Taktik nükleer silah

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Taktik nükleer silah (TNW) veya stratejik olmayan nükleer silah (NSNW),[1] savaş alanında kullanılmak üzere tasarlanmış nükleer silahlara verilen isimdir. Stratejik nükleer silahların zıttı olarak tanımlanır. Genellikle daha küçük patlayıcı güçtedir. Çoğunlukla askeri üslere, şehirlere, kasabalara, silah sanayilerine ve diğer güçlendirilmiş veya daha geniş alan hedeflerine karşı, savaş cephesinden uzaktaki düşman iç kısımlarını hedef almak üzere tasarlanmıştır ve düşmanın savaşma kabiliyetine zarar vermeyi hedefler.

Taktik nükleer silahlar, güdümsüz bombaları, kısa menzilli füzeleri, top mermilerini, kara mayınlarını ve nükleer savaş başlıklarıyla donatılmış torpidoları içerir. Ayrıca bu kategoride nükleer silahlı kara tabanlı veya gemi tabanlı karadan havaya füzeler (SAM'ler) ve havadan havaya füzeler bulunmaktadır. Savaş zamanında, bu tür patlayıcılar, tüneller, dar dağ geçitleri ve uzun viyadükler gibi geçiş noktalarını yıkmak için kullanılabilir.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Upshot-Knothole Grable nükleer topçu testi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hans M Kristensen. "Non-Strategic Nuclear Weapons (page 8)" (PDF). FAS. 22 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2013. 
  2. ^ "The B61 Bomb". 31 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi.