Zuğaşi Berepe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zuğaşi Berepe
Başladığı yerTürkiye
TarzlarFolk rock
Etkin yıllar1993-1998
Müzik şirketiAnadolu Müzik
Ada Müzik
İlişkili hareketlerKazım Koyuncu
Eski üyelerMehmedali Barış Beşli
Kazım Koyuncu
İlhan Karahan
Metin Kalaç
Mahmut Turan
Zülküfil Murat Dilek
Cafer İşleyen
Gürsoy Tanç
Uğurcan Sezen

Zuğaşi Berepe (Türkçe: Denizin Çocukları), Lazca sözlü Rock yapan ilk müzik grubudur. 1993-1998 yılları arasında etkinlik göstermiştir.

1993 yılında Mehmedali Barış Beşli'nin Lazca sözlü ve politik içerikli müzik yapma fikri üzerine M. B. Beşli, Kazım Koyuncu tarafından "ŞK'U" (biz) adıyla kuruldu. İki arkadaş bir yıl sonra aralarına İlhan Karahan ile Metin Kalaç’ı da alarak grubun adını Zuğaşi Berepe’ye (Denizin Çocukları) dönüştürdü. İlk albümleri Va Mişkunan (Bilmiyoruz) 1995 yılında Anadolu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümde sert rock tınılarına, bir Karadeniz müzik enstrümanı olan tulum da eşlik eder. Albümde sol-politik mesajlar da göz ardı edilmemiş, "Ernesto", "Oxoşk'va do Oropa Şeni" (Özgürlük ve Aşk İçin) adlı Lazca şarkıların yanı sıra "Ben" adlı Türkçe parçada anarşizan sözler kullanılmaktadır. Aynı albümde "Avlask'ani Cuneli' (Avlun Güneşlidir), "Golas Empula Yulun" (Yaylada Bulut Geziyor) gibi otantik Laz şarkıları da seslendirilmiştir.

1998 yılına gelindiğinde sınırlı sayıda basılan ve konser kayıtlarıdan oluşan "Bruxel-Live" CD'sinden sonra İgzas (Yürüyor) adlı albümü çıkaran grubun, eleman sayısının arttığı gözlenir. Bu süreçte gruba Cafer İşleyen (bas gitar, perküsyon ve flüt), Gürsoy Tanç (elektronik gitar), Zülkifil Murat Dilek (davul), Uğurcan Sezen (keyboard) katılmıştır. Tulumda ise ilk albümde olduğu gibi bu enstrümanın sayılı ustalarından Mahmut Turan vardır. Bu albümde sert rock müzik yerine daha yumuşak ve teknik altyapılı bir müziği tercih eden grup, "Ka Tun Mita Xendasoç" (Dilerim Kız Sen Yaşamayasın) adlı Hemşince bir şarkıya da yer vermiştir. Zuğaşi Berepe, bu albümden sonra dağılmıştır. Grup üyelerinin birçoğu Kazım Koyuncu'nun solo albümlerinden itibaren sanatçının grubunda yer almışlardır.

Grubu yaşatmak adına kurulmuş [1] 13 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. site mevcuttur

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Beşli, MB, "Tarihe Karşı Kısa Bir Tarih", Mjora dergisi, sayı 1
  • Kazım Koyuncu, Viya! albümü
  • Zuğaşi Berepe, İgzas albümü
  • Zuğaşi Berepe, Va Mişkunan albümü