Web sunucusu dizin indeksi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İndex.php sayfasından yönlendirildi)
www.wikipedia.org 29 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., çok dilli bir çevrimiçi ansiklopedi olan Wikipedia'nın dizini. Burada web sitesinin ana sayfası birçok farklı dildeki sürümlerine bağlantı sunar.

Bir HTTP istemcisi (genellikle bir web tarayıcısı ), URL kısmına herhangi bir dosya veya dizin girmemesi onun yerine sadece IP Adresi veya İnternet Sitesi adresi girmesi halinde, kişi ana sayfa veya "indeks" olarak bilinen sayfaya yönlendirilir.

Böyle bir sayfa için yaygın bir dosya adı index.html, ancak çoğu modern HTTP sunucusu, sunucunun dizin olarak kullanabileceği yapılandırılabilir dosyalar sunar bu dosyaya ana sayfa olarak kullanılacak sayfanın adresi yazılır. Bir sunucu desteği için yapılandırılmışsa sunucu tarafı komut dosyası, liste genellikle dinamik içerik sağlayan girişleri (indeks sayfası olarak kullanılmak üzere örnek içerecektir index. cgi, index. pl, index. php, index. shtml, index. jsp, default. asp index.html.php veya index.html.aspx ) belirtmek daha uygun olsa da, bu kesin olarak kabul edilmemelidir. Bir örnek, popüler açık kaynak web sunucusu Apache'dir ; burada dosya adları listesi, ana sunucu yapılandırma dosyasındaki veya o dizinin yapılandırma dosyasındaki DirectoryIndex[1] yönergesi tarafından kontrol edilir. Dosya uzantılarını hiç kullanmamak ve içerik gönderme yöntemlerine karşı tarafsız olmak ve sunucuyu içerik anlaşması yoluyla en iyi dosyayı otomatik olarak seçecek şekilde ayarlamak mümkündür.

Sunucu, yapılandırmasında listelenen adlardan herhangi birine sahip bir dosya bulamaz ise bir hata verebilir (genellikle 403 Dizin Listeleme Yasak veya 404 Bulunamadı ) veya dizindeki dosyaları listeleyen kendi dizin sayfasını oluşturabilir. autoindex olarak adlandırılan bu seçenek de yapılandırılabilmektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "mod_dir - Apache HTTP Server". httpd.apache.org. 13 Ağustos 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2014. 
  2. ^ "Directory listings" (İngilizce). Apache foundation: HTTPd server project. 22 Mayıs 2019. 7 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021.