Hava üssü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hava üssü, askerî üs türüdür. Havaalanı ve aerodrom alanlarında kurulur. Üs askerî helikopter, genel maksat uçağı, önleme uçağı, savaş uçağı, askerî nakliye uçağı, çok rollü savaş uçağı, bombardıman uçağı, insansız hava muharebe aracı, avcı uçağı, saldırı uçağı ve keşif uçağı'ndan oluşur.[1] Askerî havacılık ve deniz havacılığı (deniz hava istasyonu) türlerinde olur. Bir hava üssünde tipik olarak sivil havalimanına benzer bazı tesisler bulunur - hangar, hava trafik kontrolü, uçak kurtarma ve yangınla mücadele merkezi.[2] Bazı askeri havaalanlarında yolcu tesisleri vardır. Bazı hava üslerinde, uçakları düşman saldırılarından korumak için kaplamalar, sertleştirilmiş uçak sığınakları ve hatta yer altı hangarları bulunur.[1][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "The Air Base: The Air Force's Achilles' Heel?". Air Force Magazine (İngilizce). 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  2. ^ Wohlstetter, Albert (29 Aralık 1951). "Economic and Strategic Considerations in Air Base Location: A Preliminary Review" (İngilizce). 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2020. 
  3. ^ "Air Force Base Guide List". Military.com (İngilizce). 29 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021.