bu diller kelimeyi Arapçadan almışlardı. Arapçada amīr ˁālī أميرعالى "yüksek komutan" "emir-al", veya amīr al- (أمير الـ), "komutan-ı" anlamındaki sözcük Emir-ül Bahr (أمير البحر), "deniz komutanı".[1] anlamıyla Haçlılar tarafından 11. yüzyılda kendi askeri terminolojilerine sokuldu. Dönemin Türk devletlerinde kullanılan askeri terim güncel Türkçeye Fransızcadan bu kez amiral olarak girdi.[2]

Ülkelere göre amiral bröveleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ admiral: the commander in chief of a navy Merriam-Webster on-line dictionary 10 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2015.