Kadife ördek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kadife ördek
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Anseriformes (Kazsılar)
Familya: Anatidae
(Ördekgiller)
Cins: Melanitta
Tür: M. fusca
Melanitta fusca
Linnaeus, 1758
Melanitta fusca

Kadife ördek (Melanitta fusca), ördekgiller (Anatidae) familyasından iri, denizel bir ördek türüdür.

Avrupa'nın kuzey kesimleri, Asya ve Yenisey'e kadar olan bölgelerde yerleşim gösterirler. Kışları daha ılıman bölgelere, Avrupa ve İngiltere'nin güneylerine, Karadeniz ve Hazar denizi civarlarına göç ederler.

Yuvalarını yere, deniz, akarsu ya da göllerin yakınlarındaki koruluklara ve tundralara yaparlar. Yuvaya 7 ila 9 yumurta bırakılar. Yumuşakçalar ya da kabuklularla beslenirler.

Türkiye'nin doğusunda 2000 metrenin üzerindeki soğuk, berrak ve oligotrofik göllerde yuvalayan küçük, izole bir grubunun artık üremediği tespit edilmiş ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın 2019 yılında yayımladığı, kuş gözlemcilerinin 2014-2017 yılları arasındaki kayıtlarını içeren Türkiye Üreyen Kuş Atlası'nda bu türün artık Türkiye'de üreyen nüfusunun kalmadığı bildirilmiştir.[1] Eski üreme alanlarından Bingöl'deki Nemrut Gölü’nde artık görülmemesinin nedeni, gölün çevresine yapılan yollar ve ziyaretçi baskısı olarak tahmin edilmektedir. Diğer göllerde de rahatsız etme, avlanma ve yumurta toplama gibi nedenler ile küresel iklim değişikliği nedeniyle bu yüksek irtifa göllerindeki su sıcaklığının artmasının etkili olmuş olabileceği düşünülmektedir.[1]

1917'den beri Marmara Denizi'nde görülmeyen Kadife Ördek Altınova Belediyes'nin Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül ve konuk kuş gözlemcilerince 2022 yılında Hersek Lagün'ünde yapılan gözlem çalışmasında kırmızın listede yar alan Kadife Ördek gözlemlenmiştir. Böylelikle 105 yıl sonra bu tür tekrar tespit edilmiştir.anadolu ajansı 6 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Türkiye Üreyen Kuş Atlası" (PDF). WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), İstanbul, Türkiye, Ocak 2019. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Virtual Birds'de Kadife ördek kuşunun kuş sesi bulunur.