Ofsayt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yardımcı hakemin ofsaytı belirten bayrak uyarısı

Ofsayt, [Outside] Genel Sekreteri Urs Lins imzasıyla ülke federasyonlarına gönderilen 968 nolu sirkülere göre; kendisine pas atılan oyuncunun ayağının, kafasının veya vücudunun (kolları hariç) herhangi bir bölümünün, pas atıldığı anda kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakipten daha yakın olduğu anlamına gelmektedir. Ofsayt belirlenirken pası atan oyuncunun pas dokunuşunu yaptığı ilk an esas alınır. Topun ayaktan çıktığı anda top kale çizgisine sondan ikinci rakipten daha yakınsa "Son adam" tabiri top için geçerli olur ve bu durumda pası alan oyuncunun ofsayt sayılması için kale çizgisine sondan ikinci rakipten değil, toptan daha yakın olması gerekir. Top ile kale çizgisi arasında hiç rakip olmasa bile "Son adam" tabiri yine top için geçerli olur. Topun ayaktan çıktığı anda pası alan oyuncu kendi yarı alanında ise, oyuncu hiçbir şekilde ofsaytta sayılmaz, ofsayt kuralı yalnızca rakip yarı alanında geçerlidir. Kollar bu tanıma katılmamıştır. Futbol baş, vücut ve ayaklarla oynanan bir oyundur ve sadece bu bölgeler rakibin kale çizgisine yakınsa orada potansiyel bir avantaj vardır. Yalnızca kollar rakibin ilerisindeyse, kazanılacak bir avantaj yoktur şeklinde yapıldı.

Sadece ofsayt pozisyonunda bulunmak bir ihlal değildir.[1]

Oyuncu şu pozisyondayken ofsayttadır;

  • Karşı takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın olduğu durum

Oyuncu şu pozisyonlarda ise ofsayt değildir;

  • Kendi yarı sahasındaysa,
  • Sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizadaysa
  • Kale ile arasında oyuncu olmamasına rağmen topun arkasındaysa.
  • Ofsayt pozisyonunda olmasına rağmen, top rakip oyuncuların herhangi birinin müdahalesi sonucu kendisine gelirse
Ofsayta yakalanmış bir oyuncu.

Ofsayt pozisyonundaki bir oyuncu, topun takım arkadaşına dokunduğu veya takım arkadaşının topla oynadığı anda hakemin kanaatine göre:

  • Oyuna müdahale ederek,
  • Rakibe müdahale ederek,
  • Bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederek aktif oyuna dâhil olursa ofsayt olarak cezalandırılır.

Şu şekillerde ofsayt olmaz:

Kural İhlali Nedeniyle Verilen Ceza:

  • Hücum yapan takımın bir oyuncusu ofsayttaysa karşı takıma endirekt serbest vuruş verilir ve vuruş ofsaytta olan oyuncunun bulunduğu noktadan kullanılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Futbol Oyun Kuralları, 2009/2010, TFF" (PDF). 14 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Şubat 2014.